Eindelijk mooi weer: volgende week temperaturen rond 25 graden

WeernieuwsDonderdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af met ‘s ochtends in Hoog-België veel lage wolken en kans op enkele mistbanken. In de namiddag vallen er lokaal nog enkele buien, vooral dan ten zuiden van Samber en Maas. In vele streken blijft het echter droog. Aan zee wordt het vaak zonnig. Volgende week krijgen we veel zon en wordt het mogelijk zomers warm.

 1. “Een koude mei is een gouden mei”: deze vijf turen dagelijks naar de hemel en geven ons hun weerwijsheden mee
  PREMIUM

  “Een koude mei is een gouden mei”: deze vijf turen dagelijks naar de hemel en geven ons hun weerwijshe­den mee

  “Is het in mei nat, dan volgt een droge juni haar pad.” Zo, volgens de volkswijsheid komt het na deze druilerige meimaand ook weer goed, en daar wijzen ook de weersvoorspellingen voor het weekend op. Ook al heeft niemand een glazen bol, deze vijf turen dag in, dag uit naar de hemel, hopend op wat zon of regen voor hun akkerbouw of visvangst. Wat leren hun ervaringen en weerspreuken? “Zou het in mei al volop zomeren, verschiet de zomer zijn kruit”, steken ze ons een hart onder de riem.
 2. Meer hittegolven in West-Europa door veranderende straalstroom

  Meer hittegol­ven in West-Europa door veranderen­de straal­stroom

  Veranderingen in de straalstroom boven Eurazië, de grote luchtstromen op vijf à tien kilometer hoogte, spelen een belangrijke rol in de toename van het aantal hittegolven in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie van een internationaal onderzoeksteam van het Potsdam-instituut voor Klimaatonderzoek, die dinsdag in vakblad Nature Communications verscheen. De wetenschappers putten uit waarnemingen van de voorbije veertig jaar.

Wetenschap & Planeet