Natuurrampen richtten in 2020 voor zo'n 170 miljard euro schade aan
De schade door natuurrampen is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen, tot zo'n 210 miljard dollar of ongeveer 170 miljard euro. Dat is een pak meer dan in 2019, toen de schade 166 miljard dollar (135 miljard euro) bedroeg, aldus herverzekeraar Munich Re.
Delen per e-mail
Zowel de frequentie als de intensiteit van stormen nam toe. "2020 was zowel in vergelijking met het jaar voordien als op langere termijn een jaar met erg veel schade", verklaarde Ernst Rauch, hoofd klimaatwetenschappen bij Munich Re. Het aantal dodelijke slachtoffers lag met 8.200 wel onder het dodentol van 2019 (9.000).
Vooral in de Verenigde Staten was 2020 een "rampjaar". Het land werd getroffen door een reeks orkanen en bosbranden die samen voor 95 miljard dollar (77,4 miljard euro) schade aanrichtten. Zes van de tien duurste natuurrampen van 2020 vonden in de VS plaats: onder meer orkaan Laura (10,6 miljard euro) en de bosbranden in de zomer in het westen van het land (13 miljard euro).
Europa kwam er met een schade van ongeveer 9,8 miljard euro veel beter vanaf. De aardbeving van eind 2020 in Kroatië is wel nog niet in deze cijfers opgenomen, maar Munich Re schat toch dat het schadebedrag zal meevallen.
De natuurramp die de meeste schade veroorzaakte, vond vorig jaar dan weer in Azië plaats: bij overstromingen in China in de zomer werd voor 13,8 miljard euro schade aangericht.
De stijgende trend van steeds meer en zwaardere natuurrampen wordt onder meer toegeschreven aan de klimaatopwarming. Munich Re ziet die trend al geruime tijd.
Geen recordjaar voor verzekeringssector
De door de verzekering gedekte schade van de natuurrampen bedroeg vorig jaar 66,8 miljard euro, tegenover 46,4 miljard euro in 2019, aldus Munich Re. Vorig jaar is dus geen recordjaar voor de sector, want zowel in 2005, 2011 als in 2017 lag de verzekerde schade boven de 100 miljard dollar (81,5 miljard euro). In de VS is er relatief veel schade verzekerd, tegenover relatief weinig in Azië.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
Opklaringen leiden wisselvallig weekend in
Het is vrijdag meestal droog met eerst veel hoge wolken. Later komen er vanuit het westen opklaringen. Vooral in het uiterste oosten van het land kan nog neerslag vallen, in de vorm van regen of sneeuw. De maxima schommelen tussen 1 en 5 graden ten zuiden van Samber en Maas en rond 6 of 7 graden elders. Dat meldt het KMI. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
KMI waarschuwt voor rijm- en ijsplekken
Het KMI waarschuwt in de nacht van vrijdag op zaterdag voor rijm- en ijsplekken. Die kunnen op veel plaatsen voorkomen waardoor de wegen glad kunnen zijn. -
PREMIUM
WWF-rapport: “Zelfs coronacrisis kan gevolg zijn van verlies aan biodiversiteit”
De voorbije halve eeuw is 68% van alle gewervelde dieren van de aardbol verdwenen, zo stelt een nieuw rapport van WWF. Dat is niet alleen sneu voor die beestjes, maar raakt ook aan het dagelijkse leven van ieder mens. Want het verlies aan biodiversiteit brengt onze voedselvoorziening in het gedrang. En ook infectieziekten, zoals het coronavirus, krijgen daardoor steeds meer vrij spel. -
Bijna drie miljard dieren getroffen door bosbranden in Australië: “Een van de ergste natuurrampen in moderne geschiedenis”
De verwoestende bosbranden die van augustus vorig jaar tot maart in Australië woedden, hebben bijna drie miljard dieren gedood of ontheemd. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van tien wetenschappers in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF) dat de Britse krant The Guardian kon inkijken. -
Nu al drie doden bij lawines in Zwitserland na hevige sneeuwval
Zwitserland heeft af te rekenen met hevige sneeuwval. De grote hoeveelheid verse sneeuw kostte dit weekend intussen al aan drie mensen het leven.