VTM NIEUWS-journalist bij Belgische IS-vrouwen in grootste gevangeniskamp van Syrië
Met meer dan 70.000 vooral IS-vrouwen en kinderen, maar ook heel wat mannen, is het kamp van al Hol het grootste gevangeniskamp van Syrië. Niemand mag er in of uit, al zijn er met de regelmaat van de klok groepjes die erin slagen te ontsnappen. VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers en cameraman Lennert Potums geraakten na lang aandringen binnen in het kamp, waar ook een 20-tal Belgische vrouwen en hun kinderen vast zitten.
Delen per e-mail
“De ongelovigen moeten onthoofd worden. De ongelovigen moeten vernietigd worden, allemaal!” Het kan tellen als begroeting. In het kamp van al Hol leven sinds de val van het Kalifaat ook een twintigtal Belgische vrouwen en hun tientallen kinderen.
Een van hen is de Antwerpse bekeerlinge Jessica Van Eetvelde, en haar zoontjes Ibrahim en Abderahman. Ramaekers kon met haar spreken. Ze is de enige IS-vrouw die met naam en toenaam wil praten. “Ik begrijp van een mens dat hij schrik heeft. Ik ga het misschien zeggen en je moet me niet geloven: van mij moet je zeker geen schrik te hebben en van mijn kinderen zeker niet", zegt ze.
Elke dag huilen
“Jessica, hetgeen wat ik dan denk en veel mensen zullen denken is: je hebt er voor gekozen, voor het ideaal van een Kalifaat een Islamitische Staat?”, vraagt Ramaekers vervolgens. Van Eetvelde: “Geloof mij, als ik wist op voorhand wat het was dan had ik die keuze niet gemaakt. Echt waar, ik zeg het: iedere mens maakt niet een keer maar meerdere keren fouten in zijn leven. Ik als moeder huil elke dag erom.”
Dan worden Ramaekers en zijn cameraman door een groepje Belgische vrouwen gevolgd, die niet gefilmd willen worden. “Wie ben je? Ik wil mijn identiteit privé houden”, klinkt het. Ramaekers vraagt de vrouw of ze naar de gevangenis ging en of ze daar Johan Boens (zoon van Leuvense prof en bekeerling die in 2014 naar Syrië vertrok, nvdr) zag. De vrouw bevestigt dat ze in gevangenis zat, maar zegt ook dat ze Boens niet gezien heeft.
“Niets verkeerd gedaan”
Enkele andere vrouwen willen uiteindelijk toch praten, maar zonder hun naam te zeggen. Voor hen draait het vooral om het heikele punt van schuld en spijt. “Ik ga voor mijn daden boeten of niet boeten", zegt ze. “Wat zijn jouw daden dan?”, vraagt Ramaekers. De anonieme vrouw: “Ik heb geen daden. Ik heb geen daden waarvoor ik …", zegt ze. “Dat is toch wat er gezegd wordt in België, dat we in de gevangenis moeten.” Ramaekers vraagt dan of ze zelf vindt dat ze niks verkeerd gedaan. “Ik vind niet dat ik iets verkeerd heb gedaan. Ik héb niets verkeerd gedaan. Niet ‘ik vind’”, aldus de vrouw nog.
Heel wat Belgische vrouwen zijn uit het kamp van al Hol ontsnapt, en naar Turkije gevlucht van waar ze naar België worden teruggevlogen. Onze reporter vraagt de vrouwen waarom ze dat niet allemaal proberen? “De prijzen zijn 15.000 dollar om uit dit kamp te geraken. Dus om naar al Hasakah te geraken heb je 15.000 dollar nodig. Waar gaan wij dat halen?”, zegt een andere IS-gevangene.
Uitzichtloze situatie
De situatie voor zij die niet kunnen vluchten, kinderen inbegrepen, is in het gevangeniskamp simpelweg uitzichtloos. De Koerdische bewakers slagen er met moeite in om de situatie onder controle te houden. Intussen kijkt de internationale gemeenschap toe, en doet - net als België - niets.
Al Hol is niet bepaald een goeie omgeving om te deradicaliseren. Dat is ook te merken aan de reactie van een jongen voor de camera. “God heeft ons gevraagd om de Jihad te voeren, de profeet vocht tot hij stierf. En wij zullen vechten tot we dood zijn”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Advocaat verdedigt terughalen van Syriëstrijder, die “proefde van de zoetigheden van IS”
VTM Nieuws-journalist Robin Ramaekers kon in een gevangenis in Syrië onder andere met de Belgische IS-strijder Adel Mezroui spreken. De man uit Kapellen blijft duidelijk de ideologie van Islamitische Staat aanhangen, maar wil wel graag terugkeren naar ons land. Advocaat Abderrahim Lahlali helpt hem daarbij. Hij heeft in naam van Mezroui een kortgeding tegen de Belgische staat gestart om hem terug naar hier te halen. In de studio legt hij uit waarom hij dat een goed idee vindt. -
De Zeven Vragen aan Kristof Calvo: stel hier jouw vraag aan de fractieleider van Ecolo-Groen
Zaterdag zie je op HLN opnieuw een aflevering van ons online programma De Zeven Vragen. Daarin stelt Hannelore Simoens, politiek journaliste bij VTM NIEUWS, zeven scherpe en originele vragen aan een politicus. Deze week is dat Kristof Calvo, in 2010 nog het jongste parlementslid ooit in De Kamer en vandaag fractieleider van Ecolo-Groen. -
Showbizz
Alex Callier praat over moeilijk 2020 met Cathérine Moerkerke: “Ik ben volledig weggezakt in een depressie”
Alex Callier (48) heeft een moeilijk jaar achter de rug. Dat vertelt hij dinsdag in een eindejaarsinterview dat Cathérine Moerkerke (43) afnam voor VTM NIEUWS. “Toen ik in juni stopte met schrijven, belandde ik in een depressie.” -
-
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Vlaams Belang neemt federaal coronabeleid op de korrel op nieuwjaarsreceptie
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nam het Belgische coronabeleid stevig op de korrel in zijn nieuwjaarstoespraak. “België maakt zich wereldwijd on-ge-loof-lijk belachelijk met zijn vaccinatiebeleid en dat is voor 100 procent de schuld van Frank Vandenbroucke”, speechte hij. Van Grieken koestert wel “de hoop dat 2021 het jaar van de vrijheid wordt.” Door de coronamaatregelen ging de nieuwsjaarsreceptie volledig digitaal door. -
Yente is nog maar 17, maar krijgt volgende week al zijn coronavaccin: “Ik doe het niet voor mezelf”
16 reacties
paul van de velde
Philippe Deckers
s.u. u.v.
Germain Van Deursen
eric brack