Onder meer in Brugge (links) en Nieuwpoort (rechts) zetten intense buien verschillende straten onder water.
Volledig scherm
Onder meer in Brugge (links) en Nieuwpoort (rechts) zetten intense buien verschillende straten onder water. © RV/Luc David

OVERZICHT. Vooral in West-Vlaanderen overlast door intense regenbuien

Ons land kreeg vandaag opnieuw enkele intense buien met soms onweer, windstoten en hagel over zich heen. De afgelopen uren is er volgens weerman Frank Duboccage al enorm veel regen gevallen, vooral in het westen van het land. In de loop van de dag kregen verschillende plaatsen in West-Vlaanderen al af te rekenen met intense buien waarbij in korte tijd zelfs tot 50 liter of meer neerslag per vierkante meter viel. In de loop van de namiddag trekt de regenzone verder richting het oosten.

 1. Nog meer intense buien en onweer: code geel in heel het land, al wateroverlast in Nieuwpoort en Knokke

  Nog meer intense buien en onweer: code geel in heel het land, al waterover­last in Nieuwpoort en Knokke

  De waterellende lijkt nog niet voorbij. Het KMI voorspelt vandaag vanaf het westen weer intense buien met soms onweer, windstoten en hagel. Tijdens hevige buien kan er in korte tijd 10 tot 30 liter neerslag per vierkante meter vallen en in het westen zelfs tot 40 liter of meer. Voor het hele land geldt code geel. De afgelopen uren is er volgens weerman Frank Duboccage al enorm veel regen gevallen. In Nieuwpoort en Knokke is al wateroverlast gesignaleerd: verscheidene straten kwamen blank te staan. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.
 2. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 1. Weerman Dehenauw over noodweer juli: “Twee dagen voordien al duidelijk dat er enorm veel regen zou vallen. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”

  Weerman Dehenauw over noodweer juli: “Twee dagen voordien al duidelijk dat er enorm veel regen zou vallen. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”

  Op maandag 12 juli “voorspelden verschillende modellen enorme hoeveelheden regen voor woensdag 14 juli, met tussen 100 en 150 mm lokaal ten zuiden van Samber en Maas”. Dat verklaarde David Dehenauw, het hoofd van het departement Voorspellingen van het KMI, vandaag in de Waalse onderzoekscommissie naar de overstromingen. Hij pleitte voor een “centrum voor natuurrampen”. “Wat normaal in twee maanden valt, zou in twee dagen vallen. Dat waren zeer duidelijke gegevens voor de specialisten. Ik was ervan overtuigd dat er iets ergs zou gebeuren”, aldus Dehenauw.

Wetenschap & Planeet