Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Regering discussieert over werkweek van vier dagen: “Moet steeds keuze van werknemer zijn”

De federale regering bespreekt het voorstel om een voltijdse werkweek in te korten tot vier dagen. Voltijdse werknemers zouden in dat systeem nog steeds 38 of 40 uur werken, maar dan verdeeld over vier in plaats van vijf werkdagen. Alle regeringspartijen zijn het in principe eens over het voorstel, een beslissing volgt komend weekend, klinkt het in VTM Nieuws.

43 reacties

 • Sara Peeters

  3 maanden geleden
  Niet akkoord dezelfde werkweek behouden. Maar je verliest wel 1 maaltijdcheque per week. En je pensioen wordt geteld op het aantal gewerkte dagen! Je verlof wordt ook op die manier berekend, het is enkel verlies voor een werknemer. Waarom 40 uren op 4 dagen verdelen dan moet je 10 uur op een dag werken. Nee dank U
 • Vandeneijnde Jos

  3 maanden geleden
  “Moet steeds keuze van werknemer zijn” Doch wel met de belangrijke nuance dat het steeds met akkoord van de werkgever dient te gebeuren nietwaar!
 • Nico Herbots

  4 maanden geleden
  Maar jongens toch, ga eerst eens kijken in de kleine bedrijfjes waar bediendes verondersteld worden sowieso over te werken, waar men vuil bekeken wordt als men stipt vertrekt, maar waar men wel te reppig is om de mensen een deftig loon te betalen of overuren billijk te compenseren met verlof of centen. Waar er met andere woorden al jaren geen grens is aan de flexibiliteit van de werknemers, en waar volledig uitgepersten na jaren zonder boe of ba, laat staan vergoeding aan de deur worden gepierd.
 • Catherine MISTIAEN

  4 maanden geleden
  Ecolo steunt dit voorstel niet. Hoezo, zul je vragen? Wat Ecolo wil, is werkduurverkorting per week. En niet langere werkdagen. De regering doet alsof dit voorstel te nemen of te laten is. Ja of neen. Wil je een lekkere mars (waar op gespuugd is): ja of neen? De regering doet alsof de 38-urenweek een natùùrwet is, waar men niet onderuit kan. Maar dat is het niét: de 38-urenweek is slechts een cultuurwet, die kan aangepast worden, gemakkelijk zelfs.
 • Dirk Vanbesien

  4 maanden geleden
  Heren en dames ministers zullen het allemaal wel uitleggen. Er zijn in dit land volgens mij andere zaken die meer aandacht EN oplossingen nodig hebben. Voor de dames en heren in Brussel staat werken gelijk met FEESTEN. Ik zou akkoord kunnen gaan met hun voorstel op 1 voorwaarde. Ik krijg hun loon en zij dat van mij. Ook NA mijn pensioen. Eens zien wie dat het langst zal volhouden!
 1. Na Britse en deltavariant is Leon (11) nu besmet met omikronvariant: “Voor de zoveelste keer mogen we nergens naartoe of geen bezoek ontvangen”
  Play

  Na Britse en deltavari­ant is Leon (11) nu besmet met omikronva­ri­ant: “Voor de zoveelste keer mogen we nergens naartoe of geen bezoek ontvangen”

  Leon Knockaert is 11 jaar en al voor de derde keer besmet met het coronavirus. Buiten een verstopte neus voelt hij zich kiplekker, maar hij mag niet naar school, geen hobby’s doen en heel het gezin mag geen bezoek ontvangen. Volgens viroloog Marc Van Ranst moeten we binnenkort bekijken of we die regels niet moeten herbekijken.
 2. Honderden vluchtelingen willen oversteek naar Engeland wagen: “We betalen 2970 euro per persoon en riskeren ons leven”
  Play

  Honderden vluchtelin­gen willen oversteek naar Engeland wagen: “We betalen 2970 euro per persoon en riskeren ons leven”

  Er zijn uiteindelijk 27 mensen verdronken gisteren bij de ramp voor de kust van Calais, 27 vluchtelingen die met een rubberbootje probeerden het Kanaal over te steken naar Engeland. Hun bootje sloeg lek en kapseisde. Dit drama zat er aan te komen. Daarover is iedereen die de situatie van de transmigranten volgt het eens. Er waren dit jaar al 47.000 pogingen om het Kanaal over te steken: 25.700 keer lukte dat ook. Maar bijna de helft mislukte dus. Dit bootje vertrok uit Duinkerke. Robin Ramaekers trok naar daar en trof honderden mensen aan, allemaal willen ze het wagen.