Risico op storm of wateroverlast en kans op winterse neerslag, KMI kondigt code geel af in westen van het land
Het blijft zondagnamiddag bewolkt. Er vallen veel buien over de westelijke landshelft, die kunnen bestaan uit smeltende sneeuw en wat korrelhagel, en die mogelijk gepaard gaan met enkele donderslagen. De FOD Binnenlandse Zaken heeft tijdelijk het nummer 1722 voor niet-dringende hulp geactiveerd. Het KMI heeft ondertussen code geel aangekondigd voor neerslag aan de kust en in West-Vlaanderen. In het westen van het land kwamen verschillende straten al blank te staan.
Gisteren zagen we ook in Vlaanderen de eerste sneeuw van deze winter, bekijk hier hoe dat eruit zag:
Vandaag zal de buienneiging buiten het westen ook toenemen in de rest van het land en vallen er in de Ardennen enkele sneeuwbuien. De maxima liggen rond het vriespunt op het Ardense reliëf, rond 3 graden in het centrum en klimmen tot 6 graden aan zee. Aan zee zijn rukwinden rond 60 km per uur mogelijk, voorspelt het KMI.
Het KMI kondigt code geel af in West-Vlaanderen en aan de kust voor neerslag: opgeteld kan er minstens 25 mm neerslag vallen in 24 uur tijd, klinkt het. De FOD Binnenlandse Zaken heeft ook tijdelijk het nummer 1722 voor niet-dringende hulp geactiveerd.
In West-Vlaanderen kwamen enkele straten al blank te staan. De hulpverleningszone Westhoek kreeg zo’n 40 oproepen wegens wateroverlast. Grote ellende bleef uit, maar beken stroomden op sommige plaatsen wel over.
Bekijk hier de weersvoorspelling voor de komende dagen:
Voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt, kan je een aanvraag indienen via het e-loket op www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, benadrukt de overheidsdienst. “Een digitale aanvraag indienen via het e-loket 1722.be is de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen, maar je kan ook het nummer 1722 bellen in situaties die niet-levensbedreigend zijn”, aldus de FOD Binnenlandse Zaken.
“Gebruik bij voorkeur het e-loket. Hierdoor vermijd je dat je misschien lang aan de lijn moet blijven voordat je een operator aan de lijn krijgt. Een aanvraag via het e-loket wordt door de brandweer op dezelfde manier afgehandeld als een oproep naar 1722. Je zal dus niet sneller geholpen worden als je naar 1722 belt”, klinkt het nog.
Vanaf middernacht wordt code geel afgekondigd in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Brussel door gladheid. De temperaturen schommelen op veel plaatsen rond of iets beneden het vriespunt waardoor er opnieuw kans is op rijm- en ijsplekken, aldus het KMI.
Zondagavond vallen er vooral in het westen van het land nog enkele fikse winterse buien. Lokaal kunnen deze gepaard gaan met een onweer. Ook elders is wat winterse neerslag niet uitgesloten, in de Ardennen gaat dit om enkele sneeuwbuien, maar deze frequentie is minder.
In de nacht wordt het, afgezien van enkele lokale sneeuwbuitjes, overwegend droog. In de Kuststreek echter vallen er nog steeds winterse buien. Er ontstaan lokaal enkele opklaringen in het noorden van het land, maar deze worden afgewisseld met zwaarbewolkte perioden. Plaatselijk is er dus kans op rijm- of ijsplekken en lokaal kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minima schommelen tussen -4 graden in de Hoge Venen en +4 graden aan zee en zijn licht negatief of liggen rond het vriespunt in het centrum. Aan zee is de noordenwind matig tot lokaal vrij krachtig met windstoten rond 50 km per uur.
Maandagochtend zijn er tijdelijk enkele opklaringen mogelijk, maar op vele plaatsen hangt er ook al veel lage bewolking. Aan zee vallen er in de voormiddag enkele (winterse) buien. Naarmate de dag vordert wordt het droog vanaf het westen met ruimte voor opklaringen en vallen er enkele (winterse) buien in het centrum en vooral het oosten van het land. Op de Ardense hoogten verwacht het KMI opnieuw wat verse sneeuw. De maxima gaan van 0 tot 2 graden in de Ardennen, 4 graden in het centrum en 7 graden in het westen. Aan zee is de wind vrij krachtig uit noord tot noordwest met rukwinden rond 60 km per uur.
Maandagavond verschijnen er ook brede opklaringen in het centrum van het land, terwijl er in het oosten nog wat winterse neerslag mogelijk is. Maandagnacht neemt de bewolking opnieuw toe vanaf de kust en bereikt een regenzone ons land. De minima variëren tussen -3 graden in de Hoge Venen, 0 of +1 graad in het centrum en +5 graden aan zee.
Dinsdag wordt het regenachtig. In de Ardennen valt eerst sneeuw. Het wordt zachter bij maxima van 5 tot 11 graden.
Voor woensdag voorspelt het KMI regen en later opklaringen vanaf het westen, met maxima van 4 tot 10 graden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
9
Eerste tien dagen van het jaar waren nog nooit zo warm
De eerste tien dagen van januari zijn gemiddeld sinds 1901 nog nooit zo warm geweest als in 2023. “De gemiddelde temperatuur bedroeg 9,2 graden”, bevestigt VTM-weerman David Dehenauw aan HLN. “Het vorige record dateert uit 2007.” Komende week verandert het weer en is er winterse neerslag op komst. -
WEERBERICHT. Wisselend bewolkt, maar droog
Vanochtend zijn er brede opklaringen ten zuiden van Samber en Maas, terwijl het wisselend bewolkt is in het centrum en zwaarbewolkt in het westen. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe in het centrum, terwijl het vrij zonnig blijft in het oosten ondanks de hoge bewolking. Het blijft meestal droog, enkel in het westen is wat gedruppel niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen -1 graad op de Hoge Venen en +7 graden aan zee. De zuidwestenwind wordt matig in de meeste streken. Dat meldt het KMI. -
Nog twee rivieren in Wallonië in alarmfase voor overstromingen
In Wallonië is voor de Basse Semois en de Vierre dinsdagochtend nog de alarmfase voor overstromingen van kracht. Dat blijkt uit gegevens van de Waalse overheidsdienst SPW. Door de neerslag van de voorbije dagen zijn de peilen en afvoeren op een aantal waterwegen nog steeds verhoogd. Vandaag wordt geen neerslag verwacht, en ook de komende dagen lijkt het overwegend droog te blijven. Hierdoor zullen de peilen en afvoeren, na het bereiken van hun piek, beginnen te dalen, zo meldt Waterinfo.be. -
-
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
3
Dik pak sneeuw verwacht in Oostenrijk: “Lokaal tot 180 centimeter”
Het gaat komende week flink sneeuwen in de Alpen, en dan vooral in Oostenrijk. Daar is op veel plaatsen een verse sneeuwlaag voorspeld van 1 tot anderhalve meter. “Lokaal kan er tot 180 centimeter vallen”, zegt VTM-weerman David Dehenauw. Ook in delen van de Italiaanse en Zwitserse Alpen gaat het sneeuwen. In Frankrijk zal dat minder het geval zijn. -
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be. -
TV
STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie).