Axel Merckx woont in Canada: “Het is angstaanjagend dat de hitte zo snel is toegenomen”

 1. WEERBERICHT. Kwik klimt deze week weer tot boven 30 graden, code geel voor hitte woensdag
  Play

  WEERBE­RICHT. Kwik klimt deze week weer tot boven 30 graden, code geel voor hitte woensdag

  We beleven dit jaar opnieuw een historisch droge zomer. Deze week valt er wel wat neerslag, “maar tot 15 augustus gaat het niet om regen van betekenis”, zegt weerman David Dehenauw. Het kwik stijgt deze week zelfs opnieuw tot tropische temperaturen boven de 30 graden. Woensdag wordt 32 graden verwacht. In acht Belgische provincies wordt daarom code geel voor hitte afgekondigd, meldt het KMI.
 2. WEERBERICHT. Lokaal kans op felle buien en onweer: code geel in Oost- en West-Vlaanderen en delen van Henegouwen

  WEERBE­RICHT. Lokaal kans op felle buien en onweer: code geel in Oost- en West-Vlaanderen en delen van Henegouwen

  Woensdagnamiddag trekken de buien weg richting Nederland. Er verschijnen eerst opnieuw opklaringen en het wordt droger, soms met veel wolkenvelden. Later ontwikkelen zich opnieuw onweersbuien in de streken nabij de Franse grens en het westen van het land. Deze onweders zijn weinig mobiel, waardoor er lokaal veel neerslag kan vallen. In de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en het uiterste westen van Henegouwen verwacht het KMI zo’n 20 tot 30 liter per vierkante meter in korte tijd, en is waarschuwingscode geel van kracht.
 1. WEERBERICHT. Volgende week kans op eerste hittegolf van het jaar: “Langetermijnvoorspelling, dus nog even met twee woorden spreken”
  Play
  51

  WEERBE­RICHT. Volgende week kans op eerste hittegolf van het jaar: “Langeter­mijn­voor­spel­ling, dus nog even met twee woorden spreken”

  Het is genieten van wat verkoeling vandaag, met temperaturen tot 24 graden en mogelijk enkele buien. Dit weekend wordt het volgens het KMI droog en gaan de temperaturen langzaam weer de hoogte in, om volgende week opnieuw richting 30 graden te evolueren. Er bestaat zelfs een kans dat we een hittegolf krijgen, maar volgens onze weerman Frank Duboccage moeten we wel nog even met twee woorden spreken. “Het is een langetermijnvoorspelling, dus we moeten nog even afwachten hoe de weerkaarten verder evolueren”, zegt hij aan HLN.

Wetenschap & Planeet