Dodental uitbarsting vulkaan Semeru op Java loopt op tot 13

UPDATEOp het Indonesische eiland Java is zaterdag de vulkaan Semeru opnieuw uitgebarsten. De nabijgelegen dorpen zijn door de dikke rookwolken in duisternis gehuld. Bij de uitbarsting zijn dertien mensen om het leven gekomen. Dat heeft het agentschap voor rampenbeheer gemeld. 

 1. Ook vandaag mistige dag met af en toe opklaringen, opnieuw ‘code geel’ voor mist en gladheid

  Ook vandaag mistige dag met af en toe opklarin­gen, opnieuw ‘code geel’ voor mist en gladheid

  Vandaag is er kans op lage wolken of mist in het noorden van het land. Elders wordt het al van in de ochtend vrij zonnig. De maxima schommelen tussen 3 en 8 graden. Er staat een zwakke wind. Dat meldt het KMI, dat waarschuwt voor CO-vergiftiging. Volgens het KMI is het ook deze ochtend weer opletten geblazen voor lokale rijmplekken en voor mist die de zichtbaarheid kan beperken tot minder dan 100 meter.
 2. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 3. Meestal zwaarbewolkte dag met perioden van regen
  Play

  Meestal zwaarbe­wolk­te dag met perioden van regen

  Het is vandaag/zondag zwaarbewolkt met buien, met in de hoge Ardennen (smeltende) sneeuw. Ook elders is eventueel een vlok sneeuw of korrelhagel mogelijk. In het westen vallen er minder buien en kunnen er een paar opklaringen voorkomen. Tegen de avond wordt het ook in het oosten overwegend droog, al valt er wellicht nog soms wat lichte sneeuw over de hoogten. De maxima liggen tussen 1 graad in de Ardennen en 8 of 9 graden in het westen. De wind waait matig uit het zuidwesten en draait aan zee naar het westnoordwesten. Dat meldt het KMI.

Wetenschap & Planeet