Orkaan Ophelia, hier op ongeveer 1300 kilometer ten zuidwesten van de Azoren.
Volledig scherm
Orkaan Ophelia, hier op ongeveer 1300 kilometer ten zuidwesten van de Azoren. © epa

Ierland zet zich schrap voor orkaan Ophelia: mogelijk zwaarste storm sinds 1961

Ierland maakt zich op voor de overblijfselen van orkaan Ophelia die misschien zal uitgroeien tot de zwaarste storm die het land treft sinds 1961. Ophelia is nu nog een orkaan in de op een na laagste categorie 2 en lag vanavond zo'n 750 kilometer ten zuidwesten van de Azoren.

 1. Komende dagen bijzonder veel regen verwacht: KMI waarschuwt met code geel, in Limburg morgen code oranje

  Komende dagen bijzonder veel regen verwacht: KMI waarschuwt met code geel, in Limburg morgen code oranje

  Het KMI waarschuwt dat er vanaf vandaag tot en met donderdag een zeer actief regenfront bijna stationair over delen van ons land zal blijven liggen. Dat veroorzaakt vooral in de (zuid)oostelijke landshelft zeer veel regen. In Vlaanderen wordt voor Limburg code oranje afgekondigd. Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen hebben hun groepen op de hoogte gebracht en de richtlijnen rond onweer op een jeugdkamp nog eens extra in de verf gezet.
 2. Nog twee dagen zomers weer, maar dit weekend regen verwacht: krijgen we opnieuw wateroverlast?
  Play

  Nog twee dagen zomers weer, maar dit weekend regen verwacht: krijgen we opnieuw waterover­last?

  Het is vandaag vrij mooi met in de loop van de dag stapelwolken. De maxima schommelen tussen 20 en 26 graden. Ook morgen krijgen we vrij warm zomerweer met vrij veel zon en maxima rond 25 graden. In het weekend en begin volgende week is het wisselvallig met soms felle buien en lokaal onweer, meldt het KMI. Nu de wachtbekkens nog gevuld zijn, is op sommige plaatsen waakzaamheid geboden. “Maar het wordt zeker geen herhaling van wat zich vorige week heeft afgespeeld”, benadrukt VTM-weerman David Dehenauw.

Wetenschap & Planeet