Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Slechts 9 flacons voor 200 patiënten: wereldwijd tekort aan belangrijk medicijn dreigt mensen met zeldzame oogziekte blind te maken

Er is wereldwijd een ernstig tekort aan Visudyne, een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde oogziekten. Tegen deze ziektes zijn geen alternatieven en zonder behandeling neemt het gezichtsvermogen van patiënten af. “Stel je voor dat ik het ook op mijn ander oog krijg, dan is het voor mij gedaan, dan ben ik zo goed als blind”, getuigt een patiënt bij VTM Nieuws. 

  1. Bijziendheid bij jonge kinderen neemt toe: “Niet alleen de schuld van de lockdown”

    Bijziend­heid bij jonge kinderen neemt toe: “Niet alleen de schuld van de lockdown”

    In sommige Aziatische landen zouden al negen op de tien 20-jarigen lijden aan bijziendheid. Volgens een nieuwe Chinese studie zou het aantal bijziende jonge kinderen nog zijn toegenomen door de verschillende lockdowns van het afgelopen anderhalf jaar. De onderzoekers spreken daarom zelfs van ‘quarantainemyopie’. “Bij ons in Europa is de toestand nog niet zo dramatisch, al zien we ook een toename”, zegt oogspecialist en -chirurg Marnix Claeys. En die is niet alleen te wijten aan corona.
  2. Premier De Croo wil strenge controle van passagiers evacuatievluchten: “Geen mensen meenemen die we hier niet willen”

    Premier De Croo wil strenge controle van passagiers evacuatie­vluch­ten: “Geen mensen meenemen die we hier niet willen”

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil dat er strenge controles worden uitgevoerd op de passagiers die door het Belgische leger geëvacueerd worden uit Kaboel. “De belangrijkste prioriteit is veiligheid", zo zegt de premier bij VTM Nieuws. “Ik wil duidelijk zijn: mensen die naar hier komen, die mogen niet op terreurlijsten staan. Daar mag geen twijfel over bestaan.”