Iris Crampe heeft al wat ervaring hebben met overstromingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Iris Crampe heeft al wat ervaring hebben met overstromingen. © Florian Van Eenoo Photo News

Wateroverlast in het IJzerbekken: “De oude boeren hier weten meer dan tien architecten die in Brussel over onze ruimtelijke ordening beslissen”

De inwoners van het IJzerbekken, in de Westhoek, houden met één oog de buienradar in de gaten, met het andere hun voorraad zandzakjes. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht, maar vooral het water dat uit Frankrijk komt, baart zorgen. In Stavele en Roesbrugge begon het deze namiddag opnieuw te regenen en meteen betrokken de gezichten. “Als mijn café onder water komt te staan, is mijn leven eraan.”

23 reacties

 • Willy Bogaert

  2 maanden geleden
  De kennis zit niet in software en computers maar op de vloer en zal zo blijven
 • Cindy Vanderplas

  2 maanden geleden
  daarom dat er gisteren op het VRT nieuws een nieuw huis werd getoond dat al onder water stond? Waarom mochten die mensen wél in (overduidelijk)overstromingsgebied bouwen?Waarom hebben de lokale besturen dat niet tegen gehouden?
 • Luc De Meyere

  2 maanden geleden
  Ik ben een zoon van een keuterboerke die in de jaren 50 en 60 samen met zijn buur beetje groter keuterboer om de 5 jaar zijn grachten met een scop en spade in een rolbeurt open legde. Daardoor werden de andere dat jaar niet gekuiste grachten , dan als waterafvoerremmers gebruikt.daardoor waren er geen overstromingen. Alle welweters over kuisen van grachten zouden beter zwijgen. Het water moet zo lang mogelijk in de grachten blijven, vooral voor vertraging en infiltreren in bodem.
 • Frans Faes

  2 maanden geleden
  Zoals in alles weet Brussel het best.
 • johan fransaert

  2 maanden geleden
  je zou kunnen beginnen met alle grachten en beken terug open te leggen er was een tijd dat iedere akker een gracht er rond had die dan dienst deed als buffer in droge en natte periodes.
 1. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 2. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 1. Meestal zwaarbewolkte dag met perioden van regen
  Play

  Meestal zwaarbe­wolk­te dag met perioden van regen

  Het is vandaag/zondag zwaarbewolkt met buien, met in de hoge Ardennen (smeltende) sneeuw. Ook elders is eventueel een vlok sneeuw of korrelhagel mogelijk. In het westen vallen er minder buien en kunnen er een paar opklaringen voorkomen. Tegen de avond wordt het ook in het oosten overwegend droog, al valt er wellicht nog soms wat lichte sneeuw over de hoogten. De maxima liggen tussen 1 graad in de Ardennen en 8 of 9 graden in het westen. De wind waait matig uit het zuidwesten en draait aan zee naar het westnoordwesten. Dat meldt het KMI.

Wetenschap & Planeet