De hittegolf van begin juli zorgde voor 410 meer doden dan normaal. Hoewel we wel vaker met hittegolven worden geconfronteerd, was de temperatuur deze keer heel wat hoger dan gemiddeld. "Als we de gemiddelde temperatuur nemen, de minimumtemperaturen inbegrepen, dan komen we aan een gemiddelde van 26 graden over die vijf dagen", zegt VTM-weerman David Dehenauw, "dat is minstens tien jaar geleden." Volgens de weerman werd het 's nachts ook veel minder koel dan anders. Voor augustus is de kans op een hittegolf nog redelijk klein.

410 extra overlijdens door hitte

HittegolfDe recente hittegolf en hoge ozonconcentraties heeft gezorgd voor een piek in de sterftecijfers. Tussen 30 juni en 5 juli 2015 schat het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) dat er 410 mensen extra zijn overleden. Dat is een oversterfte van 26 procent. Dat is het hoogste cijfer in de afgelopen 10 jaar.

  1. RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterlachen, wel om van te glimlachen”
    TV

    RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterla­chen, wel om van te glimlachen”

    Het ene moment zit u in de middelbare school en ligt de wereld voor u open, het andere bent u de veertig voorbij en hebt u de ene onvervulde droom na de andere tegenslag opgestapeld. Comédienne Bridget Everett kan erover meespreken. In ‘Somebody Somewhere’, te bekijken op Streamz, speelt ze de hoofdrol in een verhaal gebaseerd op haar eigen zoektocht naar vriendschap en vreugde in haar geboortestaat Kansas, waar wervelwinden thuis zijn. Of dit pretentieloze tussendoortje u ook van uw sokken kan blazen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.

Wetenschap & Planeet