Wintertijd
Volledig scherm
Wintertijd © ANPW

“Schaf wintertijd af en verzet klok half uur”

Verzet de klok een half uur in plaats van het systeem van de zomer- en wintertijd toe te passen. Daarvoor pleiten de Nederlandse meteorologen van weerbureau Weeronline. Een tijdsverschil van een half uur verzacht de nadelen en heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, klinkt het. Zo is het in de winter minder glad in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te snel licht.

102 reacties

 • joris van vlaenderen

  10 maanden geleden
  zet het uur gewoon op het zonne uur zodat de zonhoogst staat op de middag
 • Carl Vangenechten

  1 jaar geleden
  Een half uur vroeger of later, het kan me niet schelen. We moeten alleen maar stoppen met twee keer per jaar van systeem te veranderen.
 • Geert Vande Walle

  1 jaar geleden
  Sarcastisch bedoeld : "Niet overdrijven : een half uur ineens is teveel . Enkele minuten per jaar, en niemand ziet het verschil . Dit zal binnen honderd jaar nog niet gebeuren omdat er geen akkoord is en dat meesten niet eens meer weten waarover het gaat
 • christophe beunens

  1 jaar geleden
  een groot probleem is dat we met de verandering waarschijnlijk Europa in twee delen gaan moeten verdelen. De zonsopgang in Berlijn is bijna een uur vroeger als de zonsopgang in Madrid. Zodoende zal Spanje (en mischien Frankrijk) eerder voor de huidige wintertijd kiezen, en duitsland voor de huidige zomertijd, wat meer overeenkomt met de geografische ligging. Dat gaat wel economische gevolgen hebben, vooral voor mensen die aan de grens werken.
 • Marcq Adriaens

  1 jaar geleden
  Het wordt de hoogste tijd dat alles terug normaal loopt, we kunnen de nacht toch ook niet afschaffen.
 1. Droog in het westen, kans op buien in het oosten, alleen nog sneeuw in de Ardennen

  Droog in het westen, kans op buien in het oosten, alleen nog sneeuw in de Ardennen

  Zondag begint meestal zwaarbewolkt met enkele regenbuien, of aanvankelijk nog enkele lokale winterse buien. Overal kunnen mistbanken ontstaan. In de loop van de dag wordt het meestal droog over de westelijke landshelft met soms opklaringen. Over het oostelijke deel blijft de kans op buien de hele dag bestaan. In de Ardennen is het grijs met veel lage wolken en mist; de buien vallen daar nog steeds als sneeuw. De maxima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 6 graden aan zee. Dat meldt het KMI.
 1. Politie maakt einde aan achtervolging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre
  Play

  Politie maakt einde aan achtervol­ging met dit gewaagde maar efficiënte manoeuvre

 2. Yente (17) kreeg vandaag al eerste Vlaamse tiener zijn coronavaccin Qmusic

  Yente (17) kreeg vandaag al eerste Vlaamse tiener zijn coronavac­cin

Wetenschap & Planeet