Een vliegtuig boven de Malediven
Volledig scherm
Een vliegtuig boven de Malediven © Thinkstock

De eerste slachtoffers van klimaatopwarming: deze tropische eilanden worden in sneltempo opgeslokt door oceaan

Het is voor sommige eilanden in de Stille en Indische Oceaan slechts een kwestie van enkele decennia vooraleer ze volledig worden opgeslokt. De opwarming van de aarde heeft uitzonderlijk zware gevolgen voor eilanden als Kiribati, Tuvalu en de Malediven.

9 reacties

 • Marie Vandam

  4 jaar geleden
  Bij Japan ligt een hele stad onder water..das ook onze fout zeker?? Nee evolutie van de planeet meer niet
 • Marco Maerten

  4 jaar geleden
  Nog velen in ontkenningsfase blijkbaar met als doel hun schuldgevoel afwenden.
 • Ferdinand Engelbeen

  4 jaar geleden
  Zucht... Koraaleilanden komen en gaan. Dat is van alle tijden. De zeespiegel stijgt al sinds de laatste ijstijd, zo'n 120 meter. 2 mm/jaar in de afgelopen 100 jaar volgens getijdenmetingen, 3 mm/jaar volgens satellietmetingen. Dat is 20-30 cm/eeuw. Geen enkele versnelling te zien. Specifiek voor de Malediven en Kiribati is er al 50-70 jaar géén zeespiegelstijging en groeien de koralen daardoor horizontaal uit: de eilanden worden groter... Zie Axel Mörner e.a. 2017.
 • Ineke Visser

  4 jaar geleden
  De mens heeft 0,5% invloed op wat de aarde doet. Maar misschien kunnen ze leven op het grote ijsschots was is vrij gekomen van Antarctica?
 • Gino Denil

  4 jaar geleden
  Vroeger brak hier regelmatig de pest uit. En om de haverklap vernietigende oorlogen. Dat Europese continent zal altijd problemen opleveren. Bovendien exporteerden ze hun ziektes en geweld nog naar de rest van de wereld. Kan dus maar beter verdwijnen. Maar nu er blijkbaar geen zeespiegelstijging maar wel meer wind en golven zijn zal het wel weg eroderen. Volgens de redeneringen van de onderstaande commentaren toch.
 1. Opletten met kachels en andere verbrandingstoestellen in huis: KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging

  Opletten met kachels en andere verbran­dings­toe­stel­len in huis: KMI waarschuwt voor CO-vergifti­ging

  Het is vandaag eerst zonnig, al komt er lokaal ook lage bewolking of mist voor. In de namiddag is het zonnig met veel sluierbewolking, maar over het noordwesten komt er dikkere bewolking binnen, waar de zon soms nog door kan schijnen. Het kwik stijgt naar zowat 10 tot 11 graden over de Hoge Venen en naar ongeveer 14 of 15 graden elders. Het KMI waarschuwt ook voor CO-intoxicatie: voor deze symptomen moet je opletten.

Wetenschap & Planeet