Bliksem in Oostakker, augustus 2018.
Volledig scherm
Bliksem in Oostakker, augustus 2018. © Bart De Bruyn

Waarom je bij bliksem nooit mag douchen en 4 andere brandweertips bij onweer

Nu de codes geel en oranje ons de laatste onweersdagen om de oren vliegen, geeft de Nederlandse brandweer van Eibergen enkele tips om de potentieel gevaarlijke bliksems veilig door te komen. Wist je bijvoorbeeld dat douchen dan uit den boze is?

39 reacties

 • Glenn Roosen

  2 jaar geleden
  Wat een zever de meeste reacties hier, steekt uw vinger maar eens in dood, gedemineraliseerd, regen water, en hou diezelfde vinger maar eens tegen een lage spanning van 230 volt, hebben jullie ooit al eens een blikseminslag gezien?? De voorgespannen stalen bewapening kan los uit de welfsels springen. Een inoxen baar van 2 cm dik plooit in elkaar alsof het een rietje is, deze testresultaten heb ik mogen zien met mijn eigen ogen. Dan spreek ik nog niet over de geleiding ondergronds! Groeten Glenn
 • Bert Borremans

  2 jaar geleden
  Marc de metseler, 'dood water' zoals in de verwarmingsinstallatie geleid niet, en regenwater heeft een redelijk grote weerstand... je kan er stroom doorjagen maar je zekering of diff zal niet afslaan...
 • Jacques De Meulemeester

  2 jaar geleden
  't is waarschijnlijk omdat de antenne uitzit...
 • De Metsler Marc

  2 jaar geleden
  Aan al die dat zeggen dat water geen geleider is wel dat zijn de grote dommerikken, water geleid altijd waarom moeten u water ( H2O ) en gasbuizen dan altijd geaard zijn??? Boeken lezen van elektriciteit .
 • Dirk Van Gossum

  2 jaar geleden
  Heb ooit een bliksem vuurbol op een halve meter van mij gehad die binnenkwam langs de verlichting in de keuken(luster zoals ze vroeger zegden)en ook terug verdween langs daar,dat is al ongeveer 42 jaar geleden,wel dat herinner ik me nog alsof het gisteren was .Dus ge wilt ook niet in uw bad zitten als de bliksem via de verlichting binnenkomt in uw badkamer en dat kan altijd!!!!

Wetenschap & Planeet