Vandaag overwegend droog en zonnig, rest van de week bewolkt met kans op lichte neerslag

Na het verdwijnen van het ochtendgrijs wordt het vandaag zonnig. In de loop van de dag wisselen stapelwolken en opklaringen elkaar af, maar blijft het overwegend droog. De maxima schommelen tussen 15 graden op de Ardense hoogten en 20 graden in de Kempen. Aan zee kan de wind krachtig waaien met rukwinden tot 60 kilometer per uur. Dat meldt het KMI.

 1. WEERBERICHT. Gedaan met de hitte, kans op buien en onweer nemen toe
  Play

  WEERBE­RICHT. Gedaan met de hitte, kans op buien en onweer nemen toe

  Het blijft zondagnamiddag meestal droog en vrij zonnig in het zuidoosten van het land, waar het nog warm blijft met maxima tot 25 graden en zelfs tot 31 of 32 graden in Belgisch-Lotharingen. Maar elders is het wisselend bewolkt met opklaringen, maar zijn er ook bewolkte perioden met kans op buien, mogelijk met onweer. Het is gevoelig frisser met maxima tussen 19 en 24 graden en rond 17 of 18 graden aan de kust, zo meldt het KMI.
 2. Hevige onweersbuien na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwaterput
  Livios

  Hevige onweersbui­en na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwater­put

  Er hangen hevige regenbuien boven ons hoofd. Goed voor de planten, zou je denken, maar te veel water kan toch opnieuw problemen opleveren. Bij een plotse, felle onweersbui heeft de opgedroogde grond moeite om al dat water in één keer te slikken. Gelukkig kan je dak het wel opvangen, en daarom is een regenwaterput geen overbodige luxe. Niet alleen je tuin, maar ook je portefeuille heeft er bovendien baat bij. Bouwsite Livios rekende uit hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend.
 3. Kan je zelf voorspellen of het al dichtbij is? Welke voorzorgsmaatregelen neem je best in huis? Expert beantwoordt 10 vragen over onweer
  PREMIUM

  Kan je zelf voorspel­len of het al dichtbij is? Welke voorzorgs­maat­re­ge­len neem je best in huis? Expert beant­woordt 10 vragen over onweer

  In de loop van de namiddag komen er vanuit Frankrijk felle onweersbuien opzetten, met lokaal veel regen op korte tijd. Dat meldt het KMI, dat ook code geel voor onweer afkondigde vanaf deze namiddag. Hoe bepaal je of het nog veraf is? Klopt het dat je stekkers in huis beter uittrekt om schade te voorkomen? En wat als je toch in een hevig onweer belandt? Wij vroegen het aan Dieter Poelman, bliksemexpert bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).

Wetenschap & Planeet