Martijn Peters geeft uitleg over de Spaanse 'hittepluim'.
Volledig scherm
Martijn Peters geeft uitleg over de Spaanse 'hittepluim'. © HLN

Spaanse ‘hittepluim’ op weg naar Frankrijk: onze wetenschapsexpert legt uit om welk weerfenomeen het gaat en wat het doet

De hitte in Spanje breidt zich deze week geleidelijk uit naar het westen van Europa. Een ‘hittepluim’ zal vanuit Spanje ook Frankrijk bereiken waardoor het tot wel 38 graden warm kan worden. “Zo'n hittepluim is een smalle strook van warme lucht die zich over Spanje en Frankrijk uitstrekt", aldus onze wetenschapsexpert Martijn Peters. 

 1. Kan je zelf voorspellen of het al dichtbij is? Welke voorzorgsmaatregelen neem je best in huis? Expert beantwoordt 10 vragen over onweer
  PREMIUM

  Kan je zelf voorspel­len of het al dichtbij is? Welke voorzorgs­maat­re­ge­len neem je best in huis? Expert beant­woordt 10 vragen over onweer

  In de loop van de namiddag komen er vanuit Frankrijk felle onweersbuien opzetten, met lokaal veel regen op korte tijd. Dat meldt het KMI, dat ook code geel voor onweer afkondigde vanaf deze namiddag. Hoe bepaal je of het nog veraf is? Klopt het dat je stekkers in huis beter uittrekt om schade te voorkomen? En wat als je toch in een hevig onweer belandt? Wij vroegen het aan Dieter Poelman, bliksemexpert bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).
 2. Deze zomer genieten van een mooi gazon? De voorbereiding start vandaag: “Pak kale plekken nu aan om onkruid geen kans te geven”
  PREMIUM

  Deze zomer genieten van een mooi gazon? De voorberei­ding start vandaag: “Pak kale plekken nu aan om onkruid geen kans te geven”

  Een egaal groene grasmat is een ware traktatie in de zomermaanden. Maar vergeet niet: het succes van een tiptop gazon begint nu. Gras dat goed verzorgd en gevoed is recupereert snel na de winter en ligt er na de eerste maaibeurten weer vol en frisgroen bij, legt tuinexperte Laurence Machiels uit. “Wil je grassprietjes in plaats van mos tussen je tenen voelen, hou dan de zuurtegraad van je bodem op peil.”

Wetenschap & Planeet