Een vernield appartementsgebouw na bombardementen op de stad Irpin. In deze tweede fase van de oorlog zal het Russische leger de Oekraïense bevolking nog minder ontzien, verwacht militair expert Roger Housen.
Volledig scherm
Een vernield appartementsgebouw na bombardementen op de stad Irpin. In deze tweede fase van de oorlog zal het Russische leger de Oekraïense bevolking nog minder ontzien, verwacht militair expert Roger Housen. © REUTERS/VTM NIEUWS

Wat zijn de Russen nog van plan? Ex-kolonel Housen: “Ze zullen nog meer en grover geweld gebruiken, maar conflict zal niet uitbreiden over grenzen van Oekraïne”

Een week na de Russische invasie in Oekraïne blijven de Russen verschillende steden aanvallen, en daarbij maken ze gebruik van steeds heviger geweld. Wat zijn de Russen van plan in Kiev? En hoelang kunnen ze deze oorlog nog volhouden? Gewezen kolonel van het Belgische leger en kenner van van de Russische strijdmacht Roger Housen beantwoordde deze en andere kijkersvragen over de oorlog in Oekraïne in de studio van VTM Nieuws. 

 1. HERLEES. Cherson eerste grote stad die in handen van Russen valt - Kiev vraagt staakt-het-vuren in Charkiv zodat burgers kunnen geëvacueerd worden

  HERLEES. Cherson eerste grote stad die in handen van Russen valt - Kiev vraagt staakt-het-vu­ren in Charkiv zodat burgers kunnen geëvacu­eerd worden

  Cherson valt vanavond als eerste grote Oekraïense stad in handen van de Russen. Vandaag voerden de Russen aanvallen uit op Charkiv, Zjytomyr en Marioepol en vanavond raakte een brokstuk van een neergehaalde raket de buurt rond het station in hoofdstad Kiev. Moskou en Kiev onderhandelen morgen, in het westen van Wit-Rusland. Herlees alle ontwikkelingen van woensdag 3 maart in dit blog.
 2. Slachtoffer Antonio getuigt over het dodelijk ongeval in Strépy: “Er lagen overal lichamen binnen de 200 meter”
  Play

  Slachtof­fer Antonio getuigt over het dodelijk ongeval in Strépy: “Er lagen overal lichamen binnen de 200 meter”

  Antonio Gava wandelt in Strépy tussen de carnavalisten wanneer er een auto inrijdt op de groep. Een dag na de verschrikkelijke feiten getuigt de man over het dodelijk ongeval. Antonio is zelf lichtgewond, maar de mentale klap is groot. “Als ik me op een moment alleen voel, stort ik helemaal in”, vertelt hij emotioneel. “Ik vind dat het gerecht zijn werk moet doen en streng moet zijn”, getuigt de man.
 1. IN KAART. Welke gebieden zijn al bezet? Volg hier het Russische offensief in Oekraïne

  IN KAART. Welke gebieden zijn al bezet? Volg hier het Russische offensief in Oekraïne

  Dat de Russische troepen zich terugtrekken uit de regio rond Kiev, betekent nog niet dat de eindfase van de oorlog is ingezet. De Russische herpositioneren zich. Er is sprake van een hergroepering in de oostelijke Donbas-regio, zo waarschuwt de NAVO. De stad Boetsja, bij Kiev, werd de afgelopen dagen zwaar getroffen. De beelden uit het stadje veroorzaakten internationale verontwaardiging. Dit is de laatste stand van zaken.
 2. Waarom maar twee kerncentrales openhouden terwijl we er zeven hebben? Premier De Croo beantwoordt uw vragen over het energiedossier
  Play
  energie

  Waarom maar twee kerncentra­les openhouden terwijl we er zeven hebben? Premier De Croo beant­woordt uw vragen over het energiedos­sier

  Deze week kwam de federale regering naar buiten met twee energieakkoorden. Dinsdag waren er maatregelen om de hoge energieprijzen te helpen drukken. Vrijdagavond stelde de regering de plannen voor de kernuitstap voor. Waarom moet de burger hernieuwbare energie gebruiken, maar laat de overheid gascentrales bouwen? Wat gaat het openhouden van de kerncentrales ons kosten? In de studio van VTM NIEUWS beantwoordt premier Alexander De Croo (Open Vld) uw vragen over het energiedossier.
 3. Kristof Calvo: “We moeten rijkdom herverdelen en kijken naar oorlogsbijdrage van allerrijksten”
  Play

  Kristof Calvo: “We moeten rijkdom herverde­len en kijken naar oorlogsbij­dra­ge van allerrijk­sten”

  Door de oorlog in Oekraïne swingen de inflatiecijfers de pan uit. Dat doet ondernemersorganisaties Voka en VBO oproepen tot een indexsprong. Groen-kamerlid Kristof Calvo (35) liet in de studio van VTM NIEUWS verstaan dat dat niet aan de orde is. Op de vraag of hij zich kandidaat zal stellen om Meyrem Almaci (46) op te volgen als partijvoorzitter, wilde Calvo niet ingaan: “Wat mij betreft, mogen we partijvoorzitters afschaffen.”