Deze afbeelding toont een gletsjer met veel scheuren, van ongeveer 21 kilometer lang en 11 kilometer breed, die westwaarts van het Dyer-plateau naar George VI Sound stroomt.
Volledig scherm
Deze afbeelding toont een gletsjer met veel scheuren, van ongeveer 21 kilometer lang en 11 kilometer breed, die westwaarts van het Dyer-plateau naar George VI Sound stroomt. © NASA/Digital Mapping System

NASA maakt verbluffende foto's van ijskap Antarctica en haar duidelijke barsten

Hoe en hoe snel tast de opwarming van de aarde de poolkap aan? Om dat te bestuderen voerde NASA onlangs in het kader van 'Operation IceBridge' een vlucht uit over het zuidelijke Antarctisch Schiereiland. Met fabelachtige, gedetailleerde computerbeelden als resultaat. Daarop zijn duidelijk scheuren en barsten te zien in de ijskap, die langzaam aan het smelten is.

  1. Depressie nabij Denemarken brengt onstabiel weer: wisselvallig met lokaal kans op donderslag

    Depressie nabij Denemarken brengt onstabiel weer: wisselval­lig met lokaal kans op donderslag

    Ons weer wordt bepaald door een depressie nabij Denemarken. Die voert onstabiele en van oorsprong polaire lucht naar onze streken. Daardoor is het zondag wisselvallig met soms opklaringen maar ook buien, eventueel lokaal met een donderslag. Vanochtend vroeg zijn er plaatselijke mistbanken mogelijk, vooral in de Ardennen en over het noordoosten van het land. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 13 graden in Laag-België. De matige westenwind ruimt naar het noordwesten. Aan zee is de wind vrij krachtig, aldus het KMI.

Wetenschap & Planeet