Frank Duboccage
Volledig scherm
Frank Duboccage © ANP/Bart Leye

WEERBERICHT. Volgende week kans op eerste hittegolf van het jaar: “Langetermijnvoorspelling, dus nog even met twee woorden spreken”

Het is genieten van wat verkoeling vandaag, met temperaturen tot 24 graden en mogelijk enkele buien. Dit weekend wordt het volgens het KMI droog en gaan de temperaturen langzaam weer de hoogte in, om volgende week opnieuw richting 30 graden te evolueren. Er bestaat zelfs een kans dat we een hittegolf krijgen, maar volgens onze weerman Frank Duboccage moeten we wel nog even met twee woorden spreken. “Het is een langetermijnvoorspelling, dus we moeten nog even afwachten hoe de weerkaarten verder evolueren”, zegt hij aan HLN.

51 reacties

 • geert vlietinck

  2 weken geleden
  Eerlijk gezegd zulke temperaturen zijn ook niet meer aan mij besteed 25 graden is meer dan genoeg in juni op reis sommige dagen 30 graden en wisten niet waar gekropen op de camping.
 • Fatima Dirkx

  2 weken geleden
  Met hoe meer mensen we zijn, we meer verbruiken en de natuur misbruiken. Neem allemaal nog eens een vliegtuig en kweek als een konijn. Denk er wel aan dat de volgende generaties dik in de miserie gaan zitten, dank zij het egoïsme van nu. Velen denken dat kinderen krijgen een recht is en ik vind dat kinderen een goede toekomst geven een plicht is. Zelfs dieren passen hun aantal jongen aan naargelang er eten is. De mens is helaas dommer.
 • nicky vandee

  2 weken geleden
  Wie zulk weer top vind, ga in de sahara wonen, heel het jaar door HITTE, behalve s'nachts. Rotweer , het mag gaan GIETEN, geen 3 druppels, waterbom hoeft niet
 • Eric Beirens

  2 weken geleden
  23 gr.C is meer dan voldoende. Die extreme hitte is voor niets of niemand goed. De hoogste tijd dat er wat regen valt want de natuur droogt compleet uit.
 • Christine Laevers

  2 weken geleden
  Een warmtegolf die lang duurt en/of zich herhaalt in een zomer is erger dan een hittegolf van een week. Binnen twee jaar of zo komen de temperaturen boven de 40°C. Ook in België. Eens zien wie het dan nog oké vindt. Ik spreek van 40° of meer in de schaduw.
 1. WEERBERICHT. Lokaal kans op felle buien en onweer: code geel in Oost- en West-Vlaanderen en delen van Henegouwen

  WEERBE­RICHT. Lokaal kans op felle buien en onweer: code geel in Oost- en West-Vlaanderen en delen van Henegouwen

  Woensdagnamiddag trekken de buien weg richting Nederland. Er verschijnen eerst opnieuw opklaringen en het wordt droger, soms met veel wolkenvelden. Later ontwikkelen zich opnieuw onweersbuien in de streken nabij de Franse grens en het westen van het land. Deze onweders zijn weinig mobiel, waardoor er lokaal veel neerslag kan vallen. In de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en het uiterste westen van Henegouwen verwacht het KMI zo’n 20 tot 30 liter per vierkante meter in korte tijd, en is waarschuwingscode geel van kracht.
 2. Vlaamse olijfboeren in Zuid-Europa slaan alarm: “De droogte bedreigt ons familiebedrijf”
  PREMIUM

  Vlaamse olijfboe­ren in Zuid-Europa slaan alarm: “De droogte bedreigt ons familiebe­drijf”

  Spaanse en Italiaanse olijfboeren maken zich grote zorgen over de olijfoogst. Die dreigt dit jaar door de langdurige droogte en extreme hitte flink lager uit te vallen dan afgelopen jaren. De Spaanse minister van Landbouw trekt aan de alarmbel. Ook in Italië is de situatie nijpend, er viel al sinds maart amper regen. Drie Vlamingen die naar het Zuiden trokken voor de olijfteelt getuigen. “Dat olijfbomen kapotgaan aan hittestress, is ongezien. Ze worden al duizenden jaren gekweekt in deze regio.”
 3. WEERBERICHT. Volgende week zo goed als zeker hittegolf: het blijft kurkdroog
  Play
  Update

  WEERBE­RICHT. Volgende week zo goed als zeker hittegolf: het blijft kurkdroog

  Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig met wat hoge bewolking en temperaturen tot 23 graden in het centrum van het land. Zondag doen we er enkele graden bij. Volgende week krijgen we in België “naar alle waarschijnlijkheid” een nieuwe hittegolf, meldt het Koninklijke Meteorologisch Instituut (KMI). Bij een hittegolf gaat het kwik vijf opeenvolgende dagen naar 25 graden Celsius of meer, waarvan minstens drie dagen met 30 graden Celsius of meer. Vandaag wordt dan ook de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan geactiveerd.

Wetenschap & Planeet