Eerste sneeuwvlokken in Pelt.
Volledig scherm
Eerste sneeuwvlokken in Pelt. © Birger Vandael

Eerste sneeuwvlokken in Vlaanderen: KMI kondigt code oranje af

Komende nacht en morgen wordt op veel plaatsen winterse neerslag verwacht. In de Kempen en het noorden van Limburg dwarrelen de eerste vlokken al naar beneden, later vannacht is er ook in de rest van Vlaanderen kans op sneeuw. Dat kan een dikke sneeuwlaag opleveren: volgens het KMI kan er tegen morgenavond 5 tot 10 cm sneeuw liggen. Er wordt tegelijkertijd gewaarschuwd voor gladde wegen, waarbij het KMI code oranje afkondigt in het grootste deel van Vlaanderen. Wie de weg vanavond niet op moet, doet dat beter niet, zegt ook het Agentschap Wegen en Verkeer, dat waarschuwt voor een “uitermate gevaarlijk gladde nacht”. 

105 reacties

 • Nicole Van Camp

  5 maanden geleden
  De panikeurs zijn er ook weer om reclame te maken over hun winterbanden... Ik rij permanent 4x4 en pas daarbij mijn snelheid aan. Ik hoef geen winterbanden voor enkele cm of meer sneeuw.
 • Stefanie van Dijk

  5 maanden geleden
  De sneeuw hier valt wel mee, maar ijzel! Het is een ijsbaan en nog geen strooiwagen gezien ...
 • Pierre Billiauw

  5 maanden geleden
  Ooit waren zomers zomers én winters winters maar niks kon ons binnen houden. Goddank dat we dit mochten meemaken. Zoveel leute zeg ! Ik wens de kinderen dan ook alle plezier de komende dagen. Ze hebben al lang genoeg moeten binnen blijven het voorbije jaar.
 • Hilkens Björn

  5 maanden geleden
  Die 30cm in Nederland en 15cm in de Kempen mogen we met een serieuze korrel zout nemen.
 • Yves De Groote

  5 maanden geleden
  Met dank aan al die weerdeskundigen die met hun codes iedereen weer eens angst aanjagen. Want ja, als het vries en het regent of sneeuwt dan wordt het glad! Wist je dat niet? En als de weg glad ligt dan kun je glijden! Wist je dat niet? En als het glad ligt dan moet je uiterst voorzichtig zijn! Wist je dat niet? Goed zeg dat het KMI er is.
 1. Stevige winterprik in aantocht: “Kans vrij groot dat we eind volgende week kunnen schaatsen”

  Stevige winterprik in aantocht: “Kans vrij groot dat we eind volgende week kunnen schaatsen”

  Een dik pak sneeuw zit er volgens de laatste voorspellingen niet in dit weekend, maar wie van schaatsen houdt, kan eind volgende week misschien wél zijn of haar hart ophalen. Zondag gaat het in de loop van de dag vriezen en de temperaturen blijven al zeker tot donderdag onder nul. “De kans is vrij groot dat we tegen het einde van de week kunnen schaatsen op ondiep natuurijs”, aldus onze weerman Frank Duboccage.
 2. 200 liter regen per m² heeft Frank Deboosere in 34-jarige carrière nog nooit meegemaakt: “Het is du jamais vu”
  UPDATE
  40

  200 liter regen per m² heeft Frank Deboosere in 34-jarige carrière nog nooit meegemaakt: “Het is du jamais vu”

  De meeste neerslag van de afgelopen dagen is gevallen in Gouvy (provincie Luxemburg). Daar kwam op 48 uur liefst 200 liter water per vierkante meter naar beneden, of twee keer een maandhoeveelheid neerslag. Iets wat VRT-weerman Frank Deboosere in zijn 34 jaar lange carrière nog nooit heeft meegemaakt. “Het is du jamais vu”, zei hij op VRT NWS. Ook VTM-weerman David Dehenauw spreekt van een nooit eerder geziene situatie.

Wetenschap & Planeet