EPA
Volledig scherm
© EPA

Klimatoloog Samuel Helsen: “Komende jaren steeds vaker hevige wolkbreuken en wateroverlast in ons land”

Er staan vandaag hevige onweersbuien op het menu, met plaatselijk kans op wateroverlast. En daar wennen we beter aan. “De komende jaren zullen we er steeds vaker rekening mee moeten houden”, waarschuwt Samuel Helsen, klimatoloog aan de KUL en weerexpert bij NoodweerBenelux.

28 reacties

 • Augustson Tim

  2 jaar geleden
  En volgend jaar is het weer iets anders. Iedereen moet zijn kost kunnen verdienen nietwaar !?
 • Christine Laevers

  2 jaar geleden
  Huizen die onderliepen gebeurde vroeger om de zovele jaren, nu gebeurt dat twee keer per jaar voor sommige bewoners. Er zijn oplossingen bij de vleet maar politici hebben geen visie en lijken te lijden aan de slaapziekte. De Nederlanders, experten qua waterbeheer, wonen aan de andere kant van de planeet ...blijkbaar.
 • Tim Claes

  2 jaar geleden
  Hevige wolkbreuken hebben we hier altijd al regelmatig gehad. De wateroverlast, terwijl er verder over watertekort geklaagd wordt, daarentegen, die is veranderd. Vroeger was die er ook, maar omdat niet bijna alles gebetonneerd was, resulteerde die niet in watertekort.
 • marc stalmans

  2 jaar geleden
  Die klimaatfanaten doen juist of er 50 jaar geleden geen overstromingen waren. Hoelang is het geleden dat caravans over de maas stroomden? Hoelang is het geleden dat daken de lucht ingingen en de ene windhoos na de andere het land teisterde. Overdrijven mag, maar doe het bescheiden. Dat het wat warmer wordt hoeft geen probleem te zijn, daarvoor zijn er airco's, siesta's, parasollen enz...
 • Koenraad Breems

  2 jaar geleden
  De waterfactuur stijgt elk jaar met 15% maar wat gebeurd er met dat geld Gaat waarschijnlijk in de zakken van bestuurders ipv de nodige werken te doen en dan zeggen ze dat we nog meer zouden moeten betalen om ons bewust te maken van ons waterverbruik Te weinig water betekent meer betalen ervoor Teveel water en de verzekering gaat omhoog Hadden ze maar al die verkavelingen in kwetsbaar gebied niet toegestaan maar ja Bouwsector zou dan op z’n achterste poten hebben gestaan
 1. Onweerszone verlaat ons land: dakbrand na blikseminslag in Dessel en hagelbollen van 3 cm in Luxemburg

  Onweerszo­ne verlaat ons land: dakbrand na bliksemin­slag in Dessel en hagelbol­len van 3 cm in Luxemburg

  Gisteren trok een onweerszone over Vlaanderen. Na West-Vlaanderen begon het ook hevig te regenen in de provincies Antwerpen en Limburg. “Lokaal veroorzaken ze veel water op korte tijd, hagel en windstoten”. In het zuidoosten van ons land, in de buurt van Masbourg (Luxemburg), vielen zelfs hagelstenen uit de lucht met een diameter van 3 cm. En in Dessel ging het dak van een huis in vlammen op na een blikseminslag.
 2. Lokaal tot 40 cm sneeuw in de Hoge Venen: is er nog meer op komst?
  Play

  Lokaal tot 40 cm sneeuw in de Hoge Venen: onze weerman David Dehenauw geeft meer uitleg

  De winter is in het land. Over het zuidoosten van België en in Luxemburg is afgelopen nacht sneeuw gevallen met lokaal gevaarlijke toestanden op de weg. Volgens weerdienst NoodweerBenelux ligt op sommige plaatsen meer dan 30 cm sneeuw. “We ontvangen momenteel meldingen van 30-40 cm sneeuw in de gebieden boven 600 meter. De condities op de weg zijn dan ook niet goed. Mensen in de regio moeten erg voorzichtig zijn”, aldus weerman Nicolas Roose.

Wetenschap & Planeet