WEERBERICHT. Enkel nog lichte sneeuw verwacht na eerste winterprik, KMI waarschuwt voor CO-intoxicatie
We hebben de eerste winterprik in ons land gehad. Vooral in Wallonië heeft het gesneeuwd en daar blijft de sneeuw ook liggen. In delen van Oost-Vlaanderen en Limburg viel er eveneens sneeuw. In de rest van het land ging het vooral om smeltende sneeuw. Inmiddels is het geleidelijk droog in het westen, terwijl er elders nog wat lichte regen kan vallen en in de Ardennen lichte sneeuw. De maxima liggen tussen 0 en 6 graden. Het KMI waarschuwt voor CO-intoxicatie.
Door de kans op gladheid zijn vannacht en vanochtend de strooidiensten van Wegen en Verkeer op verscheidene plaatsen uitgereden. In Limburg is er 23 ton strooizout gebruikt. Automobilisten werden opgeroepen om voor vertrek de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen.
Al bij al viel de verwachte sneeuwval goed mee, vanuit het standpunt van wie de baan op moest. “Tot nu toe heeft het nog niet veel gesneeuwd”, zei onze weerman David Dehenauw (zie video boven) aan HLN LIVE. “Zoals we hadden voorspeld, viel de sneeuw vooral in Wallonië en in gebieden rond de taalgrens. Hier en daar sneeuwde het in Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen en in delen van Limburg, vooral dan in de streek rond Riemst en Voeren.” De sneeuw bleef in Vlaanderen maar even liggen omdat de temperaturen op het wegdek positief zijn. “In de hoge Ardennen en in de streek rond Elsenborn kan er wél 10 centimeter sneeuw blijven liggen en lokaal zelfs meer”, aldus nog Dehenauw. “Daar heb je de meeste kans om een winterlandschap te bewonderen.” En dat kon inderdaad her en der.
Vanavond kan er vooral nog in het oosten wat lichte sneeuw of regen vallen. Elders blijft het droog. Maandagnacht wordt het ook geleidelijk droog in het oosten. Het blijft wel zwaarbewolkt, al kunnen enkele opklaringen voorkomen in het westen. Vooral ten zuiden van Samber en Maas kan er mist voorkomen, plaatselijk zelfs dichte mist. Aan zee kunnen in de late nacht dan weer enkele buien vanaf zee opduiken. De minima liggen tussen -2 en 6 graden. De wind wordt zwak uit noordelijke of veranderlijke richtingen
KIJK. De eerste sneeuwpret in België: “Sommige kinderen hadden nog nooit sneeuw gezien”
Eerder waarschuwde het KMI voor gladde wegen door het winterse weer. Er geldt code geel voor Brussel, Limburg en Vlaams-Brabant. Ook in Wallonië is het opletten geblazen voor rijm- en ijsplekken.
Lees ook:
De maxima liggen vandaag tussen 0 graden in de Ardennen, 2 à 3 graden in het noordwesten en 5 graden aan zee. De wind waait zwak, en aan zee matig, en krimpt van noord of noordnoordoost naar noord tot noordwest.
Geleidelijk wordt het vanaf het noordwesten droger en ook iets zachter. In Laag-België gaat de sneeuw over in smeltende sneeuw en regen en smelt het sneeuwlaagje stilaan weg. In de Ardennen blijft de sneeuw op de meeste plaatsen liggen.
De komende uren volgen de verantwoordelijke diensten de toestand van het wegdek nauwgezet op. Er wordt zo veel mogelijk voor het glad wordt gestrooid, maar met hier en daar sneeuw in het vooruitzicht, is het mogelijk dat er extra wordt bij gestrooid na de neerslag.
KIJK. Ook in Berloz en in Heers heeft het gesneeuwd.
Vanavond valt er nog wat lichte regen in de provincie Limburg en nog wat sneeuw in de Ardennen, maar daarna wordt het vrijwel overal droog. Het blijft wel bewolkt en in het centrum en zuidoosten van het land komt het tot vorming van mist, lokaal mogelijk dichte mist. Aan zee kunnen in de late nacht dan weer enkele buien vanaf zee opduiken. De minima liggen tussen 1 en 5 graden. De wind wordt zwak uit noordelijke of veranderlijke richtingen.
Morgen start op de meeste plaatsen grijs, maar in de loop van de dag verschijnen er op meerdere plaatsen opklaringen, in het noordwesten soms brede opklaringen. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het dan weer zwaarbewolkt en mistig. In de kuststreek en in de namiddag ook in het westen zijn enkele buien mogelijk, elders blijft het nog droog tot de avond. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 7 graden vlak aan zee. De wind is meestal zwak en krimpt van noordelijke naar westelijke richtingen.
Woensdagochtend wordt het vaak zwaarbewolkt ten zuiden van Samber en Maas, met lage bewolking, met mist die kan aanvriezen op de hoogten van de Ardennen. Elders is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien over het noordwesten. In de loop van de dag kunnen er overal buien vallen. Over de Hoge Venen neemt de neerslag een winters karakter aan. De maxima liggen tussen 0 graden op de Hoge Venen en 6 graden in het westen. De wind waait meestal zwak uit het westen. Aan zee staat er een matige noordwestenwind.
Donderdag blijft het wisselend tot zwaarbewolkt ten zuiden van Samber en Maas met regenbuien of winterse buien in Laag- en Midden België en sneeuwbuien in de Hoge Ardennen. De meeste neerslag lijkt vooral in het noorden en oosten van het land te zullen vallen. De maxima liggen tussen 1 graad over de Hoge Venen en 4 of 5 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten. Aan de kust staat er een noordwestenwind.
KIJK. Waar blijft de sneeuw liggen? En wat mogen we nog verwachten? Weerman David Dehenauw geeft antwoorden
“Volledige zoutvoorraad”
De strooiwagens van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben afgelopen nacht en ochtend 33 ton strooizout gebruikt bij de eerste echte strooiactie van deze winter.
“In de nacht van zondag op maandag is in de provincie Limburg 23 ton strooizout gebruikt. Later op de ochtend is nog 10 ton strooizout benut in Vlaams-Brabant”, aldus woordvoerster Katrien Kiekens.
Het agentschap heeft voor de winter 2022-2023 in totaal 103.000 ton zout beschikbaar om fietspaden, gewest- en autosnelwegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Daarvoor staan bij Wegen en Verkeer 313 strooiwagens, 200 fietspadstrooiers en 560 mensen paraat.
Brussel Mobiliteit meldde gisteren al de opstart van zijn strooidienst. “Ons doel is de mobiliteit en de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen, zelfs bij zeer slechte weersomstandigheden”, aldus Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). “Gezien de zachte winters van de afgelopen jaren beschikken we over een volledige zoutvoorraad. Die bedraagt 6.000 ton, verdeeld over drie opslagplaatsen”, vertelt Sarah Vanschoenbeek, verantwoordelijk voor de Regie der Wegen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dun laagje sneeuw op verschillende plaatsen in ons land: gladheid veroorzaakt geen grote problemen op de weg
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vraagt weggebruikers vandaag extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg op gaan. Afgelopen nacht vielen in de provincies Limburg, Antwerpen en in de regio rond Brussel winterse buien. Het KMI waarschuwde met code geel voor gladheid, maar vanochtend waren er geen grote problemen op de weg. “Vanaf 9 uur stijgen de wegdektemperaturen opnieuw, waardoor de kans op gladheid afneemt”, zegt Katrien Kiekens van het AWV. Volg hier live de weer- en verkeerssituatie in alle provincies. -
WEERBERICHT. Koude dagen houden aan, nog meer sneeuw in Ardennen
Op vele plaatsen is het deze middag zonnig, met daarnaast ook wel al lage bewolking over het noorden van het land. Die lage wolken zijn afkomstig uit Nederland en trekken geleidelijk verder naar het zuiden. Over het noordoosten is wat lichte sneeuwval mogelijk. De maxima liggen tussen -4 en 0 graden in de Ardennen, iets boven het vriespunt elders in het oosten, tussen 1 en 3 graden in het centrum en westen en tot 4 graden aan zee. -
Nog twee rivieren in Wallonië in alarmfase voor overstromingen
In Wallonië is voor de Basse Semois en de Vierre dinsdagochtend nog de alarmfase voor overstromingen van kracht. Dat blijkt uit gegevens van de Waalse overheidsdienst SPW. Door de neerslag van de voorbije dagen zijn de peilen en afvoeren op een aantal waterwegen nog steeds verhoogd. Vandaag wordt geen neerslag verwacht, en ook de komende dagen lijkt het overwegend droog te blijven. Hierdoor zullen de peilen en afvoeren, na het bereiken van hun piek, beginnen te dalen, zo meldt Waterinfo.be. -
-
PREMIUM
“Zet nóóit je ruitenwissers aan met een groot pak sneeuw of ijs tegen de voorruit”: de ultieme tips voor je wagen in de vrieskou
Het kwik zit weer onder vriespunt, en dus weet je best hoe je jouw auto goed kunt wapenen tegen stilstand en koude. Er worden veel trucjes gedeeld, maar die zijn niet allemaal even verstandig, zegt onze autojournalist Joost Bolle, die zin van onzin onderscheidt. “Laat je auto niet warmdraaien op de oprit. Dat is slecht voor de motor.” -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
‘Baard’ van koning winter is zeldzaam fenomeen: heb jij hem al gespot?
Wandel je in deze tijd van het jaar in de vroege ochtend door een winters loofbos, dan maak je kans om een zeldzaam en vluchtig natuurfenomeen genaamd “ijshaar” te spotten. Maar waar komen die ijzige witte lokken op sommige takken vandaan?
82 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageernicky vandee
Werner Van den Broeck
guy vermeulen
oswald billiet
Sonja VanDeWiele