Volledig scherm
© AFP

Dode en meer dan 4 miljoen mensen zonder stroom in Texas door zeldzaam noodweer, ook autoproductie verstoord

Het uitzonderlijke vriesweer in de Amerikaanse staat Texas heeft meer dan 4 miljoen inwoners tijdelijk zonder stroom gezet. In de stad Abilene moest de watervoorziening uit. Minstens één man is overleden door de “extreem lage temperaturen”, volgens de politie. Het kwik schommelde er in de zuidelijke staat tussen -2 en -22 graden Celsius. Dat is kouder dan in Alaska op dit moment. Ook op andere plaatsen in de VS is er strenge vrieskou. Dat leidt tot verstoringen van de productie bij grote autobedrijven.

 1. Van heel koud naar heel zacht weer: kwik naar 16 graden in weekend
  1

  Van heel koud naar heel zacht weer: kwik naar 16 graden in weekend

  De dag start betrokken en regenachtig. De neerslagzone trekt geleidelijk oostwaarts met vooral ten zuiden van Samber en Maas kans op wat aanvriezende regen. Ook in de Kempen is dit niet volledig uitgesloten. 's Namiddags blijft het bewolkt en wordt het droger vanaf het westen. Het wordt zachter met temperaturen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden in het westen. Er staat een meestal matige, aan zee en op het Ardense reliëf tijdelijk nog vrij krachtige, wind uit het zuiden die ruimt naar het zuidwesten. Op het Ardense reliëf zijn tijdelijk nog winden mogelijk rond 60 km/u, zegt het KMI.
 2. Grote wolk Saharastof tast onze luchtkwaliteit mogelijk aan, maar tegelijkertijd levert het spectaculaire zonsondergangen op
  6

  Grote wolk Saharastof tast onze luchtkwali­teit mogelijk aan, maar tegelijker­tijd levert het spectacu­lai­re zonsonder­gan­gen op

  We hebben al enkele dagen mooi lenteweer, maar daarnaast kunnen we ons ook aan extra mooie zonsopkomsten en zonsondergangen verwachten, zo blijkt. “Dat is het gevolg van de warme zuidelijke lucht die onze kant uitkomt en misschien Saharastof meevoert uit het noordwesten van Afrika. Daardoor kan ochtend- en avondrood nog roder kleuren dan anders”, legt onze wetenschapsexpert Martijn Peters uit. Minder goed nieuws is dat het Saharastof mogelijk de luchtkwaliteit in de Benelux kan aantasten.
 1. Dashcam filmt 'wielerterrorist' in Limburg
  Play

  Dashcam filmt 'wielerter­ro­rist' in Limburg

 2. 'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgisch videospel voor Switch
  Play
  games

  'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgisch videospel voor Switch

Wetenschap & Planeet