WEERBERICHT. Zon, zon en nog eens zon, maar opgelet: aan zee kan wind spelbreker zijn
UpdateWe staan voor een heerlijk verlengd pinksterweekend, met de zon in de hoofdrol. Het kwik stijgt in het binnenland vlot boven 20 graden, aan zee kan de wind echter spelbreker zijn met slechts 16 à 17 graden tot gevolg. Volgende week houdt het mooie weer aan, met temperaturen die volgens onze weerman Frank Duboccage donderdag en vrijdag plaatselijk zelfs 25 graden kunnen halen. Volgens NoodweerBenelux is het de komende tien dagen zelfs beter weer bij ons dan in het zuiden van Europa.
“Van een weeromslag gesproken”, klinkt het bij NoodweerBenelux. “Na enkele natte weken/maanden in West-Europa worden de bakens verzet. Komende 10 dagen zeer droog in onze omgeving terwijl het zuiden van Europa (Spanje, Italië en Griekenland) beduidend meer regen mag verwachten.”
De weerdienst raadt zelfs aan om een reis naar die contreien uit te stellen. “Een trip geboekt naar die omgeving? Misschien toch maar overwegen om nog even te wachten. In de Benelux blijft het uitermate zonnig met gemiddeld 21°C”, klinkt het, met de hashtag ‘#placetobe’.
Koeler aan de kust
Dit weekend vinden al enkele festivals plaats, zoals Extrema Outdoor in Houthalen en het Core Festival in Brussel. “Voor dat soort evenementen is het natuurlijk ideaal weer”, stelt Duboccage. “De zon zal warmte geven, maar het wordt ook geen 30 graden. Met 21 à 22 graden krijg je perfecte temperaturen om dingen buiten te doen.”
Zoals barbecueën bijvoorbeeld. “Vergeet enkel niet dat vanaf 20 uur de temperatuur onder 20 graden duikt. Dat kan misschien net iets te fris zijn. Aan de zee is de situatie anders. De wind, die uit het oostnoordoosten komt, speelt daar een grote rol. Zonnig zal het daar ook zijn, maar de temperaturen gaan niet zo hoog klimmen. De kustbewoners zullen tevreden moeten zijn met 16 à 17 graden. Probeer aan de zee uit de wind en in de zon te zitten, dan ga je ook daar perfect kunnen genieten.”
Vanavond en vannacht is het vrijwel helder met pas op het einde van de nacht wat hoge wolkenvelden vanaf het noorden. De minima liggen tussen 1 en 6 graden in de Ardennen en tussen 6 en 10 graden elders.
Zaterdag is het zonnig met maxima van 16 graden vlak aan zee tot 20 à 21 graden in het centrum van het land en in Belgische Lotharingen. De wind waait na de middag aan zee vrij krachtig.
Zondag wordt het zonnig met hoge wolkensluiers en in het binnenland misschien wat verdwaalde stapelwolken. De maxima liggen tussen 20 en 23 graden. Aan zee wordt het niet veel warmer dan 17 graden, met in de namiddag een vrij krachtige wind.
Maandag en dinsdag is het wat minder warm, maar wel zonnig en droog. De maxima liggen tussen 13 graden aan zee en 18 of 19 graden in het centrum, tot 21 graden in het zuiden. De wind waait aan zee opnieuw krachtig tot vrij krachtig in de namiddag.
Ook woensdag blijft het droog met zon en nauwelijks of geen bewolking. Het wordt wel weer wat warmer, met maxima rond 22 graden in het centrum. Aan zee blijft het vrij fris, met maxima rond 15 graden.
Donderdag en vrijdag kan het kwik lokaal zelfs een zomerse waarde van 24 of zelfs 25 graden halen, zo voorspelt onze weerman Frank Duboccage.
Ook de komende veertien dagen blijft de kans op neerslag klein. Het kwik gaat overdag wellicht wat achteruit, met maxima die rond of iets onder 20 graden liggen in het centrum.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WEERBERICHT. Zonnige pinkstermaandag met temperaturen tot 20 graden, later deze week zelfs kans op wel 25 graden
-
Ooit voor de superrijken nu voor iedereen: ook modeketens springen op cruisecollecties
De tijden dat merken zich beperken tot 2 collecties per jaar behoren láng tot het verleden. Naast de klassieke lente-zomer en herfst-wintercollectie, wordt er in het rond gestrooid met tussentijdse ‘drops’. Luxemerken doen dat al langer. Coco Chanel was de gondlegger en vond zo een nieuw gat in de markt. Maar tegenwoordig lanceren ook ketens meerdere collecties, en dat het hele jaar door. -
PREMIUM
Draagt een orkaan dit jaar jouw naam? Wat is het verschil met een tyfoon? En komen ze ook in Europa voor? 5 vragen beantwoord
Vandaag op 1 juni start het nieuwe orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan. Tijd dus voor imposante satellietbeelden van kolkende spiraalvormige wolkenformaties boven onze oceanen. Maar hoe ontstaat zo’n orkaan? Wat is het verschil met een tyfoon? En komen ze ook voor bij ons in Europa? Klimatoloog Lander Van Tricht (VUB) legt alles uit wat je moet weten over deze imposante natuurkracht. -
-
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
-
Volgt er na een natte lente een warme zomer? Dit voorspellen de weermodellen
Doet het mooie lenteweer van het voorbije weekend je reikhalzend uitkijken naar de zomermaanden? De komende week halen we opnieuw aangename lentetemperaturen. Maar wat kunnen we verwachten van juni, juli en augustus? Een vooruitblik op de zomer. -
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
Groene parken, stranden in overvloed en een flinke portie fun en cultuur. New York heeft alles in huis voor een geslaagde zomervakantie. HLN Shop bevoorraadt je alvast met vijf tips om maximaal te genieten onder de New Yorkse zon. -
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerKen Goeste
Bart Maris
Sjonny Martero
Arthur Van der Vieren
Francis smet