Mensen zoeken verfrissing in de Theems ter hoogte van Oxford.
Volledig scherm
Mensen zoeken verfrissing in de Theems ter hoogte van Oxford. © REUTERS

Bron Britse rivier Theems voor “allereerste keer ooit” opgedroogd

De bron van de bekendste rivier van het Verenigd Koninkrijk - de Theems - is “voor de allereerste keer ooit” opgedroogd. Dat zegt ‘The Rivers Trust’ in de Britse krant ‘The Guardian’. 

 1. Vlaamse olijfboeren in Zuid-Europa slaan alarm: “De droogte bedreigt ons familiebedrijf”
  PREMIUM

  Vlaamse olijfboe­ren in Zuid-Europa slaan alarm: “De droogte bedreigt ons familiebe­drijf”

  Spaanse en Italiaanse olijfboeren maken zich grote zorgen over de olijfoogst. Die dreigt dit jaar door de langdurige droogte en extreme hitte flink lager uit te vallen dan afgelopen jaren. De Spaanse minister van Landbouw trekt aan de alarmbel. Ook in Italië is de situatie nijpend, er viel al sinds maart amper regen. Drie Vlamingen die naar het Zuiden trokken voor de olijfteelt getuigen. “Dat olijfbomen kapotgaan aan hittestress, is ongezien. Ze worden al duizenden jaren gekweekt in deze regio.”
 2. WEERBERICHT. Vandaag temperaturen tot 23 graden, volgende week klimt volgende week weer naar dertig graden
  Play

  WEERBE­RICHT. Vandaag temperatu­ren tot 23 graden, volgende week klimt volgende week weer naar dertig graden

  Vandaag hangt er in de ochtend en voormiddag in de meeste streken veel bewolking en kan er wat lichte regen of enkele buitjes vallen. In de namiddag wordt het droog in de noordwestelijke landshelft met bredere opklaringen. Het wordt zonnig aan zee. De maxima schommelen tussen 18 of 19 graden in de hoge Ardennen en aan zee en 21 à 23 graden in het binnenland. De wind waait overwegend matig uit het westen tot noordwesten, draaiend naar het noorden. Dat meldt het KMI.
 3. Britse wetenschappers zeggen dat temperaturen sneller stijgen dan hun instrumenten kunnen meten

  Britse wetenschap­pers zeggen dat temperatu­ren sneller stijgen dan hun instrumen­ten kunnen meten

  De kans op hittegolven is minstens tien keer zo groot geworden door de klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteiten. Dat blijkt uit een nieuwe analyse. Het World Weather Attribution-project, dat de analyse uitvoerde, zei ook dat de bevindingen waarschijnlijk een onderschatting zijn, en waarschuwde dat de instrumenten waarover wetenschappers beschikken te beperkt zijn om de rol die de mens speelt in hittegolven juist in te kunnen schatten.

Wetenschap & Planeet