Het farmabedrijf Astra Zeneca ontwikkelt het vaccin samen met de universiteit van Oxford.
Volledig scherm
Het farmabedrijf Astra Zeneca ontwikkelt het vaccin samen met de universiteit van Oxford. © Photo News

Professor medisch recht over eerste coronavaccin voor België: “Aan aansprakelijkheid kan je niet ontkomen”

België heeft miljoenen doses van een coronavaccin kunnen vastleggen, in samenspraak met de Europese Unie. De resultaten zijn zeer hoopvol, maar er zit een serieuze adder onder het gras. Farmabedrijf Astra Zeneca vraagt een vrijstelling van aansprakelijkheid voor schadelijke bijwerkingen. “Zeer uitzonderlijk en licht choquerend”, zei hoogleraar medisch recht Thierry Vansweevelt bij VTM Nieuws. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lopen de onderhandelingen over de clausule nog altijd.

33 reacties

 • phil smedts

  3 jaar geleden
  Het volgende hoofdstuk in het corona blunderboek. Mega cash voor het bedrijf risico's voor de burger, en geen politieke verantwoordelijkheid.
 • Joske Zeeuw

  3 jaar geleden
  Dus na vaccinatie ben je misschien beschermd, maar na vier maanden kan bij wijze van spreken je neus er afvallen. Moeilijke keuze.
 • Paul Roymans

  3 jaar geleden
  Onze zakkenvullgers kopen nu al zonder dat ze weten of het vaccin werkt. De multinationals en de superrijken regeren, niet onze marionetten.
 • Els D hondt

  3 jaar geleden
  Waarom niet een Belgisch vaccin ? Trouwens ik neem die risico s niet. Geen vaccin voor mij.
 • Murielle PROVOST

  3 jaar geleden
  Luc LePinson, eerst je deftig informeren, ipv Trump er opnieuw bij te halen. AstraZeneca is een Brits-Zweeds bedrijf. Dus het is Europees. Wie ga je er nu bij betrekken?
 1. Ook in Vlaanderen zijn extra maatregelen wegens droogte onvermijdelijk: “We moeten beter nadenken over hoe we met water omgaan”
  Play

  Ook in Vlaanderen zijn extra maatrege­len wegens droogte onvermijde­lijk: “We moeten beter nadenken over hoe we met water omgaan”

  Nederland heeft officieel een watertekort, en ook bij ons dreigen extra maatregelen als het de komende veertien dagen niet regent. Volgens experts moet Vlaanderen daarnaast ook structurele maatregelen treffen om in de toekomst beter gewapend te zijn tegen de droogte. “We hebben jarenlang een wanbeleid gekend, dat moet veranderen”, vindt weervrouw Jill Peeters.
 2. Frank Vandenbroucke over RSV-circulatie: "De druk is groot bij afdelingen pediatrie, maar elk kind in nood krijgt een ziekenhuisbed"
  Play

  Frank Vandenbrou­c­ke over RS­V-circulatie: "De druk is groot bij afdelingen pediatrie, maar elk kind in nood krijgt een ziekenhuis­bed"

  Het RSV-virus circuleert de laatste tijd onder kinderen waardoor ziekenhuizen opnieuw onder druk staan. Dat zegt ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij VTM Nieuws. “De ziekenhuizen hebben het zwaar en dat heeft voornamelijk te maken met personeelstekort", erkent de minister. Daarom besliste hij om de noodmaatregelen te verlengen en krijgen ziekenhuizen extra middelen.
 3. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  6

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.