Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © © Bart Leye

Weekend start zacht en zonnig, tegen zondagavond kans op buien

Zaterdagmiddag staat ons zacht weer te wachten, maar geleidelijk aan duiken meer wolken op en kunnen enkele buien vallen. De maxima schommelen tussen 15 graden in de Hoge Venen en 20 graden in het centrum van het land. Dat meldt het KMI. De nacht van zaterdag op zondag wordt droog met brede opklaringen. De minima schommelen tussen 3 en 10 graden.

 1. Zeewatertemperaturen voor Italiaanse kust lopen op tot dertig graden

  Zeewater­tem­pe­ra­tu­ren voor Italiaanse kust lopen op tot dertig graden

  Als gevolg van de aanhoudende hitte is de zeewatertemperatuur aan het wateroppervlak op vele plaatsen aan de Italiaanse kust gevoelig warmer dan vorige zomers. In de Tyrreense Zee, aan de Eolische Eilanden en in de buurt van de kust van Sicilië en Calabrië worden temperaturen tot dertig graden gemeten. “Dat is twee tot drie graden meer dan normaal”, zegt meteoroloog Claudio Tei van de Italiaanse nationale onderzoeksraad (CNR).
 2. WEERBERICHT. Na dagenlange hitte is er vandaag kans op wat verfrissing: “Op sommige plekken kan een fikse bui vallen, op andere plaatsen valt er geen regen vandaag”
  Play

  WEERBE­RICHT. “Op sommige plekken kan vandaag een fikse bui vallen, op andere plaatsen valt er helemaal geen regen”

  De droge hitte maakt stilaan plaats voor lagere temperaturen en neerslag. Vandaag wisselen opklaringen en wolken elkaar af. Het KMI verwacht plaatselijke buien die hier en daar intens kunnen zijn en waarschuwt voor onweer. Het noodnummer 1722 is actief voor niet-dringende brandweerhulp. De maxima schommelen tussen 22 graden op de Ardense hoogten, 24 graden aan zee en 27 tot 28 graden in het centrum.
 3. Bosbrand in Zuid-Frankrijk dan toch niet onder controle, 1.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd
  Update
  1

  Bosbrand in Zuid-Frank­rijk dan toch niet onder controle, 1.000 mensen uit voorzorg geëvacu­eerd

  In het zuiden van Frankrijk zijn zowat duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand die 500 hectare natuur extra in de as heeft gelegd. De evacuaties vonden plaats in het departement Aveyron, waar volgens de lokale autoriteiten in totaal al 1.260 hectare natuur verloren is gegaan. De natuurbranden in de departementen Gironde en Bretagne lijken dan weer ingedamd.

Wetenschap & Planeet