Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Regering discussieert over werkweek van vier dagen: “Moet steeds keuze van werknemer zijn”

De federale regering bespreekt het voorstel om een voltijdse werkweek in te korten tot vier dagen. Voltijdse werknemers zouden in dat systeem nog steeds 38 of 40 uur werken, maar dan verdeeld over vier in plaats van vijf werkdagen. Alle regeringspartijen zijn het in principe eens over het voorstel, een beslissing volgt komend weekend, klinkt het in VTM Nieuws.

42 reacties

 • Vandeneijnde Jos

  4 dagen geleden
  “Moet steeds keuze van werknemer zijn” Doch wel met de belangrijke nuance dat het steeds met akkoord van de werkgever dient te gebeuren nietwaar!
 • Nico Herbots

  1 week geleden
  Maar jongens toch, ga eerst eens kijken in de kleine bedrijfjes waar bediendes verondersteld worden sowieso over te werken, waar men vuil bekeken wordt als men stipt vertrekt, maar waar men wel te reppig is om de mensen een deftig loon te betalen of overuren billijk te compenseren met verlof of centen. Waar er met andere woorden al jaren geen grens is aan de flexibiliteit van de werknemers, en waar volledig uitgepersten na jaren zonder boe of ba, laat staan vergoeding aan de deur worden gepierd.
 • Catherine MISTIAEN

  2 weken geleden
  Ecolo steunt dit voorstel niet. Hoezo, zul je vragen? Wat Ecolo wil, is werkduurverkorting per week. En niet langere werkdagen. De regering doet alsof dit voorstel te nemen of te laten is. Ja of neen. Wil je een lekkere mars (waar op gespuugd is): ja of neen? De regering doet alsof de 38-urenweek een natùùrwet is, waar men niet onderuit kan. Maar dat is het niét: de 38-urenweek is slechts een cultuurwet, die kan aangepast worden, gemakkelijk zelfs.
 • Dirk Vanbesien

  2 weken geleden
  Heren en dames ministers zullen het allemaal wel uitleggen. Er zijn in dit land volgens mij andere zaken die meer aandacht EN oplossingen nodig hebben. Voor de dames en heren in Brussel staat werken gelijk met FEESTEN. Ik zou akkoord kunnen gaan met hun voorstel op 1 voorwaarde. Ik krijg hun loon en zij dat van mij. Ook NA mijn pensioen. Eens zien wie dat het langst zal volhouden!
 • emiel wouters

  2 weken geleden
  Heren van de regering, daar hebben wij geen behoefte aan. Wij hebben behoefte aan eerlijke oplossingen dat voor het land BELGIE goed is, niet meer en niet minder. Maak daar eens werk van. En niet van wat we die 4 dagen op onze boterham mogen leggen als we gaan werken. Bij mij is dat sowieso 4 X kaas. Daar hoeven jullie zich niet mee te bemoeien.
 1. Voortaan kan u online zien hoeveel personeelsleden gevaccineerd zijn in ziekenhuis of woonzorgcentrum
  Play
  32

  Voortaan kan u online zien hoeveel personeels­le­den gevacci­neerd zijn in ziekenhuis of woonzorg­cen­trum

  Wilt u ook weten hoeveel dokters en zorgpersoneel gevaccineerd zijn in uw ziekenhuis of het woonzorgcentrum van een familielid? Vanaf morgen kan het. Meer dan 500 Vlaamse zorgvoorzieningen maken dan de vaccinatiegraad tegen Covid-19 bij hun medewerkers bekend op Zorgkwaliteit.be. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan VTM Nieuws. De privacy van individuele medewerkers wordt gewaarborgd.
 1. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.
 2. Moeten we binnenkort opnieuw maskers dragen nu de coronacijfers weer sterk stijgen? “Politiek wil regels niet te snel en te vaak veranderen”
  Play
  94

  Moeten we binnenkort opnieuw maskers dragen nu de coronacij­fers weer sterk stijgen? “Politiek wil regels niet te snel en te vaak veranderen”

  Met gemiddeld meer dan 3.000 besmettingen per dag gaan de coronacijfers in ons land opnieuw fors de hoogte in. “We mogen de cijfers best niet te fel laten oplopen”, zei biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) vanochtend aan HLN LIVE. Hij wees op het belang van ventilatie, maar werpt ook het Covid Safe Ticket op als mogelijke bescherming én vindt dat we ons mondmasker nog niet moeten weggooien. Hebben ze daar oren naar in de politiek?