Wat zijn de gevolgen van stikstofakkoord voor de landbouwsector? En hoe zullen mensen na de bouwshift vergoed worden? Jan Jambon beantwoordt alle vragen
De Vlaamse regering bereikte afgelopen nacht een akkoord over twee moeilijke dossiers: het stikstofprobleem en de bouwshift. Maar wat zijn de gevolgen voor de Vlaamse landbouwsector? En wat met de grondeigenaars van wie de bouwgrond plots herbestemd wordt naar landbouw, natuur of ander groen? Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) beantwoordt enkele prangende vragen bij VTM Nieuws.
Voor de landbouw houdt het stikstofakkoord onder meer in dat een 40-tal ‘rode’ bedrijven die bijzonder veel stikstof uitstoten - de zogenaamde ‘piekbelasters’ - tegen 2025 moeten sluiten. “Het gaat hier over 40 bedrijven, van de vele duizenden landbouwbedrijven. Deze mensen wisten dat ze een ‘rood’ bedrijf hadden waar vroeg of laat het hakbijl zou vallen”, zo begint Jambon.
Het is natuurlijk vervelend dat deze mensen binnenkort hun levenswerk verloren zien gaan, anderzijds gaat het om de allergrootste vervuilers in Vlaanderen. “En we hebben een groot stikstofprobleem in Vlaanderen”, aldus Jambon. “Daar moeten we iets aan doen: de grootste vervuilers moeten eruit.”
En wat dan met de boeren die - met de hulp van Vlaamse subsidies - geprobeerd hebben om te voldoen aan de nieuwste uitstootnormen?
“Als men onder de normen zou vallen, zouden het geen ‘rode’ bedrijven meer zijn. Het is pas als je de normen ver overschrijdt dat je een ‘rood’ bedrijf bent en moet stoppen. Nogmaals, het gaat om 40 bedrijven van de vele duizenden landbouwbedrijven, maar het zijn wel de meest vervuilende bedrijven.”
“Als we het stikstofprobleem in Vlaanderen niet oplossen, maken we binnenkort mee wat gebeurd is in Nederland. Dan legt Europa ons op dat er niet meer mag vergund worden in Vlaanderen.”
Ook de veestapel moet verkleinen. Met hoeveel?
“De landbouwsector stoot te veel stikstof uit”, herhaalt Jambon nog eens. “Dat moet aangepakt worden. We helpen daarbij, onder meer door strengere normen op te leggen.”
Is er in Vlaanderen dan nog plaats voor grootschalige veehouderij?
“Er is in Vlaanderen plaats voor veehouderij die zich aanpast aan de normen. De normen impliceren dat men technologie moet gebruiken om de uitstoot te verminderen. Wat de varkens- en pluimveesector betreft leggen we normen op voor de stallen die niet aan de technologische normen voldoen: zij moeten 60 procent reduceren door technologie of door de veestapel te reduceren. Wij laten de keuze daar aan de boeren.”
Is het sowieso niet de bedoeling om de veestapel met 30 procent te reduceren?
“Dat geldt enkel voor de varkenshouders, omdat ze het nu al zo moeilijk hebben en geen toekomst meer zien in de sector.”
Wat is de toekomst voor landbouw in Vlaanderen?
“Er zijn vele oplossingen waaronder ook technologische oplossingen.” Ook het vergoeden van boeren die stoppen, is volgens de Vlaamse minister-president een goede oplossing. “Denk maar aan varkenshouders. Varkenshouders uitkopen zou een dubbele oplossing zijn omdat de Chinese markt is weggevallen; een oplossing voor het economische probleem van de boer en een oplossing voor het stikstofprobleem.”
Bouwshift
Ook over de bouwshift - die onder meer zegt dat er in 2040 geen open ruimte meer ingenomen mag worden - is Jambon duidelijk: “Er wordt niets afgepakt”. “Het lokale bestuur gaat eerst kijken of er nog woonbehoefte is in de gemeente of stad. Als er geen woonbehoefte meer is, kunnen woonuitbreidingsgebieden die nog niet ‘aangesneden’ zijn, omgezet worden naar landbouw- of bosgebied.” In dat geval krijgen de gemeentes of steden financiële steun van de overheid.
Hoe zullen mensen met grond vergoed worden?
“Er zijn vijf landcommissies in Vlaanderen voor elke provincie. Zij zullen op basis van enkele parameters de venale waarde of échte marktwaarde van de grond zullen bepalen. Mensen moeten correct vergoed worden, er mag geen diefstal gepleegd worden door een overheidsbeslissing. Mensen moeten 100 procent vergoed worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oppositie fileert krokusakkoord over betonstop en stikstofdossier: “Politieke deal om er eindelijk vanaf te zijn”
De oppositie reageert afwijzend op het krokusakkoord dat de Vlaamse regering heeft bereikt over de bouwshift en het stikstofdossier. Volgens Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) is het een “koehandel” geworden waardoor met name de betonstop of bouwshift “een maat voor niets” is geworden. Ook Vooruit, Vlaams Belang en de PVDA reageren sceptisch. Natuur- en milieubewegingen reageren dan weer voorzichtig positief, terwijl de Boerenbond spreekt van een “mokerslag” en “contractbreuk”. Een overzicht van de vele reacties op het akkoord. -
Enorm Russisch konvooi van maar liefst 60 kilometer lang rukt op: waar bevindt het zich op dit moment?
Een Russisch konvooi met tanks en soldaten is ondertussen opgerukt tot op amper 25 kilometer van Kiev. Het is een enorme kolonne van liefst 60 kilometer lang. Ondanks vredesgesprekken gisteren, is er vannacht hevig gevochten. Onder andere in Charkov, de tweede grootste stad, waren verschillende raketinslagen. Volgens de VN zijn er ondertussen al 406 burgers gedood. Daar zijn ook tientallen kinderen bij. -
Aan stikstofakkoord hangt prijskaartje van 3,6 miljard euro: “We hebben water en vuur verzoend”
“Voor dit akkoord hebben we water en vuur verzoend”, zo zei een zichtbaar tevreden Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in het Vlaams Parlement over het krokusakkoord dat zijn regering afgelopen nacht heeft bereikt. Vooral in het stikstofdossier was het een uitdaging om natuur, landbouw en industrie te verzoenen. Aan het stikstofakkoord hangt een prijskaartje van 3,6 miljard euro, maar het moet een “gamechanger” worden waarmee Vlaanderen een vergunningenstop kan vermijden. -
-
Jan Jambon (N-VA) wil vroeger dan 2027 aanknopen met begrotingsevenwicht
De Vlaamse regering heeft in haar krokusakkoord niet alleen beslist over de bouwshift en het stikstofdossier, ze heeft ook afgesproken om versneld - en dus vroeger dan 2027 - aan te knopen met een begrotingsevenwicht. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement gezegd. -
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt. -
Vlaamse Vlad bereidt Kiev mee voor op Russisch offensief: "Hopelijk leven we morgen nog"
Het Oekraïens leger en de inwoners van Kiev maken zich klaar voor een grootschalige Russisch offensief. Vlaming Vlad Polyanski is nog steeds in Kiev en helpt het leger: “Heel de stad staat vol blokkades, we zijn klaar.” Bekijk hierboven zijn gesprek met ‘VTM Nieuws’. -
Showbizz5
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans.