AFP
Volledig scherm
© AFP

Waarom vraagt Rusland zelf een spoedzitting over Boetsja bij VN-Veiligheidsraad? “Rusland is zeker dat het kan aantonen dat de beelden geënsceneerd zijn”

Rusland heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen in spoedzitting bijeen te komen om zich uit te spreken over de gebeurtenissen in Boetsja, waar na de terugtrekking van de Russen honderden lichamen van burgers werden ontdekt. De VN-zitting komt er echter niet, waarop uitgerekend Rusland zelf boos reageerde. Wat betekent dat? “Rusland is overtuigd dat het kan aantonen dat de beelden geënsceneerd zijn en Rusland helemaal geen oorlogsmisdaden heeft gepleegd", aldus Robin Ramaekers bij VTM Nieuws. 

 1. IN KAART. Welke gebieden zijn al bezet? Volg hier het Russische offensief in Oekraïne

  IN KAART. Welke gebieden zijn al bezet? Volg hier het Russische offensief in Oekraïne

  Dat de Russische troepen zich terugtrekken uit de regio rond Kiev, betekent nog niet dat de eindfase van de oorlog is ingezet. De Russische herpositioneren zich. Er is sprake van een hergroepering in de oostelijke Donbas-regio, zo waarschuwt de NAVO. De stad Boetsja, bij Kiev, werd de afgelopen dagen zwaar getroffen. De beelden uit het stadje veroorzaakten internationale verontwaardiging. Dit is de laatste stand van zaken.
 1. Enorm Russisch konvooi van maar liefst 60 kilometer lang rukt op: waar bevindt het zich op dit moment?
  Play

  Enorm Russisch konvooi van maar liefst 60 kilometer lang rukt op: waar bevindt het zich op dit moment?

  Een Russisch konvooi met tanks en soldaten is ondertussen opgerukt tot op amper 25 kilometer van Kiev. Het is een enorme kolonne van liefst 60 kilometer lang. Ondanks vredesgesprekken gisteren, is er vannacht hevig gevochten. Onder andere in Charkov, de tweede grootste stad, waren verschillende raketinslagen. Volgens de VN zijn er ondertussen al 406 burgers gedood. Daar zijn ook tientallen kinderen bij.