Raad van State stelt kritische vragen bij plannen voor overwinstbelasting energiebedrijven

De federale regering wil een belasting heffen op de woekerwinsten van energiebedrijven, maar krijgt huiswerk voor het wetsontwerp dat op tafel ligt. In een advies stelt de Raad van State vast dat de huidige tekst niet juridisch waterdicht is. Dat vertelt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez in zijn verslag dat hierboven te bekijken is.

65 reacties

 • Dany Voorspoels

  6 dagen geleden
  Deze Vivaldi regering is de slechste die we al gehad hebben. De mensen die het echt nodig hebben komen er niet. Men had het sociaal tarief ruimer moeten maken voor een bepaalde periode, opdat er niemand zou buitenvallen die het hardst nodig hebben en al die andere tegemoedkomingen laten voor wat ze zijn.
 • Dany Voorspoels

  6 dagen geleden
  Koppel de gas los van de elektriciteit en dit zal al veel oplossen. Waarom mag iedereen de hoogste prijs vragen, terwijl sommige hiermee grote winsten maken.
 • Geert Landsman

  3 weken geleden
  Het maakt in dit land niet uit wat je kent maar wie je kent, en zo raak je in de kamer met een gigantisch inkomen. Je hoeft niet eens verkozen te zijn. Ons kent ons en de rest is onbelangrijk, de burger betaald toch wel. Bende onbekwame prutsers.
 • Smet Pascal

  3 weken geleden
  Vivaldi, de kampioenen in het in mekaar knutselen van dingen die niet kunnen. Politici en advocaten maken van ons land een vehikel dat niet meer kan bewegen.
 • guido Bervoets

  3 weken geleden
  Dat de Raad van State zich zelf maar eens buigt hoe het komt dat de energieleveranciers zoveel woekerwinst kunnen maken terwijl de bevolking de armoede wordt ingedreven en hun facturen niet meer kunnen betalen. Is dat ook geen opdracht van de Raad van State?
 1. Van Quickenborne: “Basispakket energie niet alleen voor laagste inkomens. Ook voor wie 2.500 euro netto of meer verdient”
  Play
  257

  Van Quickenbor­ne: “Basispak­ket energie niet alleen voor laagste inkomens. Ook voor wie 2.500 euro netto of meer verdient”

  De topministers van de federale regering zijn uit elkaar gegaan zonder een grote beslissing over de aanpak van de torenhoge energiefacturen. Dat meldt politiek journalist Karel Lattrez van ‘VTM NIEUWS’. Eén van de pistes is de invoering van een basispakket energie, waarbij je voor een bepaalde hoeveelheid kilowattuur een lager tarief betaalt. Volgens Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne zou dat er niet alleen zijn voor de laagste inkomens.
 1. VIDEO. Zuhal Demir toont haar vakantiehuis(je) aan de kust: “Sinds ik minister ben, wil ik niet te ver gaan”
  Play
  Het Vakantiehuis

  VIDEO. In dit appartement(je) brengt Zuhal Demir haar vakanties door: "Ik kom hier graag met Rozanneke"

  Klein, maar fijn. Zo kan je het vakantiehuis van Vlaams minister Zuhal Demir (42) het best omschrijven. Zij brengt haar vakantie samen met dochtertje Rozanne (4) door in Koksijde, in een appartementje van de ouders van haar beste vriendin. Al van jongs af aan is de zee een geliefde bestemming voor haar. “Al was het vroeger niet evident om op vakantie te gaan”vertelt de minister aan Birgit Van Mol in de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’.
 2. Wordt overwinstbelasting van federale overheid slag in het water? “Regering haalt eigenhandig juridisch kader onderuit”
  PREMIUM

  Wordt overwinst­be­las­ting van federale overheid slag in het water? “Regering haalt eigenhan­dig juridisch kader onderuit”

  De regering rekent maar beter niet op de miljarden die ze uit de overwinstbelasting voor energieproducenten wil halen. De regeling die Vivaldi voorziet, is juridisch drijfzand. “Ik ga ervan uit dat de ministers rond de tafel dit ook weten, maar voor de vlucht vooruit kiezen”, klinkt het. Ondertussen maakt de sectorfederatie zich al op voor de juridische strijd.