Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Getty Images/iStockphoto

Fietsen in de sneeuw? Vermijd valpartijen met deze 7 tips

Niet alleen automobilisten passen best hun rijgedrag aan in de sneeuw, ook als fietser kan je enkele maatregelen nemen om te vermijden dat je valt op gladde wegen. Hier zijn zeven tips om recht te blijven in winterse weersomstandigheden. Je leest meer over het winterweer in dit dossier.

20 reacties

 • Pascal Vanhorenbeek

  6 maanden geleden
  Misschien ook eens nakijken of de banden niet versleten zijn?
 • Jay Legrand

  6 maanden geleden
  @luc en jan, is een fietsband en autoband even breed? Nee. Dus beide kan je niet vergelijken. Onder een auto band is er veel meer ruimte om aqua planning te krijgen dan onder een fietsband. Wist je trouwens dat fietsbanden een profiel heb gekregen door auto's? Zonder profiel heb je zelf meer grip met uw fiets, zeker als je de druk lost. Dan plakken banden meer aan de baan.
 • Linda De Vreese

  6 maanden geleden
  Plaats er zijwieltjes op zoals bij de kindjes.
 • marc werbrouck

  6 maanden geleden
  Er is een enorm groot verschil tussen een fietsband en een autoband. Elke autofabrikant en slipschool raden aan de gewone bandenspanning aan te houden bij wagens. Trouwens, een wagen heeft 4 steunpunten en diverse elektronische hulpmiddelen waar een fiets enkel een aandrijving heeft op 1 wiel.
 • Karel Van Biezen

  6 maanden geleden
  Fietsen in de sneeuw is geen enkel probleem en kan perfect mits aangepaste fiets (mountainbike, laag zwaartepunt). Het is zelfs plezant Je moet er enkel op letten dat je geen bruuske manoeuvres maakt zoals remmen of scherpe bochten en alle hindernissen loodrecht nemen. Wat wel een probleem is zijn sporen getrokken door automobilisten en die vervolgens opvriezen en het overmatige gebruik van pekel of zout waardoor uw fiets binnen de kortste keren herleid wordt tot een geroest stuk.
 1. Dé ultieme tips tegen de vrieskoude: “Vaseline op de rubbers van je deuren smeren? Doe dat alsjeblieft nooit”
  PREMIUM

  Dé ultieme tips tegen de vrieskoude: “Vaseline op de rubbers van je deuren smeren? Doe dat alsje­blieft nooit”

  Heb jij ook veel minder met je auto gereden dan anders de laatste maanden? Je bent niet de enige: door de lockdowns stonden veel wagens langer stil. Niet ideaal nu de temperaturen weer richting het vriespunt zakken. Hoe kan je je auto nu het best wapenen tegen stilstand en koude? Er circuleren veel trucjes over, onze autojournalist Joost Bolle scheidt het kaf van het koren. “Het klopt niet dat je veel moet rijden om je batterij fit te houden.”
 2. Nog twee dagen zomers weer, maar dit weekend regen verwacht: krijgen we opnieuw wateroverlast?
  Play

  Nog twee dagen zomers weer, maar dit weekend regen verwacht: krijgen we opnieuw waterover­last?

  Het is vandaag vrij mooi met in de loop van de dag stapelwolken. De maxima schommelen tussen 20 en 26 graden. Ook morgen krijgen we vrij warm zomerweer met vrij veel zon en maxima rond 25 graden. In het weekend en begin volgende week is het wisselvallig met soms felle buien en lokaal onweer, meldt het KMI. Nu de wachtbekkens nog gevuld zijn, is op sommige plaatsen waakzaamheid geboden. “Maar het wordt zeker geen herhaling van wat zich vorige week heeft afgespeeld”, benadrukt VTM-weerman David Dehenauw.

Wetenschap & Planeet