Wat zijn de Russen nog van plan? Ex-kolonel Housen: “Ze zullen nog meer en grover geweld gebruiken, maar conflict zal niet uitbreiden over grenzen van Oekraïne”
Een week na de Russische invasie in Oekraïne blijven de Russen verschillende steden aanvallen, en daarbij maken ze gebruik van steeds heviger geweld. Wat zijn de Russen van plan in Kiev? En hoelang kunnen ze deze oorlog nog volhouden? Gewezen kolonel van het Belgische leger en kenner van van de Russische strijdmacht Roger Housen beantwoordde deze en andere kijkersvragen over de oorlog in Oekraïne in de studio van VTM Nieuws.
Lees al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in dit dossier.
Wat denkt u dat de Russen gaan doen met Kiev?
“Kiev is het economische, politieke en strategisch zwaartepunt van het land. Om een pro-Russische regering te installeren, moeten de Russen Kiev in handen krijgen”, aldus kolonel Housen. Volgens hem hebben de Russen op dit ogenblik twee opties: of ze kiezen voor een wurgscenario, of ze vallen de stad binnen. In het wurgscenario, dat op dit moment min of meer bezig is, wordt de stad omsingeld en langzaam uitgehongerd. De bevoorrading zou ook onmogelijk gemaakt worden en de Russen zouden de communicatie met de stad afsnijden. “In dat scenario zullen ze langzaam de wil om te vechten van de inwoners breken. Maar dat gaat heel lang duren”, klinkt het.
De andere optie is volgens de voormalige kolonel de stad binnenvallen, te beginnen met een zwaar bombardement, gevolgd door precisiebommen en hevige artillerie. “Het nadeel daarbij is dat er heel veel slachtoffers zullen vallen, ook bij de Russen.”
Waarom staat de 64 kilometer lange kolonne van militaire voertuigen nu stil?
“Ik denk dat het een combinatie is van verschillende factoren", aldus Housen. In de eerste plaats hebben de Russen logistieke problemen. “Om één gevechtsgroep een dag te laten vechten is 30.000 à 35.000 liter brandstof nodig. De logistieke stocks bevinden zich 100 km achter de colonne, er moeten dus brandstofwagens heen en weer tussen de stock en de kolonne.”
“Daarnaast speelt mee dat de eerste fase, de snelle beslissende inname van Kiev, mislukt is. De Russen moeten zich dus herorganiseren, versterking aanvoeren en plannen aanpassen. Dat vergt tijd.”
Waarom heeft het Oekraïense leger dat konvooi nog niet aangevallen?
De Russen beschikken over overmacht in de lucht, verklaart Housen het gebrek aan een Oekraïense luchtaanval op de kolonne. “De Oekraïense luchtmacht is quasi volledig uitgeschakeld en als er toch een Oekraïens vliegtuig de lucht in gaat, wordt dat meteen neergehaald.”
Bovendien bevindt de kop van de kolonne zich strategisch op zo’n 30 kilometer afstand van Kiev, merkt de ex-kolonel op. “Daarmee staan ze buiten het bereik van de Oekraïense artillerie.”
Hoelang kan Rusland deze oorlog volhouden? Hun wapens moeten toch ook opgeraken?
“Het begint met de mate waarin Oekraïners weerstand bieden”, klinkt het. “Als ze dat nog lang kunnen volhouden en strategische plaatsen zoals grote steden en overgangen van de rivier Djepr nog lang in handen kunnen houden, kan dat een zaak worden van weken, misschien zelfs maanden”, voorspelt Housen.
Anderzijds, zo merkt hij op, zijn de middelen van de Russen niet oneindig. “Ze kunnen maximaal 325.000 grondtroepen inzetten. Ze kunnen dus nog wel versterking aanvoeren, maar niet meer de grote massa.”
Zet Poetin vacuümbommen in?
Thermobarische wapens, zoals vacuümbommen eigenlijk heten, zijn omstreden. Ze zijn veel krachtiger dan gewone explosieven en het is volgens de conventie van Genève dan ook verboden om ze in te zetten in een context waar burgers aanwezig kunnen zijn. “Zo’n vacuümbom werkt in twee delen”, legt wetenschapsexpert Martijn Peters uit. “Eerst komt de bom neer, wat een kleine explosie veroorzaakt waarna een nevel van brandbare deeltjes vrijkomt, die zich kan verspreiden doorheen gebouwen en om hindernissen heen. Daarna komt het tweede ontstekingsmechanisme in actie, en dan krijg je een gigantische ontploffing waar heel veel druk bij vrijkomt, en volgt een enorme vuurbal van meer dan 3.000 graden Celsius.”
Housen denkt niet dat er op dit moment in Oekraïne al vacuümbommen werden ingezet. “Als de invasie echt gaat vastlopen, zou dat inderdaad een optie kunnen zijn. Zeker wanneer er in grote steden wordt gevochten, met veel gebouwen en tunnels”, denkt hij.
Specialisten zeggen: de oorlog gaat een nieuwe fase in, wat betekent dat?
De eerste fase van de Russische invasie beoogde de snelle inname van Kiev, wat niet gebeurd is. Daarbij werden voornamelijk precisiebommen gebruikt en bestond er nog een zekere terughoudendheid om steden en burgers aan te vallen. “Deze nieuwe fase zal gekenmerkt worden door het gebruik van meer en grover geweld. De terughoudendheid om de burgers ‘te ontzien’ zal verdwijnen”, vreest de militaire expert.
Zou Poetin écht kernwapens durven inzetten? En wat als dat gebeurt?
“Dreigen kost niets. Maar op het moment dat hij kernwapens zou gebruiken, verliest hij alles.” De ex-kolonel verwacht niet dat Poetin de drempel zal overschrijden waarbij hij een grote militaire reactie van de NAVO of het Westen zal veroorzaken. “Hij zal het conflict niet uitbreiden over de grenzen van Oekraïne zelf.”
“De Russische doctrine geeft aan dat kernwapens enkel gebruikt worden als vergelding tegen een andere kernaanval of wanneer het overleven van de Russische staat in het gedrang is, en dat is niet het geval”, besluit hij.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HERLEES. Cherson eerste grote stad die in handen van Russen valt - Kiev vraagt staakt-het-vuren in Charkiv zodat burgers kunnen geëvacueerd worden
Cherson valt vanavond als eerste grote Oekraïense stad in handen van de Russen. Vandaag voerden de Russen aanvallen uit op Charkiv, Zjytomyr en Marioepol en vanavond raakte een brokstuk van een neergehaalde raket de buurt rond het station in hoofdstad Kiev. Moskou en Kiev onderhandelen morgen, in het westen van Wit-Rusland. Herlees alle ontwikkelingen van woensdag 3 maart in dit blog. -
Slachtoffer Antonio getuigt over het dodelijk ongeval in Strépy: “Er lagen overal lichamen binnen de 200 meter”
Antonio Gava wandelt in Strépy tussen de carnavalisten wanneer er een auto inrijdt op de groep. Een dag na de verschrikkelijke feiten getuigt de man over het dodelijk ongeval. Antonio is zelf lichtgewond, maar de mentale klap is groot. “Als ik me op een moment alleen voel, stort ik helemaal in”, vertelt hij emotioneel. “Ik vind dat het gerecht zijn werk moet doen en streng moet zijn”, getuigt de man. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
-
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
IN KAART. Welke gebieden zijn al bezet? Volg hier het Russische offensief in Oekraïne
Dat de Russische troepen zich terugtrekken uit de regio rond Kiev, betekent nog niet dat de eindfase van de oorlog is ingezet. De Russische herpositioneren zich. Er is sprake van een hergroepering in de oostelijke Donbas-regio, zo waarschuwt de NAVO. De stad Boetsja, bij Kiev, werd de afgelopen dagen zwaar getroffen. De beelden uit het stadje veroorzaakten internationale verontwaardiging. Dit is de laatste stand van zaken. -
energie
Waarom maar twee kerncentrales openhouden terwijl we er zeven hebben? Premier De Croo beantwoordt uw vragen over het energiedossier
Deze week kwam de federale regering naar buiten met twee energieakkoorden. Dinsdag waren er maatregelen om de hoge energieprijzen te helpen drukken. Vrijdagavond stelde de regering de plannen voor de kernuitstap voor. Waarom moet de burger hernieuwbare energie gebruiken, maar laat de overheid gascentrales bouwen? Wat gaat het openhouden van de kerncentrales ons kosten? In de studio van VTM NIEUWS beantwoordt premier Alexander De Croo (Open Vld) uw vragen over het energiedossier. -
Kristof Calvo: “We moeten rijkdom herverdelen en kijken naar oorlogsbijdrage van allerrijksten”
Door de oorlog in Oekraïne swingen de inflatiecijfers de pan uit. Dat doet ondernemersorganisaties Voka en VBO oproepen tot een indexsprong. Groen-kamerlid Kristof Calvo (35) liet in de studio van VTM NIEUWS verstaan dat dat niet aan de orde is. Op de vraag of hij zich kandidaat zal stellen om Meyrem Almaci (46) op te volgen als partijvoorzitter, wilde Calvo niet ingaan: “Wat mij betreft, mogen we partijvoorzitters afschaffen.”