De superstorm Winston in 2016 richtte voor vier miljard euro schade aan in Oceanië.
Volledig scherm
De superstorm Winston in 2016 richtte voor vier miljard euro schade aan in Oceanië. © Photo News

"Tropische superstormen zijn zo krachtig dat schaal 5 niet meer volstaat"

Tropische superstormen zijn door opwarming van de aarde zo sterk geworden dat de huidige categorie-indeling van kracht 1 tot 5 niet meer voldoende is. Volgens klimaatwetenschappers op een congres in Nieuw-Zeeland is het daarom nodig een nieuwe categorie toe te voegen: schaal 6. Voor windsnelheden vanaf 320 kilometer per uur.

9 reacties

 • Ferdinand Engelbeen

  4 jaar geleden
  Sinds de jaren '70 worden tropische stormen en cyclonen nauwkeurig gevolgd door satellieten. Die geven aan dat er nu minder tropische stormen en cyclonen zijn dan in de jaren '90. Daarnaast berekent men de totale orkaankracht uit windsnelheid x omvang x tijdsduur (ACE). Die varieert van jaar tot jaar en had pieken in 1994, 1998 en 2006 en daarna halveerde die tot in 2016-2017 en is nu weer aan het zakken. Geen enkele trend te zien in de totaalkracht van de cyclonen.
 • Gino De Neef

  4 jaar geleden
  Er zijn documenten uit de jaren 1600 die spreken over een superstorm in de huidige oostkust van de VS. Ook in latere jaren waren er zulke stormen. Wij houden stormen volgens de huidige schalen pas bij sinds het begin van de twintigste eeuw. Misschien was de schaal niet aangepast aan de werkelijke kracht van een storm. Dat kon toen allemaal niet gemeten worden. Dus opnieuw geen enkel bewijs van klimaatverandering
 • Jan Van Overveldt

  4 jaar geleden
  Inderdaad De Waen Luc sinds 18 jaar is er geen temperatuur-stijging meer. Volgens wetenschappers (klimaatgoeroes) is er nu een "pauze". Windsnelheden van 400 km per uur waren er vroeger ook, maar alleen was de apparatuur er niet om het te meten.
 • Christine Laevers

  4 jaar geleden
  Ik heb ook gelezen dat computerprogramma's constant moeten aangepast worden aan de mate van het smelten van gletschers omdat die programma's het niet meer kunnen volgen. Ik begrijp dat mensen wegkijken. Uiteindelijk is er geen oplossing meer.
 • Jack Dereder

  4 jaar geleden
  Luchtje gaat het eens uitleggen, de grote jongen
 1. De zon is opnieuw van de partij, maar voor hoelang? Weerman David Dehenauw legt uit
  HET WEER

  De zon is opnieuw van de partij, maar voor hoelang? Weerman David Dehenauw legt uit

  Het weekend wordt vaak vrij zonnig bij maxima van 14 tot 18 graden. Dat meldt het KMI. Vandaag wordt het, na het verdwijnen van het ochtendgrijs, opnieuw zonnig. De maxima liggen tussen 14 à 16 graden in de Ardennen en tussen 16 en 18 graden elders. Het mooie weer is jammer genoeg maar van korte duur, want vanaf maandag wordt het opnieuw frisser en vooral op dinsdag krijgen we buien te verwerken, zegt weerman David Dehenauw.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Opklaringen en wolken wisselen elkaar vandaag af, soms valt hier en daar een bui

  Opklarin­gen en wolken wisselen elkaar vandaag af, soms valt hier en daar een bui

  Vandaag wisselen opklaringen en wolken elkaar af en vallen er hier en daar enkele buien. In de namiddag blijft het nagenoeg droog over de westelijke landshelft, maar over het oosten blijft de kans op een paar buitjes nog bestaan. De maxima liggen tussen 9 en 12 graden ten zuiden van Samber en Maas, en tussen 12 en 15 graden elders. De wind waait eerst zwak uit westelijke richting en later soms matig uit het noordwesten. Dat meldt het KMI.

Wetenschap & Planeet