Henk Deleu
Volledig scherm
© Henk Deleu

Sinds begin van metingen nog nooit zo droog in april en mei

De maanden april en mei worden de droogste ooit sinds het begin van de metingen in 1833. En het ziet ernaar uit dat de maand mei de droogste meimaand wordt sinds 1834. Dat blijkt uit statistieken van het KMI waarover de VRT vrijdag bericht. De droogte van de maanden april en mei wordt nog verder versterkt door de sterke verdamping bij het zonnige weer.

8 reacties

 • Koenraad Verstraeten

  1 jaar geleden
  Heb enige tijd geleden nog een artikel gelezen in deze kwaliteitskrant over een ontziltingsinstallatie in Israël die met succes een groot deel van de bevolking van drinkwater voorziet in extreem droge periodes. Aquafin is die techniek nog niet meester? Of moeten we het gebrek aan zulke techniek in een andere hoek zoeken?...
 • Luc Lievens

  1 jaar geleden
  Dat is dan het zoveelste waar onze overheid tekort is in geschoten of een strategie om een grote taks te kunnen heffen? Minder mensen, minder beton en het probleem lost zichzelf op.
 • Danny Buyse

  1 jaar geleden
  Als je het water duurder maakt en serieus duurder dan wel zal er inderdaad Magda meer water zijn tenzij diegene die massaal water verspillen graag financieel in de problemen komen en dus veel blijven verbruiken. Mijn verbruik is 55 liter per dag. Men kan misschien zelf zware boetes geven wie extreem veel verbruikt. Maak gas, benzine, diesel, elektriciteit en water goedkoop en de mensen maken de wereld 10 keer sneller om zeep.
 • magda de munck

  1 jaar geleden
  En als je het water duurder maakt voor wie veel verbruikt, is er dan meer water, of is het zoals met betalend parkeren, als je betaald word het klimaat plots beter.
 • johan fransaert

  1 jaar geleden
  misschien word het tijd om te investeren in een ontziltingsinstallatie aan de Noordzee en verplicht de boeren om net als vroeger grachten rond de velden te graven zodat water niet langer zomaar wegloopt maar tijd heeft om langzaam te infiltreren.
 1. Water binnenkort dubbel zo duur voor wie te kwistig is? Vlaanderen onderzoekt ‘duurder water’ tijdens droogte

  Water binnenkort dubbel zo duur voor wie te kwistig is? Vlaanderen onderzoekt ‘duurder water’ tijdens droogte

  Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken. “Het is van cruciaal belang dat de gemiddelde waterprijs voor de gezinnen niet stijgt, maar wie abnormaal veel water verbruikt, zal wel een meerprijs moeten betalen", aldus Demir.
 1. Volgende week 15 tot zelfs 20 graden mogelijk door golvende straalstroom: "Maar dat betekent niet noodzakelijk stralend weer”

  Volgende week 15 tot zelfs 20 graden mogelijk door golvende straal­stroom: "Maar dat betekent niet noodzake­lijk stralend weer”

  Komende dinsdag en woensdag wordt het naar voorspelling behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar. Temperaturen tot 20 graden zijn niet uitgesloten en daar is een meanderende of golvende straalstroom verantwoordelijk voor. “We krijgen hogere maxima, maar dat betekent niet noodzakelijk stralend, zonnig weer”, zo duidt onze wetenschapsexpert Martijn Peters.

Wetenschap & Planeet