Vader doet emotionele oproep nadat 16-jarige dochter met psychische problemen nergens terecht kan: "Alsof je huis in brand staat en de brandweer zegt dat je moet wachten”
Er is een groot tekort aan crisisbedden in de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen. In totaal worden er 38 bedden gereserveerd voor crisisopvang, maar die zijn vrijwel altijd volzet. “Het is alsof je huis in brand staat en de brandweer zegt dat je even moet wachten”, getuigt een ongeruste vader bij VTM NIEUWS. Zijn 16-jarige dochter kampt met zware psychische problemen, maar kan nergens terecht.
Het 16-jarige meisje wil niet dat haar vrienden op de hoogte worden gebracht van haar psychische problemen. Daarom getuigt haar vader anoniem: “Ze zit met donkere gedachten en kan die momenteel geen plaats geven. Ze is bang, wij ook, voor impulsieve reacties, dat ze zou overgaan tot effectieve...”. De vader krijgt het moeilijk en pauzeert even. “We hebben overal contact gezocht. We zijn bij het UZ Gent terechtgekomen, maar daar was geen crisisbed vrij. Ook AZ Nikolaas had geen crisisbed vrij. De Kaap had ondertussen ook geen crisisbed meer vrij. Dan houdt het op voor onze provincie”, gaat de vader verder.
In totaal zijn er 38 crisisbedden voorzien in Vlaanderen, maar die zijn vrijwel altijd volzet, zo blijkt uit een rondvraag. “Het is alsof je huis in brand staat en de brandweer zegt dat je op een wachtlijst staat en even moet wachten.”
Nazorg
Ook de zorg na een crisisverblijf moet beter volgens Eric Schoentjes, psychiater bij Radar (Netwerk Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren Oost-Vlaanderen). “Vaak is er ook nood aan vervolgzorg, maar dikwijls is het moeilijk om dat op redelijke termijn te organiseren.”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke erkent het probleem en investeert 35 miljoen euro in meer crisisbedden. Daarbij wil hij dat hulpverleners beter samenwerken opdat jongeren worden doorverwezen als dat nodig is.
Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe het isolement het mentaal welzijn van jongeren neerhaalde: “Bij nieuwe verstrengingen kreeg ik een enorme klap”
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
PREMIUMPoperinge, Diksmuide
“Depressie heeft mij het leven gegeven”: ‘Levende Boeken’ proberen taboes te doorbreken
“De eerste zelfmoordgedachten kwamen na het eerste jaar universiteit. Het werd steeds reëler, steeds logischer. De enige toekomst die ik had, was dat er geen toekomst was.” Deze getuigenis van Joke Dejonghe uit Diksmuide maakt deel uit van het project ‘Levende Boeken’, dat de Poperingse bibliotheek lanceert op 12 februari. Daarbij doen twaalf mensen hun verhaal om taboes te doorbreken. -
-
PREMIUMZwevegem
Laurence (31) stond vier maanden lang op wachtlijst voor behandeling eetstoornis: “Dit kán toch niet? We moeten nu investeren in psychisch welzijn”
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
PREMIUM
De stunt van Stromae: vloek of zegen voor mensen met zelfmoordgedachten? "De ‘hel’ waarover hij zingt, daar kunnen veel mensen zich in terugvinden"
De wereld ligt aan zijn voeten, hij is getrouwd en werd vader. Stromae (36), de Jacques Brel van de 21ste eeuw, heeft schijnbaar alles om gelukkig te zijn. Met zijn nieuwe single ‘L’Enfer’ onthult hij echter hoe hij met zelfmoordgedachten worstelde. “Getuigenissen van bekende personen over zelfdodingsgedachten die overwonnen werden, kunnen steun bieden aan mensen die het moeilijk hebben”, zegt Gwendolyn Portzky, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. -
PREMIUM
“Dit kan en zál morgen opnieuw gebeuren”: forensisch psychiater luidt de noodklok na dood van Dean