1. WEERBERICHT. Dit weekend schakelen we over naar zomeruur, maar het weer blijft winters: “Komen en gaan van regenzones”

  WEERBE­RICHT. Dit weekend schakelen we over naar zomeruur, maar het weer blijft winters: “Komen en gaan van regenzones”

  Wie op zacht lenteweer zit te wachten, is eraan voor de moeite. De lente is immers nog lang niet in zicht. Vandaag wordt een zwaarbewolkte dag, met perioden van regen vanaf het westen. En dat zal de komende dagen niet veel anders zijn, meldt het KMI. Ook onze weerman Frank Duboccage bevestigt dat de lente niet voor de deur staat. “Het zal de volgende weken een komen en gaan van regenzones zijn”, zegt hij bij HLN LIVE.
 1. Experten waarschuwen in nieuw rapport voor “klimaat-tijdbom”: “Nú handelen voor leefbare toekomst”

  Experten waarschu­wen in nieuw rapport voor “kli­maat-tijd­bom”: “Nú handelen voor leefbare toekomst”

  Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren drastisch vermindert, is het “waarschijnlijk” dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad Celsius uitkomt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. De klimaatwetenschappers zien tal van “uitvoerbare en effectieve” opties om de uitstoot te verlagen. “Als we nú handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen”, zegt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.
 1. WEERBERICHT. Oppassen voor sneeuwval en gladde wegen: code geel en oranje van kracht

  WEERBE­RICHT. Oppassen voor sneeuwval en gladde wegen: code geel en oranje van kracht

  De neerslagzone die vannacht ons land is binnengetrokken via de Franse grens zorgt ook deze voormiddag nog voor de nodige (winterse neerslag). Op heel wat plaatsen in Vlaanderen en levert mooie beelden op.In het zuiden van het land, waar men neerslagtotalen tot 60 l/m² verwacht, geldt code geel voor regen. Door de sneeuwval en ijsplekken geldt er code geel voor gladheid, behalve in de provincies Luik, Namen en Luxemburg waar code oranje is afgekondigd. Deze winterse situatie duurt nog tot donderdagochtend.
 2. Vanavond is het volle maan, maar wat klopt er van de mythes en verhalen? “Tijdens volle maan hebben katten en honden meer kans op een ongeval”
  PREMIUM

  Vanavond is het volle maan, maar wat klopt er van de mythes en verhalen? “Tijdens volle maan hebben katten en honden meer kans op een ongeval”

  Vanavond, 7 maart, is het weer volle maan. Wil dat zeggen dat katten en honden straks meer kans hebben op een ongeval? Dat er meer patiënten met hersenbloedingen en nierstenen zullen opduiken op de spoeddiensten van ziekenhuizen? En dat er meer vrouwen zullen bevallen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters neemt enkele mythes over de volle maan onder de loep.
 3. Hagel, sneeuw en vorst: pakken we onze tuinplanten best weer in? “Planten die te vroeg uit hun winterslaap komen, zijn kwetsbaarder voor de nachtvorst”
  PREMIUM

  Hagel, sneeuw en vorst: pakken we onze tuinplan­ten best weer in? “Planten die te vroeg uit hun winter­slaap komen, zijn kwetsbaar­der voor de nachtvorst”

  Wie de afgelopen weken de eerste warmte van de zon gebruikte om de tuin lenteklaar te maken, is er dankzij de winterprik deze week misschien wel aan voor de moeite. Vriestemperaturen, winterse neerslag... Snel de tuin weer in dus, maar nu om je planten te beschermen. Hoe doe je dat dan het beste? Of moeten we ons geen zorgen maken om die net verpotte plant of gesnoeide struik? We vroegen het aan bioloog Arnold van Vliet (Wageningen University & Research)
 4. KMI waarschuwt met code geel voor winterse buien en gladheid morgen: “Tijdens de ochtendspits kan er een paar centimeter sneeuw vallen"

  KMI waarschuwt met code geel voor winterse buien en gladheid morgen: “Tijdens de ochtend­spits kan er een paar centimeter sneeuw vallen"

  Door koude arctische lucht verhoogt de kans op sneeuw en de vorming van ijsplekken in de loop van de nacht. Vannacht en morgenvroeg trekt het front vanaf Frankrijk opnieuw over ons land met de nodige winterse neerslag. In het noorden kan tot 2 centimeter sneeuw vallen, in het zuiden tot wel 5 centimeter. Het KMI waarschuwt voor gladheid en kondigt code geel af voor heel het land gedurende de hele dag. In het zuiden geldt zelfs code oranje voor gladheid en code geel voor regen. Ook donderdagochtend pas je best nog op voor gladde wegen, vertelt David Dehenauw in VTM Nieuws.