KMI waarschuwt voor felle rukwinden tot 100 km/u vannacht, nummer 1722 geactiveerd
Het KMI waarschuwt voor felle rukwinden vannacht, met rukwinden tot wel 100 kilometer per uur en hoger. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende brandweerinterventies.
Delen per e-mail
Vannacht neemt de bewolking snel toe en gaat het tijdelijk regenen vanaf het westen. Daarbij neemt de zuidenwind, later zuidwestenwind, fors in kracht toe en wordt krachtig, aan zee zelfs zeer krachtig, met rukwinden tijdens de passage van de storing meestal tussen 90 en 100 km/u. Lokaal zijn nog iets hogere waarden mogelijk. In het uiterste zuiden van het land zijn de windstoten iets minder uitgesproken en situeren ze zich meestal tussen 80 en 90 km/u. De minima schommelen tussen 4 graden in de Hoge Venen en 7 graden aan zee en Belgisch Lotharingen.
De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 geactiveerd. De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn, niet te laten wachten. Het is geen noodnummer.
Donderdag kan het in het uiterste oosten eerst nog wat regenen en is het er veelal bewolkt. Elders zijn er snel opklaringen en is het veelal droog. Aan zee blijft de kans op buien bestaan en is een lokale donderslag niet uitgesloten. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens en ‘s avonds gaat het regenen. De wind waait vrij krachtig, aan zee krachtig, uit het zuidwesten. Later op de dag zwakt de wind af naar matig. De rukwinden halen snelheden rond 60 à 70 km/u. Het is opnieuw zacht met maxima van 6 graden in de Hoge Venen tot lokaal 9 graden elders.
Donderdagnacht is het eerst zwaarbewolkt en regenachtig. Op veel plaatsen kan ruim 10 mm neerslag vallen. Tijdens het tweede deel van de nacht wordt het in de westelijke landshelft geleidelijk aan droog en verschijnen er enkele opklaringen. Over het oosten blijft het veelal bewolkt en nog regenachtig. In Hoog-België krijgt de neerslag geleidelijk een winters karakter. De minima schommelen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 5 graden aan zee. Er staat een matige zuidwestenwind die ruimt naar het westen. Bezuiden Samber en Maas wordt de wind tijdelijk krachtig met daar rukwinden lokaal tot zo’n 80 km/u.
Vrijdagochtend sleept een storing nog over het zuidoosten van het land en kan daar wat winterse neerslag brengen in de hogere gebieden. Elders is het veelal droog met opklaringen. Overdag is het wisselend bewolkt en blijft de kans op een bui aanwezig. De maxima schommelen tussen 3 graden op de Ardense toppen en 7 graden in Vlaanderen. De wind waait meestal matig uit zuidwest en krimpt naar zuidzuidwest.
Zaterdagochtend start gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met kans op enkele buien. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en neemt de kans op neerslag toe, vooral bezuiden Samber en Maas. Vooral in de Ardennen krijgt de neerslag een winters karakter. De maxima schommelen tussen 1 graad op de Ardense toppen en 5 graden aan zee. De wind waait meestal matig uit zuidwest, ruimend naar noordwest.
Zondag is het veelal droog en zijn er enkele opklaringen. De kans op enkele winterse buien blijft aanwezig, vooral na de middag. In de Ardennen gaat het om sneeuwbuien. De maxima schommelen tussen 1 graad op de Ardense toppen en 4 à 5 graden in het westen. De wind waait meestal matig uit west, krimpend naar zuid.
Maandag wordt wisselvallig met enkele sneeuwbuien in de Ardennen en enkele winterse buien of regenbuien elders. Maxima van 3 graden in het centrum bij een meestal matige westenwind.
Dinsdag is het wisselend tot zwaarbewolkt maar veelal droog. Maxima rond 4 graden in het centrum bij een meestal matige westenwind.
Vanaf woensdag bereiken actieve storingen ons land en wordt het geleidelijk zachter met maxima rond 6 graden in het centrum bij een meestal matige zuidenwind.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Tuinafsluiting: wat mag en wat niet?
-
4
Vrieskou en sneeuw bemoeilijken bedeling kranten
Het winterweer speelt de bedeling van de papieren kranten zwaar parten. Enkele regio’s zijn zoals voorzien bedeeld geraakt, andere niet. -
-
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
36
Koudegolven komen nog maar een keer om de twaalf jaar voor. Hebben we deze week prijs?
Echte koudegolven komen steeds minder vaak voor. Door de klimaatopwarming is de kans op een koudegolf gereduceerd tot één keer om de 12 jaar. Dat hebben klimaatwetenschappers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) berekend. Maken we dit jaar kans op een koudegolf? Onze weerman Frank Duboccage legt uit. -
7
Opgepast voor ijsplekken door aangevroren smeltwater op onze wegen
Het is oppassen geblazen vanochtend op onze wegen. Het smeltwater kan weer aanvriezen waardoor er gevaarlijke ijsplekken ontstaan. Vannacht was het erg druk voor de strooidiensten, weet Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Er is zo’n 3.600 ton strooizout gebruikt.” In Brussel blijken de coronamaatregelen de werkzaamheid van het strooizout te beïnvloeden, volgens Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. Lees alles over het winterweer in dit dossier. -
koudegolf
Klasramen blijven open volgens maatregelen, ondanks vrieskou
6 reacties
Patrick Verbelen
nicole desseyn
Philippe Huylebroeck
Tine Dem
Denise Adriaenssens