De hittegolf van begin juli zorgde voor 410 meer doden dan normaal. Hoewel we wel vaker met hittegolven worden geconfronteerd, was de temperatuur deze keer heel wat hoger dan gemiddeld. "Als we de gemiddelde temperatuur nemen, de minimumtemperaturen inbegrepen, dan komen we aan een gemiddelde van 26 graden over die vijf dagen", zegt VTM-weerman David Dehenauw, "dat is minstens tien jaar geleden." Volgens de weerman werd het 's nachts ook veel minder koel dan anders. Voor augustus is de kans op een hittegolf nog redelijk klein.

410 extra overlijdens door hitte

HittegolfDe recente hittegolf en hoge ozonconcentraties heeft gezorgd voor een piek in de sterftecijfers. Tussen 30 juni en 5 juli 2015 schat het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) dat er 410 mensen extra zijn overleden. Dat is een oversterfte van 26 procent. Dat is het hoogste cijfer in de afgelopen 10 jaar.

  1. Natte start, daarna droog met zon, behalve in de Ardennen

    Natte start, daarna droog met zon, behalve in de Ardennen

    Het KMI verwacht vandaag eerst perioden van lichte regen of motregen. Over het noordwesten wordt het in de voormiddag echter vrij snel droog en verschijnen er rond de middag opklaringen met wat zon. In de loop van de namiddag volgt ook verder landinwaarts droog weer met opklaringen, maar ten zuiden van Samber en Maas blijft het overwegend zwaarbewolkt met steeds kans op wat lichte neerslag en plaatselijke mistbanken. Het wordt zachter met maxima van 5 graden in de Hoge Venen tot 11 graden in Vlaanderen.

Wetenschap & Planeet