(Archieffoto)
Volledig scherm
(Archieffoto) © ANP

Koudegolven komen nog maar een keer om de twaalf jaar voor. Hebben we deze week prijs?

Echte koudegolven komen steeds minder vaak voor. Door de klimaatopwarming is de kans op een koudegolf gereduceerd tot één keer om de 12 jaar. Dat hebben klimaatwetenschappers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) berekend. Maken we dit jaar kans op een koudegolf? Onze weerman Frank Duboccage legt uit.

36 reacties

 • dirk andelhofs

  2 weken geleden
  Als we nu eens zouden aanvangen met onze kinderen in de lagere school het verschil uit te leggen tussen "het weer" en "het klimaat" ? Misschien komt het dan ooit nog goed ?
 • Gerard Braeckmans

  2 weken geleden
  Straks ga je nog beweren dat de natuur niet goed in mekaar steekt, Peter Vrolijk. Er zijn nu eenmaal seizoenen en alles dat leeft volgt de temperatuurschommelingen (winterslaap, noten verzamelen, enz.) Misschien ben jij de enige (het Unicum) dat niet in die levenswijze past. Je kan in de Sahara gaan wonen en dan kan je klagen dat er geen water is.
 • Peter Vrolijk

  2 weken geleden
  Van mij mag het de aller aller allerlaatste "koudegolf" zijn. Zulk weer is nergens goed voor, kost heel veel geld en ook menselijk leed door de ongevallen.
 • mich lee

  2 weken geleden
  Koen Van Uit, inderdaad 1 winter in 1962-1963. Toen was er ook een elkf stedentocht. De volgende was er ook pas in 1985, dan in 1986. Verloop geen onzin. Eén winter zegt niets over het klimaat. Of was 1976 dan het hoogtepunt van de opwarming, tot 2 jaar geleden dan?
 • smet Mike

  2 weken geleden
  Het vriest eens een week ´de wereld vergaat weer ze speculeren al de koudste winter sinds 1963 dan vroor het wel 71dagen na elkaar en harder dan nu ´we zijn ook aan de 3de generatie kast plantjes begonnen Good luck
 1. Winterweer blijft voor drukte zorgen bij pechverhelpingsdiensten: gisteren meer dan 4.000 oproepen
  2

  Winterweer blijft voor drukte zorgen bij pechverhel­pings­dien­sten: gisteren meer dan 4.000 oproepen

  Het winterweer blijft voor extra werk zorgen bij pechverhelpers. Dinsdag was voor VAB met meer dan 4.000 oproepen op één dag zelfs de drukste dag in twee jaar, zegt woordvoerster Joni Junes. Woensdag is traditioneel iets rustiger, maar het was ook nu opvallend drukker dan op een gemiddelde woensdag. "De drukte kwam iets later op gang, maar vanaf 8.30 uur zijn er weer meer dan dubbel zoveel oproepen als normaal", aldus Junes.
 2. Nederlanders gevraagd binnen te blijven tijdens “historische” sneeuwdump
  Weernieuws
  44

  Nederlan­ders gevraagd binnen te blijven tijdens “histori­sche” sneeuwdump

  Een winterprik kan in ons land een sneeuwlaag tot 10 centimeter veroorzaken. In Nederland wordt er op sommige plaatsen echter tot 30 centimeter sneeuw verwacht. Het is er dan ook ‘alle hens aan dek’. Mensen in heel Nederland krijgen het advies binnen te blijven. Coronatest- en vaccinatielocaties zijn gesloten, waardoor 40.000 mensen een nieuwe afspraak krijgen. Intussen blijven de coronaregels gelden: sneeuwballen gooien mag alleen binnen het gezin.
 1. Dashcam filmt 'wielerterrorist' in Limburg
  Play

  Dashcam filmt 'wielerter­ro­rist' in Limburg

 2. 'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgische videospel voor Switch
  Play
  games

  'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgische videospel voor Switch

Wetenschap & Planeet