Voor het eerst sinds metingen jaar zonder ozondagen, met dank aan regenachtige zomer
In 2021 is er geen enkele ozondag geweest. Het gaat om het eerste jaar zonder ozondagen sinds de start van de metingen in 1978. Dat blijkt donderdag uit een voorlopige analyse van de luchtkwaliteit van het afgelopen jaar door de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).
Een ozondag is een dag met op minstens één meetplaats een overschrijding van de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht (µg/m³). Die drempel werd dit jaar in België voor het eerst sinds de metingen geen enkele keer overschreden.
"De belangrijkste reden was de regenachtige zomer zonder hittegolven. Hoge ozonconcentraties komen immers voor op warme en zonnige dagen", zegt Ircel. In 2020 - met een warme en droge zomer en een hittegolf in augustus - waren er twaalf ozondagen en werd op één dag zelfs de alarmdrempel van 240 µg/m³ overschreden.
"Naast het weer zorgt de daling, op Europese schaal, van de uitstoot van stikstofoxiden en vluchtige organische componenten de laatste decennia voor almaar minder intense ozonpieken", licht Ircel toe. "Het aantal ozondagen en de intensiteit van de ozonpieken neemt, bij vergelijkbare en zelfs ongunstigere weersomstandigheden, daardoor af."
Strengere WHO
Voorts stelt de Europese Unie een ozonstreefwaarde van gemiddeld maximaal 120 µg/m³ over acht uur voorop, waarbij die waarde over een periode van 3 jaar niet meer dan 25 keer overschreden zou mogen worden. Door het lage aantal dagen met hoge ozonconcentraties in 2021, blijft dat gemiddelde over de jaren 2019, 2020 en 2021 op alle meetplaatsen onder de 25 dagen. De veel strengere advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van 100 µg/m³, met maximaal drie à vier overschrijdingen per jaar, wordt nergens in België gehaald. Zelfs niet met milde zomers zoals die van dit jaar.
De WHO verlaagde zijn jaaradvieswaarde voor stikstofdioxide in september nog fors, van 40 naar 10 µg/m³, en voerde ook een dagadvieswaarde van 25 µg/m³ in. “De strengere jaaradvieswaarde wordt enkel in de meest landelijke meetstations in Vlaanderen en ten zuiden van de Samber- en Maasvallei gehaald”, zegt Ircel. “De zeer strenge dagadvieswaarde wordt alleen gehaald in landelijke meetstations in de Ardennen.”
Coronapandemie
Wat stikstofdioxide betreft, waarvan de vervuiling gerelateerd is aan het verkeer, was er ook dit jaar weer een positieve impact van de coronapandemie, al was die kleiner dan in 2020. De Europese jaargrenswaarde van 40 µg/m³ werd net als vorig jaar in geen enkel automatisch meetstation overschreden. Zo bedroeg het jaargemiddelde in het station op het kruispunt Kunst-Wet in Brussel 38 µg/m³, 2 µg/m³ hoger dan in 2020, maar gevoelig lager dan voor de coronacrisis.
Tot slot analyseerde Ircel al de fijnstofwaarden op basis van de voorlopige gegevens. De Europese jaarwaarden werden op alle meetplaatsen gerespecteerd, terwijl de Europese daggrenswaarden in Vlaanderen en Brussel voor het achtste jaar op rij en in Wallonië voor het zevende opeenvolgende jaar onder de drempel bleven. De coronapandemie heeft maar een beperkte invloed op het fijn stof, omdat niet alleen het verkeer, maar ook de industrie, de huishoudens en de landbouw er belangrijke bronnen van zijn. Na dalingen in 2019 en 2020 was er in 2021 wel weer een stijging van de jaargemiddelde fijnstofconcentraties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Winterse buien en ijsplekken: Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen vannacht en morgenochtend
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor gladde wegen en fietspaden komende nacht en morgenochtend. Door winterse buien kunnen ijsplekken ontstaan. -
WEERBERICHT. Na wisselvallige dag volgt koude nacht: vannacht zakt temperatuur tot onder vriespunt, in de Ardennen kans op sneeuwlaagje
De weergoden weten nog niet dat de lente begonnen is. Vandaag wisselen opklaringen en wolken elkaar af en er is kans op enkele voorjaarsbuien. Komende nacht koelt het nog flink af: enkel aan zee zou het kwik nog op of net boven het vriespunt uitkomen. In de Ardennen kan het -5 graden of lokaal nog wat harder vriezen, zegt het KMI. -
-
Experten waarschuwen in nieuw rapport voor “klimaat-tijdbom”: “Nú handelen voor leefbare toekomst”
Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren drastisch vermindert, is het “waarschijnlijk” dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad Celsius uitkomt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. De klimaatwetenschappers zien tal van “uitvoerbare en effectieve” opties om de uitstoot te verlagen. “Als we nú handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen”, zegt IPCC-voorzitter Hoesung Lee. -
WEERBERICHT. Regenachtige dag met rukwinden tot 80 kilometer per uur, code geel voor gladheid vannacht
Het is vandaag eerst wisselend tot zwaarbewolkt met buien. Later wordt het betrokken vanaf het westen met meer continue regen. Aan het einde van de dag verschijnen er opnieuw enkele opklaringen. Vanaf de middag waait er een vrij krachtige tot soms krachtige noordwestenwind. Er zijn rukwinden mogelijk van 70 tot 80 kilometer per uur. De maxima liggen tussen 6 en 11 graden. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM
Vanavond is het volle maan, maar wat klopt er van de mythes en verhalen? “Tijdens volle maan hebben katten en honden meer kans op een ongeval”
Vanavond, 7 maart, is het weer volle maan. Wil dat zeggen dat katten en honden straks meer kans hebben op een ongeval? Dat er meer patiënten met hersenbloedingen en nierstenen zullen opduiken op de spoeddiensten van ziekenhuizen? En dat er meer vrouwen zullen bevallen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters neemt enkele mythes over de volle maan onder de loep.