In natuurgebied Boswachterij Leersum waaiden honderden bomen om.
Volledig scherm
In natuurgebied Boswachterij Leersum waaiden honderden bomen om. © ANP

IN BEELD. Duizenden bomen omgewaaid bij noodweer in Nederlands dorp Leersum

WeernieuwsZeker zes huizen in het Nederlande dorp Leersum in de provincie Utrecht zijn voorlopig niet bewoonbaar na het noodweer van vrijdag. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht hebben de woningen ernstige schade opgelopen door omgewaaide bomen of weggewaaide dakpannen. De totale schade loopt in de miljoenen. Er vielen ook negen gewonden.

3 reacties

 • liliana de veughele

  1 maand geleden
  @Tine Devroye. Ik hoop dat je een grap maakt. Er is sprake van bospercelen en bomen van 150 jaar oud. Waarom zet men dus huizen in bossen en trekt men er wegen door? waarom hele wijken hoogbouw met ruimte ertussen waar mini tornado's ontstaan?
 • tine devroye

  1 maand geleden
  tja , het weer is het weer , maar wie zet al die bomen nabij huizen en ook langs wegen waar mensen dan onder gaan en rijden..? liefst bomen in het BOS dacht ik.. zeker met nog meer extreem weer te verwachten aangezien men toch niet veel doet tegen klimaatveranderingen.. maar ja, wie leest dit en lacht niet?(en doet er iets aan:mss wel diegene die het(schade) moeten betalen..?)
 • Patrick Verbelen

  1 maand geleden
  Dat is zeker een windhoos geweest, wij hebben het jaren geleden meegemaakt, km's aan een stuk alle bomen uitgerukt. Alles werd donker, oorverdovend lawaai en de rest was water, water en nog eens water. Bangelijk.
 1. Kan je zelf voorspellen of het al dichtbij is? Welke voorzorgsmaatregelen neem je best in huis? Expert beantwoordt 10 vragen over onweer
  PREMIUM

  Kan je zelf voorspel­len of het al dichtbij is? Welke voorzorgs­maat­re­ge­len neem je best in huis? Expert beant­woordt 10 vragen over onweer

  In de loop van de namiddag komen er vanuit Frankrijk felle onweersbuien opzetten, met lokaal zeer veel regen op korte tijd. Dat meldt het KMI, dat ook code oranje voor onweer afkondigde vanaf vrijdagnamiddag. Hoe bepaal je of het nog veraf is? Klopt het dat je stekkers in huis beter uittrekt om schade te voorkomen? En wat als je toch in een hevig onweer belandt? Wij vroegen het aan Dieter Poelman, bliksemexpert bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI).

Wetenschap & Planeet