Winterstorm treft Amerikaanse westkust: 50.000 mensen zonder stroom na record sneeuwval
UpdateDe westelijke staten in de VS - Californië, Oregon en Washington - hebben deze week te maken met een flinke winterstorm. In de Sierra Nevada-bergketen viel op sommige plekken de afgelopen 24 uur een meter sneeuw, daar is het de sneeuwrijkste december ooit geregistreerd.
Op maandag was er al 492 centimeter sneeuw gevallen in de Sierra Nevada, dat is een stuk meer dan de 455 centimeter in 1970, het vorige record. Er worden nog meer sneeuwbuien verwacht in de hoger geleden gebieden van de drie staten.
Californië heeft twee droge winters achter de rug die tot uitzonderlijke droogte hebben geleid. Dat vergroot het risico op catastrofale bosbranden in de zomer en de herfst. Hoewel de droogteperiode nog niet helemaal voorbij is, helpt de flinke sneeuwval wel bij het aanvullen van waterreservoirs. “We rekenden niet op een natte winter”, zegt Andrew Schwartz, onderzoeker aan de universiteit van Californië in Berkeley. “Maar het is een aangename verrassing. Het lijkt erop dat het westen van de VS wat hulp krijgt. De komende 24 uur wordt nog eens 24 tot 30 centimeter sneeuw verwacht.”
De naburige staten Oregon en Washington werden ook niet gespaard van het slechte weer, dat stroomonderbrekingen veroorzaakte en het vervoer ontwrichtte. In Seattle bijvoorbeeld werden als gevolg van de hevige sneeuwval 300 vluchten geannuleerd.
Terwijl de westkust van de VS temperaturen kennen die ver onder de seizoenswaarden liggen, is het in de zuidelijke staat Texas ongewoon warm. Zaterdag werd daar in Rio Grande Village, dicht bij de Mexicaanse grens, een warmterecord van 34 graden gebroken.
De winterstorm zorgt wel voor veel problemen op de weg. Verschillende snelwegen en bergpassen zijn gesloten en het wordt mensen ontraden de weg op te gaan. Ook zitten zo’n 50.000 mensen in Californië sinds eerste kerstdag zonder stroom.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Prachtig weer tijdens pinksterweekend verwacht, maar zoek toch maar geen verkoeling in zee
-
PREMIUM137
Nieuwe kaart toont waar het tegen eind deze eeuw te heet wordt om nog te leven
Als we geen extra maatregelen nemen zal de temperatuur op aarde tegen einde deze eeuw met 2,7 graden stijgen en zullen er plaatsen ontstaan waar het te heet wordt om nog te leven. Dat staat te lezen in een nieuw onderzoek dat deze week gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature Sustainability’. De wetenschappers gebruikten een nieuwe - “eerlijker” - methode om de kost van de klimaatverandering te berekenen en die is ontnuchterend. -
Bij tropische temperaturen hoort waterpret, maar onze weerman waarschuwt voor koudeschok: “Spring niet meteen het water in”
We krijgen een tropisch weekend, met temperaturen die oplopen tot 30 graden in het binnenland. Een heerlijke duik in het water kan voor broodnodige verfrissing zorgen, al waarschuwt onze weerman David Dehenauw voor de gevaren van een zogenaamde ‘koudeschok’. “Spring niet meteen in het water, maar laat je lichaam geleidelijk wennen", klinkt het. -
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
WEERBERICHT. Zonnig en zacht Pinksterweekend, maar niet aan zee
Zaterdag wordt het zonnig met af en toe enkele hoge wolkenvelden en wat stapelwolken. We halen maxima van 16 tot 22 graden, voorspelt het KMI. Ook de komende dagen blijft het zonnig. -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?