Nieuwe sneeuw in aantocht
HET WEERDe namiddag begint nog droog met enkele opklaringen, maar al gauw neemt de bewolking toe. Vanuit Frankrijk komt er een neerslagzone aan, waaruit tot maandagochtend smeltende sneeuw en sneeuw kan vallen. Dat meldt het KMI.
Delen per e-mail
Deze namiddag is het in eerste instantie nog droog met mogelijk nog opklaringen, vooral over het noordoosten. Maar de volgende uren wordt de hoge bewolking steeds dikker en trekt de hemel snel dicht vanuit het westen. Op het einde van de namiddag bereikt een neerslagzone de regio’s nabij de Franse grens. Het gaat voornamelijk om smeltende sneeuw in de lage gebieden en sneeuw over het zuiden van de Ardennen. De maxima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en 3 of 4 graden in Vlaanderen. De wind waait meestal matig, eerst uit het zuiden tot zuidwesten en daarna uit het zuiden tot zuidoosten.
Het KMI waarschuwt voor gladde en gevaarlijke wegen door de sneeuw en eventuele ijsplekken. Met uitzondering van de kust geldt deze ochtend overal code geel.
Vanavond en vannacht verwachten we veel bewolking met winterse neerslag. In de Ardennen gaat het om sneeuw. Elders is het aanvankelijk vooral smeltende sneeuw, maar geleidelijk wordt dit steeds meer sneeuw die op meerdere plaatsen kan blijven liggen. Op het einde van de nacht komen er opklaringen voor over het noordwesten van het land, waardoor er daar gemakkelijk ijsplekken kunnen ontstaan. De minima liggen rond -2 of -3 graden op de hoogten van de Ardennen en tussen -1 en 1 graad elders.
Ook weerdienst NoodweerBenelux verwacht een nieuwe sneeuwzone vanuit Frankrijk. “Na de middag neemt de bewolking toe aan de Frans-Belgische grens met in die regio’s geleidelijk opnieuw sneeuwval. Deze sneeuwzone trekt langzaam richting het noordoosten van België en brengt overal opnieuw sneeuw. De hoeveelheden blijven beperkt volgens de laatste weermodellen”, aldus Nicolas Roose.
Volg de sneeuwzone hier op de kaart.
Morgenochtend vallen er nog een enkele winterse buien in het centrum en oosten van het land, meestal onder de vorm van sneeuwbuien. Daarna wordt het snel droger met opklaringen over het westen, die zich in de loop van de dag uitbreiden naar de andere regio’s. Aan de kust kan een onstabiele zone nog aanleiding geven tot enkele plaatselijke buien aan de kust in de voormiddag en in het westen van het land in de namiddag. De maxima liggen tussen -1 of -2 graden op de hoogten van de Ardennen, en 4 of 5 graden in het uiterste westen.
Dinsdag en woensdag wordt het wisselend bewolkt met nog kans op enkele (winterse) buien. De maxima schommelen tussen 0 en 5 graden. Tijdens het tweede deel van de werkweek wordt het tijdelijk gevoelig zachter, met maxima die boven de 10 graden kunnen uitkomen, maar het wordt ook vaak regenachtig en winderig. Maar volgende zondag zou er alweer kans zijn op winterse buien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel verdient een advocaat
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
PREMIUM67
8 uur per dag je laptop aan, 3 kopjes koffie, een kwartiertje telefoneren en de verwarming: zoveel betaal je extra op je energiefactuur door telewerk
-
-
16
Weerman David Dehenauw: “Waarschijnlijk halen we geen officiële koudegolf”
Het is dan wel steenkoud, toch is het waarschijnlijk dat we geen officiële koudegolf zullen halen. Dat zegt onze weerman en KMI-meteoroloog David Dehenauw. -
Maatregelen coronacrisis doen ozonvervuiling dalen
Wetenschappers namen een daling in ozonvervuiling van gemiddeld 7% waar op het noordelijke halfrond tijdens de lente en zomer van 2020. Zo een grote afname gedurende enkele maanden is al zeker 20 jaar lang niet meer geobserveerd. -
Saharastofwolk brengt fijn stof naar onze contreien
Er zat de afgelopen uren veel fijn stof in de lucht door een Saharastofwolk die over het land trok. Het grootste deel van de wolk is inmiddels gepasseerd, zegt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu IRCEL. -
25
Grote kans op eerste koudegolf in 9 jaar: wat is een koudegolf juist en waarom is die zo zeldzaam?
Deze week maken we mogelijk een koudegolf mee, kondigt onze weerman Frank Duboccage aan. Dat verschijnsel is veel zeldzamer dan een hittegolf. De laatste keer dat er een koudegolf over ons land trok, is alweer negen jaar geleden. Wat is dat fenomeen precies en waarom is het zo zeldzaam?
3 reacties
bart vansteenkiste
SABINE TAVERNIER
Danny Holdensrath