Archiefbeeld
Volledig scherm
Archiefbeeld © Marc Baert

Opnieuw stevige onweersbuien verwacht in ons land: code geel vanaf de ochtend, nummer 1722 actief

Het KMI voorspelt vandaag stevige regen- en onweersbuien, waarbij lokaal 10 tot 20 liter per vierkante meter regen kan vallen, of lokaal nog meer. De overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft daarom het telefoonnummer 1722 weer geactiveerd voor niet-dringende hulpaanvragen voor de brandweer.

 1. Nieuwe week start met zon en stapelwolken, kans op onweersbuien vanaf morgen

  Nieuwe week start met zon en stapelwol­ken, kans op onweersbui­en vanaf morgen

  De nieuwe week start droog met opklaringen en wolkenvelden. De temperatuur blijft aangenaam en loopt plaatselijk op tot 23 graden. De komende dagen blijft het zacht, maar is een bui wel mogelijk. Dat meldt het KMI. Vandaag is er eerst kans op ochtendgrijs, lokaal ook mist, die geleidelijk optrekt in de voormiddag. Overdag wisselen zon en stapelwolken af. In het zuiden van het land en aan zee zijn er soms mooie zonnige perioden.
 2. Californische kustdorpen hebben geen drinkwater meer: vrachtwagens voeren dagelijks bijna half miljoen liter aan

  Californi­sche kustdorpen hebben geen drinkwater meer: vrachtwa­gens voeren dagelijks bijna half miljoen liter aan

  Verschillende dorpen en stadjes aan de kust in het noorden van de Amerikaanse staat Californië hebben geen drinkwater meer voor inwoners, meldt de lokale krant The Press Democrat. Dat is al sinds de jaren 70 niet meer voorgekomen. De regionale overheid heeft een plan opgesteld om dagelijks bijna een half miljoen liter drinkwater met vrachtwagens naar de kustregio te vervoeren, vanuit een stad 100 kilometer verderop.
 3. “We zouden slachtoffers Pepinster onderdak geven. Maar onze gîte werd zélf een aquarium”: bij Frédéric (42) uit Dinant kwam het water vijf meter hoog
  PREMIUM

  “We zouden slachtof­fers Pepinster onderdak geven. Maar onze gîte werd zélf een aquarium”: bij Frédéric (42) uit Dinant kwam het water vijf meter hoog

  In zijn pas gerenoveerde vakantiehuis zou Frédéric Dossin (42) slachtoffers van Verviers en Pepinster herbergen, maar de zondvloed die dit weekend Dinant trof, besliste daar anders over. De gîte werd in geen tijd een aquarium. Anderhalve week na de catastrofale overstromingen kreeg het Waalse stadje de volle laag. Slachtoffers vielen er niet, maar de materiële schade is opnieuw enorm.

Wetenschap & Planeet