Het farmabedrijf Astra Zeneca ontwikkelt het vaccin samen met de universiteit van Oxford.
Volledig scherm
Het farmabedrijf Astra Zeneca ontwikkelt het vaccin samen met de universiteit van Oxford. © Photo News

Professor medisch recht over eerste coronavaccin voor België: “Aan aansprakelijkheid kan je niet ontkomen”

België heeft miljoenen doses van een coronavaccin kunnen vastleggen, in samenspraak met de Europese Unie. De resultaten zijn zeer hoopvol, maar er zit een serieuze adder onder het gras. Farmabedrijf Astra Zeneca vraagt een vrijstelling van aansprakelijkheid voor schadelijke bijwerkingen. “Zeer uitzonderlijk en licht choquerend”, zei hoogleraar medisch recht Thierry Vansweevelt bij VTM Nieuws. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) lopen de onderhandelingen over de clausule nog altijd.

33 reacties

 • phil smedts

  2 jaar geleden
  Het volgende hoofdstuk in het corona blunderboek. Mega cash voor het bedrijf risico's voor de burger, en geen politieke verantwoordelijkheid.
 • Joske Zeeuw

  2 jaar geleden
  Dus na vaccinatie ben je misschien beschermd, maar na vier maanden kan bij wijze van spreken je neus er afvallen. Moeilijke keuze.
 • Paul Roymans

  2 jaar geleden
  Onze zakkenvullgers kopen nu al zonder dat ze weten of het vaccin werkt. De multinationals en de superrijken regeren, niet onze marionetten.
 • Els Dhondt

  2 jaar geleden
  Waarom niet een Belgisch vaccin ? Trouwens ik neem die risico s niet. Geen vaccin voor mij.
 • Murielle PROVOST

  2 jaar geleden
  Luc LePinson, eerst je deftig informeren, ipv Trump er opnieuw bij te halen. AstraZeneca is een Brits-Zweeds bedrijf. Dus het is Europees. Wie ga je er nu bij betrekken?
 1. Heel wat hinder verwacht op nationale actiedag: “Ik roep op om geen onrust toe te voegen aan onstabiele situatie”
  Play
  30

  Heel wat hinder verwacht op nationale actiedag: “Ik roep op om geen onrust toe te voegen aan onstabiele situatie”

  De drie vakbonden ACV, ACLVB en ABVV houden maandag in Brussel een nationale vakbondsmanifestatie voor meer koopkracht en tegen de strenge loonnormwet. In sommige sectoren wordt er ook gestaakt, zoals bij het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Zaventem, bij het openbaar vervoer en bij sommige stadsdiensten. Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft weinig begrip voor deze acties. “Dit maakt het leven moeilijk voor iedereen", klinkt het in de studio bij VTM Nieuws.