De hittegolf van begin juli zorgde voor 410 meer doden dan normaal. Hoewel we wel vaker met hittegolven worden geconfronteerd, was de temperatuur deze keer heel wat hoger dan gemiddeld. "Als we de gemiddelde temperatuur nemen, de minimumtemperaturen inbegrepen, dan komen we aan een gemiddelde van 26 graden over die vijf dagen", zegt VTM-weerman David Dehenauw, "dat is minstens tien jaar geleden." Volgens de weerman werd het 's nachts ook veel minder koel dan anders. Voor augustus is de kans op een hittegolf nog redelijk klein.

410 extra overlijdens door hitte

HittegolfDe recente hittegolf en hoge ozonconcentraties heeft gezorgd voor een piek in de sterftecijfers. Tussen 30 juni en 5 juli 2015 schat het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) dat er 410 mensen extra zijn overleden. Dat is een oversterfte van 26 procent. Dat is het hoogste cijfer in de afgelopen 10 jaar.

 1. Coronacrisis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?
  Sparen

  Coronacri­sis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?

  Het voorbije jaar heeft de manier waarop we bankzaken uitvoeren serieus veranderd. We bankieren massaal digitaal, sparen meer dan ooit en ook jongeren wagen zich nu vaker aan beleggingsfondsen. Ook de banken zelf moesten zich pijlsnel aan de nieuwe realiteit aanpassen. Hoe bracht uw huisbank het er vanaf? Heeft ze u in positieve zin verbaasd of was u eerder ontgoocheld? Laat het ons weten via deze korte online enquête.
 2. Vandaag nog erg zacht herfstweer met maxima tot 18 graden
  Weer

  Vandaag nog erg zacht herfstweer met maxima tot 18 graden

  Deze ochtend is het vaak zwaarbewolkt met hier en daar wat lichte regen of motregen. Later wordt het droger met enkele korte opklaringen. In de namiddag volgt er overal regen vanaf de kust. Naar de avond toe verschijnen er al opklaringen in het westen. Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 15 tot 18 graden in de Ardennen en van 18 tot lokaal 20 graden elders. Er staat een vrij krachtige tot krachtige en aan zee soms zeer krachtige zuidwestenwind. Het KMI verwacht wind tot 75 km/u of lokaal iets meer.
 1. Leuk idee voor op het werk: raak je collega met een Nerf Gun
  Play

  Leuk idee voor op het werk: raak je collega met een Nerf Gun

 2. Presentator krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona
  Play

  Presenta­tor krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona

Wetenschap & Planeet