ANP / EPA
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP / EPA

47 graden in Portugal: wordt Zuid-Europa onleefbaar? “Ik maak me zorgen over verwoestijning, wie weet keer ik ooit terug naar België”

In Portugal werd deze week een absoluut hitterecord gebroken. In Pinhaõ, in het noorden van het land, werd 47 graden gemeten. Maar ook in de hoofdstad Lissabon flirtte het kwik de afgelopen dagen met de 40 graden. Extreem weer lijkt steeds vaker voor te komen in Zuid-Europa. Kan je in zo’n omstandigheden nog leven? Vier Vlamingen in Portugal getuigen.

22 reacties

 • Ad Zoontjens

  6 maanden geleden
  De prijs van kamelen is in Belgie al duidelijk aan het oplopen. Een voorbode! De Sahara rukt op. Ze steekt gewoon de Middellandse Zee over.
 • Kevin Verbruggen

  7 maanden geleden
  Stoppen met het omkappen van de bomen, hierdoor komt er co² vrij en methaan ook dit is zeer schadelijk en zorg voor de opwarming net als onze co² uitstoot. maar we moeten ook eerlijk zijn dat de aarde vanzelf opwarmt maar dat wij het gewoon wat versnellen. Er zijn trouwens ook plaatsen op de wereld waar het kouder word in plaats van warmer. Wetenschappers hebben al verschillende malen gezegd dat de opwarming van de aarde natuurlijk is, net zoals de aarde vanzelf zal afkoelen.
 • David Vandersmissen

  7 maanden geleden
  Maak alles wit..de daken..., bergtoppen..etc, minder beton en asfalt, WIT reflecteert de zon en koelt af. Bomen planten, massaal...nemen stikstof op en produceren zuurstof. Stop met vissen op zee, want ook de massale visvangst verstoort ons klimaat...ook dat verzwijgt men!! Dat men ook eens verteld over het methaan dat ontsnapt van onder de permafrost in Siberië...ook nefast voor het klimaat, de ijskappen die smelten en de warme golfstroom veranderd, die zorgt voor ons gemiddeld zeeklimaat...
 • Guy Schieters

  7 maanden geleden
  De klimaatverandering er van zelf komt? ! Dat is ook zo! Dat is wetenschappelijk bewezen. Alleen gebeurde dat altijd zo ontzettend traag dat het duizenden, zelfs miljoenen jaren duurde voor de aarde met enkele graden opwarmde of afkoelde. Zelfs de laatste ijstijd (11.000 jaar geleden) deed er meer dan duizend jaar over. Nu gebeurt het op minder dan een halve eeuw. Elk verstandig mens beseft dat de natuur niet veranderde, het enige dat veranderde is de hoeveelheid CO2 (broekasgas) dat steeg.
 • Patrick Moers

  7 maanden geleden
  Dit is gewoon een natuurlijke cyclus.Niets meer niets minder.
 1. WEERBERICHT. Hier en daar opnieuw lichte sneeuw verwacht, code geel voor gladheid in verschillende provincies

  WEERBE­RICHT. Hier en daar opnieuw lichte sneeuw verwacht, code geel voor gladheid in verschil­len­de provincies

  In het westen en het noordwesten blijft het vandaag overwegend droog met kans op opklaringen. In het zuidoosten wordt het grijs met soms wat lichte sneeuwval. In de Hoge Venen kan er tot 5 centimeter vallen. Dat meldt het KMI. Voor de ochtendspits morgenvroeg verwacht onze weerman David Dehenauw geen al te grote problemen: “Het blijft droog, maar wel met temperaturen rond het vriespunt en dus zijn er rijmplekken mogelijk.”