Het KMI waarschuwt in heel het land met 'code geel' voor onweer.
Volledig scherm
Het KMI waarschuwt in heel het land met 'code geel' voor onweer. © Getty/KMI

KMI waarschuwt met ‘code geel’ voor intense buien en onweer: waar en wanneer wordt onweer verwacht? Onze weerman blikt vooruit

Het KMI waarschuwt vanaf de middag in heel België met ‘code geel’ voor onweer. “We verwachten intense en onweerachtige buien met lokaal veel neerslag op korte tijd en ook kans op hagel”, klinkt het. Er kan tot 15 millimeter regen op een uur tijd vallen, en het onweer kan gepaard gaan met windstoten van 60 km/u of lokaal nog iets meer. VTM-weerman Frank Duboccage legt uit wat we kunnen verwachten bij code geel. 

17 reacties

 • Annette Van Meervelde

  1 maand geleden
  Nu valt er hier in Essen, een plensbui, en komt de zon er terug door... Eigenlijk duveltjes kermis
 • Yves Pinoy

  1 maand geleden
  Op woensdag in Gent centrum, was er in de late namiddag/vooravond een regenbui gedurende een dik half uur en er viel 20,3 mm/20,3 liter per vierkante meter gedurende die korte periode. Bij vrienden die niet in het centrum woonden hebben ze geen druppel regen gezien. Het zijn hele korte maar felle buien. Ik vraag me af hoe het met het waterpeil in onze beken, rivieren, stromen, kanalen, zeker in Wallonië. Kunnen zij dergelijke fenomenen al aan of is er een kans op alweer waterellende?
 • jan boden

  1 maand geleden
  Een dak met een hellingsgraad en het afgevoerde water opvangen voor hergebruik. Geen parkings meer vol met asfalt maar met waterdoorlatend materiaal. Een plat dak functioneert als een zwembad dat snel overstroomt.
 • Ricky Rivalis

  1 maand geleden
  Roy, het aantal priemgetallen is oneindig en dat kan je bewijzen met de stelling van Euclides (een Griek die 400 jaar voor Christus leefde). Blijkbaar zijn we sindsdien niet slimmer geworden. Maar ben wel akkoord dat ze veel sneller code geel hadden moeten geven voor gans het land. Ze gaven eerst code geel in Wallonie, en pas als het al begon te onweren in Vlaanderen was het plotseling daar ook code geel. Zo kan ik het ook natuurlijk, als 't onweert zeggen dat het gaat onweren.
 • ringo van der pulst

  1 maand geleden
  Het dak van de action is ingestort door gebrek aan onderhoud van de afvoeren.Ik denk dat er hier in geraardsbergen veel zijn die nu hun dak afvoeren gaan nakijken,ikke toch.Het was wel heel extreem.Als klinkers uit de grond geslagen worden is het al serieus .Als de bovenlucht niet genoeg beweegt kan je nooit voorspellen of de onweders al in henegouwen of in limburg zullen losbarsten.Bij genoeg wind kan het evengoed voor zuid holland zijn.
 1. Hoe bereid je je huis voor op felle regenbuien? “Buienradars zijn in zo’n situatie niet erg betrouwbaar”
  PREMIUM

  Hoe bereid je je huis voor op felle regenbuien? “Buienra­dars zijn in zo’n situatie niet erg betrouw­baar”

  Almaar vaker verrassen ze ons: hevige regenbuien die lokaal voor veel wateroverlast zorgen. Niet alleen op plaatsen waar anders ook al overstromingsgevaar was, maar ook waar anders nooit problemen zijn. “En daar richten ze vaak de grootste schade aan”, zegt prof. Willy Bauwens (VUB). Wat kan je zelf doen om zo’n plotse plensbui zoveel mogelijk buiten te houden? En wat helpt niet? Zes korte vragen met evenveel pertinente antwoorden.
 2. Kan je zelf voorspellen of het al dichtbij is? Welke voorzorgsmaatregelen neem je best in huis? Expert beantwoordt 10 vragen over onweer
  PREMIUM

  Kan je zelf voorspel­len of het al dichtbij is? Welke voorzorgs­maat­re­ge­len neem je best in huis? Expert beant­woordt 10 vragen over onweer

  In de loop van de namiddag komen er vanuit Frankrijk felle onweersbuien opzetten, met lokaal veel regen op korte tijd. Dat meldt het KMI, dat ook code geel voor onweer afkondigde vanaf deze namiddag. Hoe bepaal je of het nog veraf is? Klopt het dat je stekkers in huis beter uittrekt om schade te voorkomen? En wat als je toch in een hevig onweer belandt? Wij vroegen het aan Dieter Poelman, bliksemexpert bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).
 1. Grieks eiland Evia na bosbranden nu ook getroffen door overstromingen
  Griekenland

  Grieks eiland Evia na bosbranden nu ook getroffen door overstro­min­gen

  Evia, het grootste Griekse eiland naast Kreta, heeft na de zware bosbranden van afgelopen zomer nu ook te kampen met hevige regenval en modderstromen. “We hebben al ongewone hoeveelheden regen gezien in sommige delen van het land en we verwachten dat het weer een erg gevaarlijke situatie zal veroorzaken, vooral in verbrande regio’s waar de bodem kletsnat is en rivieren overstromen”, aldus dr. Kostas Lagouvardos van het Nationale Observatorium van Athene.

Wetenschap & Planeet