IN KAART. Bekijk hier gevolgen van klimaatverandering in jouw gemeente
Zeespiegelstijging, droogte, meer overvloedige regenval, maar ook meer hittegolfdagen: die gevolgen van de klimaatverandering kennen we ondertussen al. De impact ervan op gemeentelijk niveau is dankzij een nieuwe online tool van de Vlaamse provincies duidelijk te zien.
De kaarten tonen gegevens van het Klimaatportaal Vlaanderen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Er wordt gekeken naar wat de effecten zijn van de klimaatverandering in het jaar 2050. Dat gebeurt op basis van wetenschappelijke modellen die de verandering van het klimaat voorspellen.
Hittegolfdagen
De VMM spreekt van een hittegolf “als een hitte-episode minstens 3 dagen aanhoudt, de temperatuur overdag boven 29,6 °C stijgt en ’s nachts hoger blijft dan 18,2 °C”.
Bovenstaande kaart toont op het niveau van de gemeentes het aantal dagen op een jaar die binnen een hittegolf vallen. In het westen van Vlaanderen zorgt de zeebries van de kust voor verkoeling. Aan de andere kant van het gewest zien we dat de zandgronden van Limburg voor meer hittegolfdagen zorgen. Die droge grond zorgt namelijk voor minder verdamping, waardoor de invallende zon vooral warmere omgevingslucht met zich mee brengt.
Ook sterk verstedelijkt gebied kent meer hittegolfdagen. Daar zorgt de verharding namelijk ervoor dat het ‘s nachts minder afkoelt. Op dat moment wordt de warmte van overdag namelijk vrijgegeven.
Meer hittegolven klinkt als een aanlokkelijk toekomstscenario, maar jammer genoeg blijft dat niet zonder gevolgen. Ze zorgen namelijk ook voor meer hittestress.
Jonge kinderen en ouderen zijn er meer gevoelig voor, waardoor ze te maken krijgen met schadelijke gezondheidseffecten. Volgens berekeningen van het VMM kan tegen 2050 iedereen die er kwetsbaar voor is jaarlijks te maken krijgen met “belangrijke hittestress”.
Een oplossing, volgens het VMM, is zorgen voor meer natte natuur: bomen met stromend water. Vooral in verstedelijkte gebieden kan dat helpen om de impact van hittegolven meer binnen de perken te houden.
Wateroverlast
Verharding van de bodem in het verstedelijkt Vlaanderen zorgt niet enkel voor meer impact door de hitte: het draagt ook bij tot wateroverlast. De regen kan namelijk de bodem niet indringen en stroomt zo naar lager gelegen gebieden.
De klimaatverandering doet daar een schep bovenop. Er zijn namelijk meer onweders met zware neerslag in de zomer. Bij zo'n zomeronweder is er bovendien ook steeds meer neerslag.
De VMM kijkt ook hier naar de impact van de klimaatverandering in het jaar 2050. Op bovenstaande kaart is het percentage gebouwen te zien dat in dat jaar dat kwetsbaar is voor wateroverlast.
Specifiek gaat het om gebouwen die last zouden kunnen hebben van extreme wateroverlast door intense neerslag van regenval die één keer om de duizend jaar voorkomt.
De verstedelijking van Vlaanderen zorgt ervoor dat wateroverlast zich zowat overal kan voordoen. Dat is nu al het geval, maar wordt door de klimaatverandering erger.
In sommige gemeenten neemt het aantal gebouwen met mogelijke wateroverlast toe met een factor maal vier. Aan de kust zal in Oostende en Blankenberg zo’n derde van de gebouwen bedreigd zijn. In Antwerpen gaat het in 2050 om 23 procent.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Klimaatverandering nog feller dan verwacht, volgens nieuw VN-rapport: “Wat vooral opvalt, is de toon”
-
Vochtig en warm weer zal ‘muggenexplosie’ veroorzaken: “Ideale omstandigheden om zich voort te planten”
Haal die muggenmelk al maar boven, want de komende dagen is de kans erg groot dat je door het bloeddorstige insect wordt gebeten. De beestjes hebben immers niets liever dan warm en vochtig weer om zich in voort te planten. Om die reden wordt er een ware “muggenexplosie’ verwacht, meldt de Nederlandse website Weeronline. -
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
Dat telecompakketten in verschillende vormen en maten bestaan, hoeven we jou vast niet meer uit te leggen. Wat je misschien nog niet wist, is dat sommige providers je ook de mogelijkheid bieden hun aanbod te combineren met een energiecontract of bancaire diensten. In ruil krijg je een korting op je maandelijkse factuur. Is combineren de moeite of niet? Mijntelco.be zocht het uit. -
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
PREMIUM
INTERVIEW. Filosoof Maarten Boudry: “Klimaatjongeren die ‘consuminderen’ en groeistop bepleiten, maken deel uit van het probleem”
Economische groei is niet de bron van het klimaatprobleem, maar net de oplossing. Klimaatjongeren die ‘consuminderen’ en een groeistop bepleiten, maken deel uit van het probleem. Dat betoogt filosoof Maarten Boudry (37) in zijn boek ‘Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat (als we het hoofd koel houden)’. De oorlog in Oekraïne heeft het vooruitgangsgeloof van deze optimist een knauw gegeven, maar dat luwt het vuur niet waarmee hij het langer openhouden van de kerncentrales bepleit. “We hadden twintig jaar geleden moeten inzetten op méér kerncentrales.” -
Update
KMI waarschuwt met code geel voor intense buien en fors onweer - David Dehenauw: “Overlast is mogelijk”
47 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeert Tamsyn
Dirk BERX
Maurice Van der Leene
Geert Tamsyn
Gilbert Geldof