Koudegolven komen nog maar een keer om de twaalf jaar voor. Hebben we deze week prijs?
Echte koudegolven komen steeds minder vaak voor. Door de klimaatopwarming is de kans op een koudegolf gereduceerd tot één keer om de 12 jaar. Dat hebben klimaatwetenschappers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) berekend. Maken we dit jaar kans op een koudegolf? Onze weerman Frank Duboccage legt uit.
Delen per e-mail
Wat is een koudegolf?
Er is sprake van een koudegolf bij 5 opeenvolgende ijsdagen. Dat zijn dagen waarop de maximumtemperatuur onder het vriespunt blijft. Bovendien moeten drie nachten ijskoud zijn, met temperaturen die niet boven de -10 graden stijgen.
In het verleden kwamen koudegolven volgens de wetenschappers geregeld voor: zowat één keer in de 6 jaar. "Door de klimaatopwarming is de kans nu al dubbel zo klein: één keer om de 12 jaar", legt klimaatexpert Hendrik Wouters uit. De laatste koudegolf dateert al van 2012.
Komt er een koudegolf naar ons land?
Onze weerman Frank Duboccage “acht de kans vrij groot” dat we deze week met een koudegolf te maken krijgen. Maar of het echt zover komt, zal afhangen van de nachten, zegt de weerman in VTM Nieuws.
“Dat de temperaturen vijf dagen na elkaar onder het vriespunt blijven, dat is geen probleem. Maar ‘s nachts -10 graden of lager bereiken in Ukkel hangt helemaal af van hoe breed de opklaringen zijn.”
Als we heldere nachten tegemoet gaan, dan krijgen we ongetwijfeld een officiële koudegolf. Als er ‘s nacht bewolking verschijnt, dan tempert dat de afkoeling en komt het waarschijnlijk niet zover.
“Het is afwachten, maar zeker niet onmogelijk”, aldus nog Duboccage.
Wat is de impact op onze samenleving?
Koudegolven hebben volgens klimaatexpert Hendrik Wouters van VITO een grote impact op onze samenleving, zoals de verkeerschaos die daardoor ontstaat en koudestress.
"Blootstelling aan extreme koude kan leiden tot onderkoeling en verhoogt indirect de kans op cardiovasculaire aandoeningen of luchtweginfecties. In dat opzicht is de verminderde kans op koudegolven een van de weinige positieve kanten van de klimaatverstoring vanwege de mens", zegt Wouters.
De hamvraag is volgens hem of dit positieve effect kan opwegen tegen de sterke opmars van hittegolven waarbij het verband met oversterfte veel duidelijker is.
Wat is de impact op fauna en flora?
De verminderde kans op koudegolven heeft bovendien een negatieve keerzijde voor de natuur: planten en dieren uit onze streken zijn afgestemd op koude wintertemperaturen.
Latere groeistadia, zoals de bloemzetting bij planten, gebeuren pas optimaal als de planten een koude periode hebben doorgemaakt.
De koudegolven zijn volgens Wouters ook goed om de opmars van invasieve soorten te stuiten.
"Deze soorten gedijen door de opwarming van de aarde steeds beter in meer noordelijke streken en vormen een bedreiging voor de inheemse soorten. Maar ze zijn veelal niet goed bestand tegen hele lage temperaturen die in hun oorspronkelijk leefgebied niet voorkomen", benadrukt de klimaatexpert.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw zeer mooi weer: morgen temperaturen tot 19 (!) graden
Vanmiddag is er veel middelhoge bewolking vanuit Frankrijk, met wisselend tot zwaarbewolkt weer. Er kunnen wat meer opklaringen voorkomen over het noordoosten van het land. Plaatselijk is wat gedruppel mogelijk, maar het blijft overwegend droog. De maxima liggen tussen 16 of 17 graden in het centrum en 17 of 18 graden in de Kempen. Dat meldt het KMI. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
-
16
Weerman David Dehenauw: “Waarschijnlijk halen we geen officiële koudegolf”
Het is dan wel steenkoud, toch is het waarschijnlijk dat we geen officiële koudegolf zullen halen. Dat zegt onze weerman en KMI-meteoroloog David Dehenauw. -
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
2
Winterweer blijft voor drukte zorgen bij pechverhelpingsdiensten: gisteren meer dan 4.000 oproepen
Het winterweer blijft voor extra werk zorgen bij pechverhelpers. Dinsdag was voor VAB met meer dan 4.000 oproepen op één dag zelfs de drukste dag in twee jaar, zegt woordvoerster Joni Junes. Woensdag is traditioneel iets rustiger, maar het was ook nu opvallend drukker dan op een gemiddelde woensdag. "De drukte kwam iets later op gang, maar vanaf 8.30 uur zijn er weer meer dan dubbel zoveel oproepen als normaal", aldus Junes. -
Weernieuws44
Nederlanders gevraagd binnen te blijven tijdens “historische” sneeuwdump
Een winterprik kan in ons land een sneeuwlaag tot 10 centimeter veroorzaken. In Nederland wordt er op sommige plaatsen echter tot 30 centimeter sneeuw verwacht. Het is er dan ook ‘alle hens aan dek’. Mensen in heel Nederland krijgen het advies binnen te blijven. Coronatest- en vaccinatielocaties zijn gesloten, waardoor 40.000 mensen een nieuwe afspraak krijgen. Intussen blijven de coronaregels gelden: sneeuwballen gooien mag alleen binnen het gezin.
36 reacties
dirk andelhofs
Gerard Braeckmans
Peter Vrolijk
mich lee
smet Mike