Getty Images / NoodweerBenelux
Volledig scherm
© Getty Images / NoodweerBenelux

Tot 45 graden in Spanje en Portugal, Europese hittekaart kleurt donkerrood

Het wordt bloedheet in onze contreien. Weervrouw Jill Peeters verwacht dat we volgende week makkelijk 36 à 37 graden in de schaduw zullen halen. Die enorme hitte is nu echter al het westen van Spanje en Portugal aan het teisteren, met temperaturen tot 45 graden. In het Franse departement Gironde, in de buurt van Bordeaux, is zowat 3.700 hectare in vlammen opgegaan. Zesduizend kampeerders gingen op de vlucht. Een overzicht. 

 1. Laat geen flesje water in de auto liggen en zet de airco niet té hard in de slaapkamer: zo bereid je je voor op de hitte
  PREMIUM

  Laat geen flesje water in de auto liggen en zet de airco niet té hard in de slaapkamer: zo bereid je je voor op de hitte

  Zweten, puffen en blazen. Deze week is het al warm, maar volgende week stijgt het kwik nog verder. Het wordt tropisch warm met temperaturen tot mogelijk 40 graden. Veel mensen hebben last van die hitte en proberen op allerlei manieren verkoeling te zoeken. Welke kledij draag je het best? Welke zonnecrème kies je? En hoe krijg je de hitte uit je huis? Wij maken een overzicht met tips hoe je je moet voorbereiden.
 2. Hoe uitzonderlijk is sterven na een hitteslag? Op deze symptomen moet je letten
  PREMIUM

  Hoe uitzonder­lijk is sterven na een hitteslag? Op deze symptomen moet je letten

  Lander Segers (47), broer van zanger en acteur Iwein Segers, is overleden op weg naar Santiago de Compostela. Tijdens zijn staptocht kreeg hij last van een zonneslag, zo postte hij zelf op Facebook. Een dag later stierf hij in het ziekenhuis aan orgaanfalen. Hoe uitzonderlijk is dat? Hoeveel mensen belanden daarmee bij ons in het ziekenhuis? En waarom moeten we spreken van een hitteslag in plaats van een zonneslag? Professor Sandra Verelst, diensthoofd spoedgevallen van het UZ Leuven, legt uit.