Het farmabedrijf Astra Zeneca ontwikkelt het vaccin samen met de universiteit van Oxford.
Volledig scherm
Het farmabedrijf Astra Zeneca ontwikkelt het vaccin samen met de universiteit van Oxford. © Photo News

Professor medisch recht over eerste coronavaccin voor België: “Aan aansprakelijkheid kan je niet ontkomen”

België heeft miljoenen doses van een coronavaccin kunnen vastleggen, in samenspraak met de Europese Unie. De resultaten zijn zeer hoopvol, maar er zit een serieuze adder onder het gras. Farmabedrijf Astra Zeneca vraagt een vrijstelling van aansprakelijkheid voor schadelijke bijwerkingen. “Zeer uitzonderlijk en licht choquerend”, zei hoogleraar medisch recht Thierry Vansweevelt bij VTM Nieuws. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lopen de onderhandelingen over de clausule nog altijd.

33 reacties

 • phil smedts

  10 maanden geleden
  Het volgende hoofdstuk in het corona blunderboek. Mega cash voor het bedrijf risico's voor de burger, en geen politieke verantwoordelijkheid.
 • Joske Zeeuw

  10 maanden geleden
  Dus na vaccinatie ben je misschien beschermd, maar na vier maanden kan bij wijze van spreken je neus er afvallen. Moeilijke keuze.
 • Paul Roymans

  10 maanden geleden
  Onze zakkenvullgers kopen nu al zonder dat ze weten of het vaccin werkt. De multinationals en de superrijken regeren, niet onze marionetten.
 • Els Dhondt

  10 maanden geleden
  Waarom niet een Belgisch vaccin ? Trouwens ik neem die risico s niet. Geen vaccin voor mij.
 • Murielle PROVOST

  10 maanden geleden
  Luc LePinson, eerst je deftig informeren, ipv Trump er opnieuw bij te halen. AstraZeneca is een Brits-Zweeds bedrijf. Dus het is Europees. Wie ga je er nu bij betrekken?
 1. Van Gucht: “Noodrem tegen verspreiding gevaarlijke varianten is zeer goede zaak”
  Play
  16

  Van Gucht: “Noodrem tegen versprei­ding gevaarlij­ke varianten is zeer goede zaak”

  De noodrem die de verschillende regeringen inbouwen om de verspreiding van gevaarlijke varianten tegen te gaan is voor Sciensano-viroloog Steven Van Gucht een heel goede zaak. “Dat is een heel belangrijke procedure”, zei Van Gucht in VTM NIEUWS. “Testen helpt wel, maar dat is absoluut geen garantie. Dat hebben we enkele weken geleden nog gezien bij de Indiase studenten. Daarom is in quarantaine gaan het enige goede middel, of je nu gevaccineerd bent of niet.”