Het farmabedrijf Astra Zeneca ontwikkelt het vaccin samen met de universiteit van Oxford.
Volledig scherm
Het farmabedrijf Astra Zeneca ontwikkelt het vaccin samen met de universiteit van Oxford. © Photo News

Professor medisch recht over eerste coronavaccin voor België: “Aan aansprakelijkheid kan je niet ontkomen”

België heeft miljoenen doses van een coronavaccin kunnen vastleggen, in samenspraak met de Europese Unie. De resultaten zijn zeer hoopvol, maar er zit een serieuze adder onder het gras. Farmabedrijf Astra Zeneca vraagt een vrijstelling van aansprakelijkheid voor schadelijke bijwerkingen. “Zeer uitzonderlijk en licht choquerend”, zei hoogleraar medisch recht Thierry Vansweevelt bij VTM Nieuws. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lopen de onderhandelingen over de clausule nog altijd.

33 reacties

 • phil smedts

  11 maanden geleden
  Het volgende hoofdstuk in het corona blunderboek. Mega cash voor het bedrijf risico's voor de burger, en geen politieke verantwoordelijkheid.
 • Joske Zeeuw

  11 maanden geleden
  Dus na vaccinatie ben je misschien beschermd, maar na vier maanden kan bij wijze van spreken je neus er afvallen. Moeilijke keuze.
 • Paul Roymans

  11 maanden geleden
  Onze zakkenvullgers kopen nu al zonder dat ze weten of het vaccin werkt. De multinationals en de superrijken regeren, niet onze marionetten.
 • Els Dhondt

  11 maanden geleden
  Waarom niet een Belgisch vaccin ? Trouwens ik neem die risico s niet. Geen vaccin voor mij.
 • Murielle PROVOST

  11 maanden geleden
  Luc LePinson, eerst je deftig informeren, ipv Trump er opnieuw bij te halen. AstraZeneca is een Brits-Zweeds bedrijf. Dus het is Europees. Wie ga je er nu bij betrekken?
 1. Expert justitie Faroek Özgünes: “Conings waarschijnlijk al weken geleden overleden”
  Play

  Expert justitie Faroek Özgünes: “Conings waarschijn­lijk al weken geleden overleden”

  Het lichaam van Jürgen Conings is vanmorgen gevonden in het nationaal park Hoge Kempen in Limburg, niet ver van waar eerder zijn rugzak gevonden werd. Expert justitie Faroek Özgünes: “Het feit dat Conings dood is teruggevonden, is niet echt een verrassing. De afgelopen weken is er gezocht naar sporen en die zijn niet gevonden. Dat wees erop dat hij ofwel zijn vlucht heel goed had voorbereid ofwel dat hij zichzelf van het leven had benomen.” De man is nu gevonden, maar dat is niet het einde van deze zaak: “Hier gaan lessen uit getrokken worden, alleen al binnen Defensie.”