Bijna helft van Europa door droogte getroffen
Bijna de helft van Europa wordt getroffen door droogte. Dat blijkt uit een rapport van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Europese Commissie.
Volgens het rapport had op 10 augustus 47 procent van het Europese grondgebied een waarschuwingsniveau voor droogte bereikt. Voor 17 procent van de onderzochte regio’s geldt het alarmniveau, waarbij vegetatie en gewassen ernstig zijn verzwakt door een gebrek aan water.
Volgens het rapport verslechteren de omstandigheden vooral in de regio’s die in het voorjaar van 2022 al met droogte te maken kregen, zoals Noord-Italië, het zuidoosten van Frankrijk en sommige gebieden in Hongarije en Roemenië.
Schade
De regenval van midden augustus kan de toestand hebben verbeterd, maar “in sommige regio’s veroorzaakten de daarmee gepaard gaande onweersbuien schade en verliezen, wat de gunstige effecten van de neerslag wellicht beperkt”.
De onderzoekers verwachten bovendien dat het nog tot november warmer en droger dan normaal zal zijn in het gebied aan het westen van de Middellandse Zee. Delen van Spanje en Portugal zullen wellicht tot dan met waarschuwingsniveaus voor droogte geconfronteerd worden.
In het grootste deel van Europa worden wel weer “bijna normale omstandigheden” verwacht van augustus tot oktober. “Dat is misschien niet genoeg om het gecumuleerde (neerslag)tekort van meer dan zes maanden volledig te boven te komen, maar het zal de kritieke omstandigheden in veel gebieden verlichten”, klinkt het.
Mais
De droogte heeft ook de oogst van de zomergewassen aanzienlijk verminderd. Mais, sojabonen en zonnebloemen zijn het zwaarst getroffen, stellen de onderzoekers.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WEERBERICHT. Frisse zaterdag met opklaringen, zachter weer begin volgende week
Vanochtend hangen er vaak lage wolken. Op sommige plaatsen zijn mooie opklaringen mogelijk, vooral dan in het zuidoosten. Daarna verschijnen er meer opklaringen en wordt het wisselend bewolkt in de loop van de namiddag. Het blijft droog met maxima van -2 graden op de Hoge Venen en +5 graden aan zee. De wind is zwak tot matig uit noordoost. Dat meldt het KMI. -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
China kreunt onder ergste hittegolf ooit: “Records niet bij te houden, zowel overdag als 's nachts”
China heeft af te rekenen met nooit geziene hitte. “De duur en de intensiteit ervan zijn moeilijk te bevatten”, volgens de Britse weerman Scott Duncan, die overal ter wereld recordtemperaturen in de gaten houdt. “De records zijn niet bij te houden, zowel overdag als ‘s nachts.” -
-
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
10
Universitaire studie: “Skigebieden zullen niet overleven zonder kunstsneeuw”
Skigebieden zullen niet kunnen overleven zonder kunstsneeuw. Dat blijkt uit een studie van de Technische Universiteit van Dortmund. “Vooral in het winterseizoen toont het onderzoek aan dat mechanische sneeuw een soort overlevingsgarantie is”, klinkt het. -
PREMIUM60
Expert Valerie Trouet gaat Belgisch Klimaatcentrum leiden: “In transport kan er nog veel veranderen: meer laadpalen, beter openbaar vervoer en minder salariswagens”
Klimaatexpert Valerie Trouet (48) wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van het zopas opgerichte Belgisch Klimaatcentrum in Ukkel. Ze komt volgende week terug uit Arizona, waar ze als professor de klimaatverandering onderzoekt. “Ik ben wetenschapper, geen activist. En ik zou mezelf eerder aan een Shell-boordplatform vastkleven dan aan een kunstwerk.” -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn.