REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Meer hittegolven in West-Europa door veranderende straalstroom

Veranderingen in de straalstroom boven Eurazië, de grote luchtstromen op vijf à tien kilometer hoogte, spelen een belangrijke rol in de toename van het aantal hittegolven in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie van een internationaal onderzoeksteam van het Potsdam-instituut voor Klimaatonderzoek, die dinsdag in vakblad Nature Communications verscheen. De wetenschappers putten uit waarnemingen van de voorbije veertig jaar.

 1. Krijgen we een zonnige zomervakantie? Meteoroloog voorspelt “een mooie Belgische zomer”

  Krijgen we een zonnige zomervakan­tie? Meteoro­loog voorspelt “een mooie Belgische zomer”

  Populaire vakantielanden als Frankrijk, Italië en Spanje kreunen onder de hitte, maar welk weer kunnen de thuisblijvers deze zomer verwachten? De Waalse meteoroloog Philippe Mievis voorspelt een “mooie Belgische zomer”. “Dat is geen rotzomer, maar een zomer zoals we die in onze breedtegraad kennen. Zonder buitensporige hitte, met tamelijk wisselende omstandigheden”, voorspelt hij bij ‘Sudinfo’.
 2. Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”
  Play
  Droogte
  153

  Nog geen verbod op besproeien gazon en auto wassen: “Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt situatie wel acuut”

  De adviesgroep Droogte heeft geen bijkomende maatregelen voorgesteld in de strijd tegen de droogte. “De situatie is wel degelijk ernstig, maar we blijven in code oranje”, aldus Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Dat beaamde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vanavond in ‘Terzake’. “De situatie is ernstig, maar niet precair. Als er tegen eind oktober geen druppel regen is gevallen, wordt de situatie wel acuut.”

Wetenschap & Planeet