1. Minder zacht vandaag, minder wind, meer kans op fel onweer

  Minder zacht vandaag, minder wind, meer kans op fel onweer

  Vandaag worden vooral over de zuidoostelijke landshelft perioden van regen of buien verwacht. In de namiddag dringt de regen tijdelijk door tot het centrum van het land en kan een intensere bui gepaard gaan met een donderslag. In het westen is het droog en wisselend bewolkt. Er staat een matige wind uit zuid tot zuidwest met windstoten rond 50 km/u. Het blijft zacht voor de tijd van het jaar met maxima tussen 14 à 15 graden in de Hoge Ardennen en 18 graden in het noordoosten van het land. Dat meldt het KMI.
 1. Herfstweekend met een bui en een donderslag

  Herfstweek­end met een bui en een donderslag

  Er kan zaterdagochtend over het oosten aanvankelijk nog regen vallen. Daarna is het overal eerst droog met zonnige perioden. In de loop van de namiddag neemt de kans op een bui weer toe, vooral aan de kust en in het noorden van het land. Op het einde van de namiddag bereikt een actieve buienlijn het westen. Een donderslag is niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 13 graden in Vlaanderen. De wind is matig uit westelijke richtingen, zegt het KMI.
 1. Depressie nabij Denemarken brengt onstabiel weer: wisselvallig met lokaal kans op donderslag

  Depressie nabij Denemarken brengt onstabiel weer: wisselval­lig met lokaal kans op donderslag

  Ons weer wordt bepaald door een depressie nabij Denemarken. Die voert onstabiele en van oorsprong polaire lucht naar onze streken. Daardoor is het zondag wisselvallig met soms opklaringen maar ook buien, eventueel lokaal met een donderslag. Vanochtend vroeg zijn er plaatselijke mistbanken mogelijk, vooral in de Ardennen en over het noordoosten van het land. De maxima liggen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 13 graden in Laag-België. De matige westenwind ruimt naar het noordwesten. Aan zee is de wind vrij krachtig, aldus het KMI.
 1. Tornado aan de grond eerder deze middag in Ekeren
  Play

  Tornado aan de grond eerder deze middag in Ekeren

  Deze namiddag heeft een kort en krachtig onweer boven de provincie Antwerpen gezorgd voor imposante wolkenformaties. In Ekeren werden zelfs bovenstaande beelden gemaakt waarbij we duidelijk een trechter naar het aardoppervlak zien gaan. Volgens de gespecialiseerde weerdienst NoodweerBenelux gaat het hier om een zogenaamde “supercell”. Deze buien gaan vaak gepaard met felle windstoten, hagel en overvloedig veel regen. In zeldzame gevallen ontstaat zelfs een windhoos zoals op de beelden duidelijk te herkennen valt.
 2. Onstuimige zondag: code geel wegens hevige wind en soms fikse buien, noodnummer 1722 geactiveerd
  HET WEER

  Onstuimige zondag: code geel wegens hevige wind en soms fikse buien, noodnummer 1722 geacti­veerd

  Het KMI heeft voor zondag vanaf de middag code geel afgekondigd voor het weer in Vlaanderen en Brussel. De meteorologische dienst waarschuwt voor hevige rukwinden tot 70 kilometer per uur, of meer tijdens een fikse bui. Plaatselijk is een donderslag niet uitgesloten. Ook maandag blijft code geel van kracht. Het KMI waarschuwt dan voor stevige buien met kans op onweer, eventueel met hagel en rukwinden.
 1. Luguber: vier lijken aan Italiaanse kust vermoedelijk meegesleurd van Franse kerkhoven bij overstromingen door storm Alex

  Luguber: vier lijken aan Italiaanse kust vermoede­lijk meege­sleurd van Franse kerkhoven bij overstro­min­gen door storm Alex

  De vier lichamen die afgelopen weekend langs de kust van het Italiaanse Ligurië werden aangetroffen, zijn in verregaande staat van ontbinding en komen waarschijnlijk uit doodskisten die bij zware overstromingen tijdens storm Alex meegesleurd zijn vanop kerkhoven in het zuiden van Frankrijk. Dat is alvast de -lugubere- verklaring die de prefect van het departement Alpes-Maritimes eraan geeft.
 2. 4-jarig kind komt onder boom terecht bij stormweer in Oostenrijk

  4-jarig kind komt onder boom terecht bij stormweer in Oostenrijk

  Bij stormweer in Oostenrijk is zaterdag een vierjarig kind onder een boom terechtgekomen en overleden. Samen met de grootmoeder en twee andere kinderen was het kind een wandeling aan het maken in Neder-Oostenrijk toen een boom door een zware windstoot ontworteld raakte en omviel. De grootmoeder en de andere kinderen werden geraakt door de takken. Volgens een politiewoordvoerder was zo'n windstoot op dat moment niet meer verwacht.